Total diz artroplastisi sonrası kapalı kinetik zincir egzersizlerinin fonksiyonel kapasite, diz ekleminin fonksiyonelliği, diz ekstansör kaslarının kuvveti, diz eklemi hareket açıklığı, ağrı ve ödem üzerine etkisinin incelenmesi: Randomize kontrollü çalışma
Investigation of the effects of closed kinetic chain exercises on functional capacity, knee joint functionality, knee extensor muscle strengthi range of motion, pain and edema after total knee arthroplasty: A randomized controlled trial
- Tez No: 1013203
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE BAŞBUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Physical Medicine and Rehabilitation, Physiotherapy and Rehabilitation, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Açık Kinetik Zincir, Kapalı Kinetik Zincir, Egzersiz, Open Kinetic Chain, Closed Kinetic Chain, Exercise
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Osteoartrit, kronik seyirli ve inflamatuar özellikler gösterebilen bir eklem hastalığıdır. İlerleyen yaşla birlikte görülme sıklığı artan osteoartrit, zaman içinde eklem hareket açıklığında azalmaya yol açarak bireylerin günlük yaşam aktivitelerini yerine getirmesini zorlaştırabilmektedir. Uygulanan tedaviler daha çok meydana gelen semptomları azaltmaya yöneliktir. Son yıllarda, postoperatif ikinci haftadan itibaren yüksek yoğunluklu egzersizlerin TDA sonrası rehabilitasyon programlarına dahil edilebileceği ve bu yaklaşımın ilerleyen dönemde görülen kalıcı fonksiyonel yetersizliklerin azaltılmasına katkı sağlayabileceği öne sürülmektedir. Bununla birlikte, söz konusu uygulamaların etkinliğine ilişkin bulgular literatürde kesinlik kazanmamış olup tartışmalı niteliğini sürdürmektedir. Bu doğrultuda çalışmamızın amacı 55-75 yaş arası total diz protezli hastalarda ilerleyici kapalı kinetik zincir egzersiz (KKZE) programının standart egzersiz programına göre fonksiyonel kapasite, fonksiyonel durum, Quadriseps Femoris kas kuvveti, eklem hareket açıklığı (EHA), ağrı ve ödem üzerine kısa dönem etkinliğini belirlemektir. Çalışma kapsamında haftada 3 gün 6 hafta boyunca kontrol grubundaki hastalara açık kinetik zincir egzersizleri, çalışma grubundaki hastalar ise kapalı kinetik zincir egzersizleri uygulandı. Çalışma ve kontrol grubundaki tüm hastalara tedavi öncesinde ve sonrasında; fonksiyonel kapasite, diz eklemi fonksiyonelliği, quadriceps femoris kas kuvveti, diz eklemi fleksiyon ve ekstansiyon, ağrı ve ödem değerlendirmeleri yapıldı. Yapılan değerlendirmelere göre; KKZE grubunun fonksiyonel kapasite verileri sonucunda anlamlı farklılıklar gözlendi. AKZE grubunda ise diz eklemi fleksiyon hareket açıklığı ve ağrı verileri sonuçlarında anlamlı farklılık görüldü. Diz eklemi fonksiyonelliği, quadriceps femoris kas kuvveti, diz eklemi ekstansiyon hareket açıklığı ve ödem parametrelerinde anlamlı bir fark olmadığı görüldü. Yapılan değerlendirmelere göre; her iki grupta da fonksiyonel kapasite, diz eklemi fonksiyonelliği, quadriceps femoris kas kuvveti, diz eklemi hareket açıklığı, ağrı ve ödem üzerine parametrelerin gelişim gösterdiği gözlendi.
Özet (Çeviri)
Osteoarthritis is a chronic joint disease that may exhibit inflammatory characteristics. Its prevalence increases with advancing age, and over time it can lead to a decrease in joint range of motion, thereby making it difficult for individuals to perform activities of daily living. Current treatment approaches are primarily aimed at reducing symptoms. In recent years, it has been suggested that high-intensity exercises can be incorporated into rehabilitation programs after total knee arthroplasty (TKA) starting from the second postoperative week, and that this approach may contribute to reducing long-term functional impairments. However, the evidence regarding the effectiveness of these interventions has not yet been clearly established and remains controversial in the literature. Accordingly, the aim of this study was to determine the short-term effects of a progressive closed kinetic chain exercise (CKCE) program, compared to a standard exercise program, on functional capacity, functional status, quadriceps femoris muscle strength, joint range of motion (ROM), pain, and edema in patients aged 55–75 years who underwent total knee arthroplasty. Within the scope of the study, patients in the control group performed open kinetic chain exercises, while patients in the study group performed closed kinetic chain exercises three times per week for six weeks. All patients in both the study and control groups were evaluated before and after treatment in terms of functional capacity, knee joint functionality, quadriceps femoris muscle strength, knee joint flexion and extension, pain, and edema. According to the results, a significant improvement was observed in functional capacity in the CKCE group. In the OKCE group, a significant difference was found in knee joint flexion range of motion and pain outcomes. No significant differences were observed between the groups in knee joint functionality, quadriceps femoris muscle strength, knee joint extension range of motion, and edema parameters. Overall, it was determined that both groups showed improvements in functional capacity, knee joint functionality, quadriceps femoris muscle strength, joint range of motion, pain, and edema parameters.