TAVİ hastalarında BT kalsiyum skoru ile postoperatif miyokardiyal hasar arasındaki ilişki
Evaluation of the relationship between CT calcium score and postoperative myocardial injury in patients undergoing TAVI
- Tez No: 1013205
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARAGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Aort darlığı, TAVİ, BT kalsiyum skoru, Postoperatif miyokardiyal hasar, Troponin I, Aortic stenosis, TAVİ, CT calcium score, postoperative myocardial injury, Troponin I
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Samsun Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Transkateter aortik kapak implantasyonu (TAVİ) sonrası gelişen postoperatif miyokardiyal hasar (PMH), hasta prognozunu etkileyen önemli komplikasyonlardan biridir. TAVİ yapılan hastalarda işlem sonrası gelişen miyokardiyal hasarın, erken ve geç dönem klinik sonuçlarla ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, ciddi aort darlığı nedeniyle TAVİ uygulanan hastalarda, işlem öncesi rutin olarak çekilen bilgisayarlı tomografiden (BT) hesaplanan aort kapak kalsiyum skoru(AKKS) ile işlem sonrası gelişen miyokardiyal hasar arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. Böylece, TAVİ hastalarında işlem sonrası sağkalım ile ilişkili olduğu bilinen postoperatif miyokardiyal hasarı öngörebilecek, non-invaziv ve kolay erişilebilir bir parametrenin tanımlanması hedeflendi. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu retrospektif ve kesitsel çalışmaya, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ciddi aort darlığı nedeniyle TAVİ uygulanan hastalar dahil edildi. Hastaların TAVİ öncesi demografik verileri kaydedildi. Kardiyoloji polikliniğinde yapılan ekokardiyografik incelemelerden temel parametreler elde edildi. Ciddi aort darlığı tanısı, kapak hastalıkları kılavuzu doğrultusunda tanımlandı. Hastaların TAVİ öncesi rutin laboratuvar parametreleri işlem öncesi 24-48.saatler arasında kaydedildi. İşlem sonrası 24. saatte ölçülen troponin I değerleri değerlendirilerek, işlem öncesi ve sonrası troponin-I düzeyleri karşılaştırıldı. Ayrıca, TAVİ öncesi rutin çekilen BT görüntülerinden AKKS hesaplandı. BT'den hesaplanan AKKS ile postoperatif miyokardiyal hasar arasındaki ilişki incelendi. İstatistiksel analizler SPSS (IBM SPSS Statistics 27.0) programı kullanılarak yapıldı. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov-Smirnov ile değerlendirildi. Varsayımların sağlanma durumuna göre grup karşılaştırmalarında Independent t-test, Paired t-test, Mann-Whitney U testi, Friedman testi kullanıldı. Sürekli değişkenler aritmetik ortalama ± standart sapma veya medyan (minimum-maksimum) şeklinde, kategorik değişkenler ise n (%) olarak ifade edildi. Kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında Ki-kare testi (Continuity Correction) kullanıldı. Değişkenler arasındaki ilişkiler univariate analiz ile değerlendirildi. Postoperatif miyokardiyal hasar gelişimi ile ilişkili bağımsız değişkenleri belirlemek amacıyla çok değişkenli lojistik regresyon analizi yapıldı. Univariate analizinde p<0,10 çıkan değişkenler modele dahil edildi. p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya ileri aort darlığı nedeniyle TAVİ uygulanan 215 hasta dahil edildi. Hastaların %73,9'unda postoperatif miyokardiyal hasar gelişti. Çok değişkenli regresyon analizinde yaş, HDL düzeyi ve aort kapak kalsiyum skoru postoperatif miyokardiyal hasarın bağımsız belirleyicileri olarak saptandı. Yaş (OR=1,059; %95 GA: 1,003–1,118; p=0,039) ve HDL düzeyi (OR=1,036; %95 GA: 1,001–1,073; p=0,044) ile miyokardiyal hasar arasında anlamlı pozitif ilişki izlendi. AKKS ise güçlü bir belirleyici olarak öne çıktı (OR=1,001; %95 GA: 1,001–1,002; p<0,001). Kalsiyum skorlamasında optimal eşik değerin 2008 olarak kabul edilmesiyle, %76,1 oranında duyarlılık ve %73,2 oranında özgüllük değerlerine ulaşılmıştır. Birim artış başına etkinin düşük görünmesine karşın, kalsiyum skorunun geniş dağılım aralığı göz önünde bulundurulduğunda klinik açıdan anlamlı bir belirteç olabileceği değerlendirildi. Sonuç: Bu çalışma, TAVİ uygulanan hastalarda BT ile ölçülen AKKS ile postoperatif miyokardiyal hasar gelişimi arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Çok değişkenli analizde AKKS; yaş ve HDL düzeyleri ile birlikte miyokardiyal hasarın bağımsız belirleyicileri olarak saptanmıştır. Rutin preoperatif görüntüleme ile kolaylıkla elde edilebilmesi nedeniyle AKKS'nin, TAVİ öncesi perioperatif risk sınıflamasında klinik olarak kullanılabilecek pratik ve işlevsel bir biyobelirteç olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Postoperative myocardial injury (PMI) following transcatheter aortic valve implantation (TAVİ) is a significant complication affecting patient prognosis. Myocardial injury occurring after TAVİ has been shown to be associated with both early and long-term clinical outcomes. In this study, we aimed to investigate the relationship between aortic valve calcium score (AVCS), calculated from preprocedural computed tomography (CT), and the development of postoperative myocardial injury in patients undergoing TAVİ for severe aortic stenosis. Thus, we sought to identify a non-invasive and easily accessible parameter that could predict postoperative myocardial injury, which is known to be associated with survival in TAVİ patients. Materials and Methods: This retrospective cross-sectional study included patients who underwent TAVİ for severe aortic stenosis at Samsun Training and Research Hospital. Demographic data were recorded. Baseline echocardiographic parameters, including ejection fraction, atrial and ventricular dimensions, and valve gradients, were obtained. Severe aortic stenosis was defined according to current valvular heart disease guidelines. Preprocedural laboratory parameters were recorded within 24–48 hours before the procedure. Postprocedural troponin I levels measured at 24 hours were evaluated, and pre- and postprocedural values were compared. In addition, AVCS was calculated from routine preprocedural CT scans. The relationship between AVCS and postoperative myocardial injury was analyzed. Statistical analyses were performed using SPSS (IBM SPSS Statistics 27.0). Normality was assessed using the Kolmogorov–Smirnov test. Depending on data distribution, Independent t-test, Paired t-test, Mann–Whitney U test, and Friedman test were used for group comparisons. Continuous variables were expressed as mean ± standard deviation or median (minimum–maximum), and categorical variables as n (%). The chi-square test (with continuity correction) was used for categorical variables. Relationships between variables were evaluated using univariate analysis. Multivariate logistic regression analysis was performed to identify independent predictors of postoperative myocardial injury. Variables with p<0.10 in univariate analysis were included in the model. A p-value <0.05 was considered statistically significant.43 Results: A total of 215 patients who underwent TAVİ for severe aortic stenosis were included. Postoperative myocardial injury occurred in 73.9% of patients. Multivariate regression analysis identified age, HDL cholesterol level, and aortic valve calcium score as independent predictors of postoperative myocardial injury. Age (OR=1.059; 95% CI: 1.003–1.118; p=0.039) and HDL levels (OR=1.036; 95% CI: 1.001–1.073; p=0.044) were positively associated with myocardial injury. AVCS emerged as a strong predictor (OR=1.001; 95% CI: 1.001–1.002; p<0.001). An optimal cutoff value of 2008 for AVCS yielded a sensitivity of 76.1% and specificity of 73.2%. 7 Although the per-unit effect size appears small, the wide distribution range of AVCS suggests that it may have clinically meaningful predictive value. Conclusion: This study demonstrates a significant association between CT-derived aortic valve calcium score and postoperative myocardial injury in patients undergoing TAVİ. In multivariate analysis, AVCS, along with age and HDL levels, was identified as an independent predictor of myocardial injury. Given its availability through routine preprocedural imaging, AVCS may serve as a practical and clinically useful biomarker for perioperative risk stratification in patients undergoing TAVİ.