Siyasal iletişimde popülist söylemin mikro hedefleme yoluyla inşası: Trump ve Bolsonaro örnekleri
The construction of populist discourse in political communication through microtargeting: The examples of Trump and Bolsonaro
  1. Tez No: 1013280
  2. Yazar: DEVRİM DENİZ ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA YOLCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Popülizm, Siyasal iletişim, Popülism, Political communication
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tarsus Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Teknolojik gelişmelerle beraber geleneksel medya popülaritesini ve gücünü yeni medyaya bırakmış; haber edinme, bilgi alma, kamuoyunu yönlendirme artık oldukça kolay, hızlı ve yaygın hale gelmiş durumda. Yeni medya araçlarıyla beraber iletişimin kolaylık ve hız kazanması, aynı zamanda bireylerin de bu sürece dahil olmasıyla birlikte siyasal iletişim yeni bir boyut kazanarak artık interaktif bir niteliğe bürünmüştür. Yeni medya araçlarından sosyal medya, mekân ve zaman kısıtlarını ortadan kaldırarak yeni bir mecra hâline gelmiş ve hem kişisel hem de toplumsal iletişim ve etkileşimin yeni merkezi olmuştur. Bu çalışmanın amacı, mikro hedeflemenin yalnızca teknolojik bir araç olup olmadığını ve popülist söylemin üretiminde nasıl bir rol oynadığını incelemektir. Çalışmanın önemi, popülist söylem ile mikro hedefleme arasındaki ilişkinin birlikte ele alınarak literatüre katkı sunmasından kaynaklanmaktadır. Araştırmanın kapsamı, Donald Trump'ın 2020 ABD seçim süreci ile Jair Bolsonaro'nun 2022 Brezilya seçim kampanyalarıyla sınırlandırılmıştır. Çalışmada yöntem olarak, seçilen metinlerin Van Dijk'in eleştirel söylem analizi yaklaşımı benimsenmiştir. Elde edilen bulgular, mikro hedeflemenin yalnızca teknolojik bir araç olmadığını, 2020 Amerika Birleşik Devletleri seçimlerinde Donald Trump'ın ve 2022 Brezilya seçimlerinde Jair Bolsonaro'nun mikro hedefleme stratejisi ile farklı sosyopolitik bağlamlarda yürüttükleri stratejilerdeki benzerliğe işaret edilerek mikro hedeflemenin siyasal bir performans olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
With technological advancements, traditional media has ceded popularity and power to new media; access to news, information, and public opinion has become much easier, faster, and more widespread. The ease and speed of communication through new media tools, along with individual involvement, have given political communication a new dimension, making it interactive. Social media, by eliminating spatial and temporal constraints, has become a new medium and a new center for both personal and societal communication and interaction. The aim of this study is to examine whether microtargeting is merely a technological tool and how it constantly plays a role in populist discourse. The importance of this study lies in its contribution to the literature by examining the relationship between populist discourse and microtargeting together. The scope of the research is limited to Donald Trump's 2020 US election campaign and Jair Bolsonaro's 2022 Brazilian election campaign. The study employs Van Dijk's critical discourse analysis approach for the selected texts. The findings indicate that microtargeting is not merely a technological tool, but a political performance, as evidenced by the similarities between the microtargeting strategies employed by Donald Trump in the 2020 United States elections and Jair Bolsonaro in the 2022 Brazilian elections, across different sociopolitical contexts.