Maksiller molar dişlerde ekstra kanal prevalansı ve kanal tedavisi görmüş dişlerde tespit edilemeyen ekstra kanalların periapikal lezyon ile ilişkisinin değerlendirilmesi: Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi analizi
Prevalence of extra canals in maxillary molars and the association between undetected extra canals in endodontically treated teeth and periapical lesions: A cone-beam computed tomography analysis
- Tez No: 1013204
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE KARADAYI, DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ SİNAN HORASAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Azı dişleri, Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, Kök kanal tedavisi, Periapikal periodontit, Molar, Cone-beam computed tomography, Root canal therapy, Periapical periodontitis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu retrospektif çalışmanın amacı; KIBT görüntüleri üzerinden maksiller molar dişlerdeki ek kanal prevalansını belirlemek, endodontik tedavili dişlerdeki atlanmış kanal sıklığını saptamak ve bu durumun apikal periodontitis (AP) gelişimi üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, çeşitli tanısal amaçlarla elde edilmiş 121 hastaya ait 121 maksiller birinci molar ve 126 maksiller ikinci molar diş Newtom 5G (Cefla Medical Equipment, Imola, İtalya) ile elde edilmiş KIBT görüntüleri üzerinden tıbbi kullanıma yönelik bir monitörde (Barco N.V., Kortrijk, Belçika) retrospektif olarak incelenmiştir (110 kVp, 18,3 mA, 0,3 mm voksel). Dişler; yaş, cinsiyet, MB2 ve ek kanal varlığı, doldurulmamış kanallar ve kök bazında apikal AP mevcudiyeti, MB kökteki Vertucci sınıflandırması yönünden incelenmiştir. Periapikal durum, KIBT-PAİ skorlama sistemi kullanılarak ve kök ucu ile AP duvarı arasındaki en geniş mesafe ölçülerek (mm) kaydedilmiştir. Bulgular: Genel MB2 kanal prevalansı %74,5 olarak saptanmış; bu oran birinci molarlarda (%88,4), ikinci molarlara (%61,1) kıyasla anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,001). Yapılan regresyon analizi, 30 yaş ve altı genç bireylerde ek kanal bulunma olasılığının 8,41 kat daha fazla olduğunu ortaya koymuştur (p<0,05). Kanal tedavili dişlerde yalnızca MB2 kanalının atlanma oranı birinci molarlarda %71,4 ile en yüksek seviyeye ulaşırken, ikinci molarlarda bu oran %33,9'dur (p<0,001). Birinci maksiller molar dişlerin yalnızca %24,2'sinde (n=22) hiçbir kanalın atlanmadığı görülürken, ikinci maksiller molar dişlerde %58,1 (n=36) bulunmuştur. Tespit edilemeyen kanal varlığı ile AP gelişimi arasında doğrudan ve güçlü bir ilişki saptanmıştır (p<0,001). Eksik kanal barındıran dişlerin %70,5'inde AP izlenirken, tüm kanalları doldurulmuş dişlerde AP oranı %34,5'e gerilemektedir. Tespit edilemeyen kanal sayısındaki artışın, hem KIBT-PAİ skorlarını hem de milimetrik AP boyutlarını istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artırdığı saptanmıştır (p<0,05). Sonuç: Klinik pratikte özellikle maksiller birinci molarlarda MB2 kanallarının yüksek oranda atlanması, AP prevalansı ve şiddetindeki artışın güçlü biyolojik belirleyicilerinden biridir. Atlanan kanalların AP riskini ve kemik yıkım boyutunu anlamlı düzeyde artırdığı saptanmıştır. Bu bulgular, maksiller molarlarda ek kanalların sistematik olarak araştırılmasının klinik sonuçlar açısından önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This retrospective study aimed to determine the prevalence of extra canals in maxillary molars using cone-beam computed tomography (CBCT), identify the frequency of missed canals in endodontically treated teeth, and evaluate their impact on the development of apical periodontitis (AP). Materials and Method: A total of 121 maxillary first molars and 126 second molars from 121 patients were retrospectively analyzed. CBCT images, originally acquired with a Newtom 5G (Cefla Medical Equipment, Imola, Italy), were evaluated on a medical-grade monitor (Barco N.V., Kortrijk, Belgium) with parameters of 110 kVp, 18.3 mA, and a voxel size of 0.3 mm. Teeth were assessed for age, gender, presence of MB2/extra canals, Vertucci classification of the mesiobuccal root, unfilled canals, and AP. Periapical status was recorded individually for each root using the CBCT-PAI scoring system and by measuring the distance between the apex and the lesion wall. Results: The overall prevalence of MB2 canals was 74.5%, being significantly higher in first molars (88.4%) compared to second molars (61.1%) (p<0.001). Individuals aged 30 and younger were 8.41 times more likely to possess extra canals (p<0.05). Among endodontically treated teeth, the missed MB2 rate was highest in first molars (71.4%), while it was 33.9% in second molars (p<0.001). While no missed canals were observed in only 24.2% (n = 22) of first maxillary molars, this rate was 58.1% (n = 36) in second maxillary molars (p<0,001). A strong correlation was found between missed canals and AP development (p<0.001); AP was present in 70.5% of teeth with missed canals, compared to 34.5% in fully filled teeth. Furthermore, an increase in the number of missed canals significantly correlated with higher CBCT-PAI scores and larger lesion diameters (p<0.05). Conclusion: The high frequency of missed MB2 canals, particularly in maxillary first molars, serves as a strong biological predictor for increased AP prevalence and severity. Missed canals significantly enhance the risk and extent of bone destruction. These findings highlight the importance of thorough evaluation of root canal anatomy in maxillary molars to reduce the risk of untreated canals.