Larynx anatomisi ve cartilago triticea'nın histolojik yapısının incelenmesi: Fonksiyonel ve klinik önemi üzerine bir araştırma
Anatomy of the larynx and histological examination of the cartilago triticea: An investigation of functional and clinical significance
  1. Tez No: 1013219
  2. Yazar: KEMAL GÜLŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKER MUSTAFA KAFA, DOÇ. DR. ALPER VATANSEVER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anatomi, Histoloji ve Embriyoloji, Anatomy, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Larynx, Cartilago Triticea, Anatomi, Histoloji, Laringeal kıkırdaklar, Tritisöz kıkırdak, Larynx, Cartilago Triticea, Anatomy, Histology, Laryngeal cartilages, Triticeous cartilage
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Klinik fonksiyonu net olarak aydınlatılamayan ve değişik derecelerde kemikleşebilen bu kıkırdak, kişilerde tek veya çift taraflı olarak bulunabilmektedir. Cartilago triticea'nın ligamentum thyrohyoideum laterale'yi güçlendirdiği düşünülmektedir. Çalışmamızda yapılan diseksiyonlar sırasındaki ölçümlerle bölge anatomisi hakkında literatüre katkı sağlamayı ve histolojik boyamalar ile cartilago triticea'nın klinik fonksiyonu hakkında bilgi edinmeyi amaçlamaktadır. Gereç Yöntem: Bursa Uludağ Üniversitesi anatomi laboratuvarında bulunan 15 kadavra diseke edildi. Daha önce diseksiyon yapılmamış olan 9 kadavra üzerinde anatomik ölçümler gerçekleştirildi. Bu kadavralar ve diseksiyonu yapılmış 6 kadavradan elde edilen ligamentum thyrohyoideum lateraleler takibe alınıp bloklanarak histolojik boyamalar yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda 14 adet erkek bir adet kadın kadavra diseke edildi. İki (%14,28) kadavrada tek taraflı, dokuz (%64,29) kadavrada ise iki taraflı cartilago triticea varlığı saptandı. Toplam 20 cartilago triticea üzerinde gerçekleştirilen ölçümler çerçevesinde cartilago triticea uzunluğu 4,27±1,10 mm, genişliği 3,03±0,96 mm, toplam alan 10,71±5,55 mm2, 19 cartilago triticea üzerinden yapılan ölçümlerde ise kıkırdak doku alanı 4,07±3,49 mm2, kemik doku alanı 6,67±6,83 mm2, kemikleşme oranı %53,32±39,43 olarak ölçüldü. Histolojik kesitlerle kas tutunma durumu değerlendirildiğinde 20 cartilago triticea'nın dördüne kas tutunduğu saptanmıştır. Ayrıca histolojik kesitlerde ligamentum thyrohyoideum laterale'nin cartilago triticea'ya tutunma alanları gözlendi. Sonuç: Çalışmamızda cartilago triticea uzunluk ve genişlik ile toplam alan arasında istatistiksel olarak yüksek düzeyde anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Cartilago triticea'ya kas tutunma durumunun cartilago thyroidea parametreleri ile ilişkisi değerlendirildiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç elde edilmedi. Ligamentum thyrohyoideum laterale'nin cartilago triticea'ya tutunması bu ligamentin cartilago triticea tarafından güçlendirildiğini desteklemektedir. Çalışmamız kadavra sayısı açısından kısıtlı olduğundan bu parametrelerin değerlendirildiği büyük örnekleme sahip çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The cartilago triticea, which may ossify to varying degrees and occur unilaterally or bilaterally, has an incompletely understood clinical role. It is proposed to reinforce the lateral thyrohyoid ligament. This study aimed to provide anatomical data through cadaveric measurements and to clarify the cartilage's potential function using histological analysis. Materials and Methods: Fifteen cadavers in the Anatomy Laboratory of Bursa Uludağ University were examined. Anatomical measurements were performed on nine cadavers without prior dissection. Lateral thyrohyoid ligaments obtained from these and from six previously dissected cadavers were processed and stained histologically. Results: Fourteen male and one female cadaver were studied. Cartilago triticea was present unilaterally in two cadavers (14.28%) and bilaterally in nine (64.29%). In 20 cartilagines triticeae, mean length was 4.27 ± 1.10 mm, mean width 3.03 ± 0.96 mm and . In 19 specimens, cartilage tissue area averaged 4.07 ± 3.49 mm², ossified tissue area 6.67 ± 6.83 mm², and the mean ossification ratio 53.32 ± 39.43%. Histology demonstrated muscle attachment in 4 of 20 cartilages, and revealed sites where the lateral thyrohyoid ligament inserted onto the cartilago triticea. Conclusion: Cartilago triticea length, width, and total area were strongly correlated. Muscle attachment showed no significant association with cartilago thyroidea parameters. Observation of ligament attachment supports the hypothesis that the lateral thyrohyoid ligament is mechanically reinforced by the cartilago triticea. Owing to the limited number of specimens, larger studies are required to confirm these findings and further elucidate the functional significance of this small laryngeal structure.