Ratlarda di-isobütil fitalat uygulamasının testis dokusu üzerindeki etkileri ve Timokinon'un koruyucu rolünün belirlenmesi
Effects of di-isobutyl phthalate administration on testicular tissue in rats and determination of the protective role of Thymoquinone
  1. Tez No: 1013365
  2. Yazar: TOLGA TUTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ÖZNURLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Di-isobütil fitalat, testis, timokinon, rat, Fitalat, Di-isobutyl phthalate, testes, thymoquinone, rat, Phthalate
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada erkek ratlarda prepubertal dönemden başlayarak pubertaya kadar diisobütil fitalat (DIBP) uygulamasının testis dokusu üzerindeki etkileri ve timokinonun koruyucu etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla 50 adet Wistar albino ırkı 4 haftalık erkek ratlar kullanıldı. Ratlar kontrol (n:6), taşıyıcı kontrol (n:6), 500 mg/kg DIBP (n:8), 750 mg/kg DIBP (n:8), timokinon (n:6), 500 mg/kg DIBP + 10 mg/kg timokinon (n:8) ve 750 mg/kg DIBP + 10 mg/kg timokinon (n:8) olmak üzere 7 gruba ayrıldı. Deney sonunda ratlar ksilazin-ketamin anestezisi altında sakrifiye edilerek testis dokusu örnekleri alındı. Tüm gruplardan elde edilen sağ testis doku örneği %10'luk formol solüsyonunda sol testis doku örneği ise Bouin solüsyonunda tespit edildi. Tespit edilen dokular rutin histolojik yöntemler ile takip edilerek parafinde bloklandı. Hazırlanan bloklardan 6 μm kalınlığında seri kesitler alındı. Alınan seri kesitlerde histolojik, histomorfometrik ve histopatolojik değerlendirmeleri gerçekleştirebilmek için Crosmon'ın üçlü boyaması, Hematoksilen Eozin ve PAS reaksiyonu ile Leydig hücrelerindeki StAR ekspresyonunun belirlenmesi amacıyla StAR immünohistokimyasal boyamaları yapıldı. Hazırlanan preparatlar ışık mikroskobu altında değerlendirilerek mikro görüntüleme tekniği ile fotoğrafları çekildi. Tüm gruplardaki ratlardan alınan kan örneklerinden testosteron hormon düzeyleri belirlendi. Mikroskobik incelemede tubulus seminiferus kontortusların genel görünümleri, spermatik hücreler, Sertoli hücreleri, bazal membran yapısı ile intersitisyel alanlarda Leydig hücreleri ve kan damarlarının yapısı incelendi. Kontrol, taşıyıcı kontrol ve timokinon gruplarının normal histolojik yapıya sahip olduğu, 500 mg/kg DIBP, 750 mg/kg DIBP, 500 mg/kg DIBP + 10 mg/kg timokinon ve 750 mg/kg DIBP + 10 mg/kg timokinon gruplarında seminifer tubul yapısında bozulma, hiperemi, ödem, mononükleer hücre infiltrasyonu ve bazal membranda kalınlık artışı (p<0,05) tespit edildi. Histomorfometrik değerlendirmelerde seminifer tubul çaplarının, seminifer tubul sayılarının ve Johnsen skorlamasının gruplar arasında anlamlı farklılıklar (p<0,05) gösterdiği dikkati çekti. Testosteron hormon düzeyleri ölçümleri sonucunda tüm gruplar arasında istatistiki açıdan anlamlı bir farklılığın (p>0,05) olmadığı gözlendi. İmmunohistokimyasal değerlendirmeler sonucunda intersitisyel alandaki StAR pozitif Leydig hücrelerinin immünopozitivitesi kontrol, taşıyıcı kontrol ve timokinon gruplarında, 500 mg/kg DIBP, 750 mg/kg DIBP, 500 mg/kg DIBP + 10 mg/kg timokinon ve 750 mg/kg DIBP + 10 mg/kg timokinon gruplarına kıyasla daha yüksek olduğu tespit edildi (p<0,05). Çalışma sonunda DIBP maruziyetinin testis dokusunda olumsuz histolojik etkiler oluşturduğu ve 10 mg/kg timokinon dozunun bu olumsuz etkiler karşısında koruyucu etkinlik gösteremediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effects of diisobutyl (DIBP) administration on testicular tissue in male rats from the prepubertal period to puberty, as well as the protective effect of thymoquinone. For this purpose, a total of 50 four-week-old male Wistar albino rats were used. The rats were divided into seven groups: control (n:6), vehicle control (n:6), 500 mg/kg DIBP (n:8), 750 mg/kg DIBP (n:8), thymoquinone (n:6), 500 mg/kg DIBP + 10 mg/kg thymoquinone (n:8), and 750 mg/kg DIBP + 10 mg/kg thymoquinone (n:8). At the end of the experiment, the rats were sacrificed under xylazine–ketamine anesthesia, and testicular tissue samples were collected. From each animal, the right testis was fixed in 10% formalin solution, while the left testis was fixed in Bouin's solution. The fixed tissues were processed using routine histological techniques and embedded in paraffin. Serial sections of 6 μm thickness were obtained from the paraffin blocks. To perform histological, histomorfometric, and histopathological evaluations, Crossman's trichrome staining, Hematoxylin-Eosin staining, and the PAS reaction were applied to the serial sections. In addition, StAR immunohistochemical staining was performed to determine StAR expression in Leydig cells. The prepared slides were examined under a light microscope, and photomicrographs were obtained using a micro-imaging technique. Testosterone hormone levels were determined from blood samples collected from rats in all groups. During microscopic examination, the general morphology of the seminiferous tubules, spermatogenic cells, Sertoli cells, basal membrane structure, and the morphology of Leydig cells and blood vessels in the interstitial area were evaluated. The control, vehicle control, and thymoquinone groups exhibited normal histological structure, whereas the 500 mg/kg DIBP, 750 mg/kg DIBP, 500 mg/kg DIBP + 10 mg/kg thymoquinone, and 750 mg/kg DIBP + 10 mg/kg thymoquinone groups showed disruption of seminiferous tubule structure, hyperemia, edema, mononuclear cell infiltration, and increased basal membrane thickness (p<0,05). Histomorfometric evaluations revealed significant differences among the groups in terms of seminiferous tubule diameters, seminiferous tubule counts, and Johnsen scores (p<0,05). Analysis of blood testosterone levels indicated no statistically significant differences among the groups (p>0,05). Immunohistochemical evaluation demonstrated that the immunopositivity of StAR-positive Leydig cells in the interstitial area was higher in the control, vehicle control, and thymoquinone groups compared with the 500 mg/kg DIBP, 750 mg/kg DIBP, 500 mg/kg DIBP + 10 mg/kg thymoquinone, and 750 mg/kg DIBP + 10 mg/kg thymoquinone groups (p<0,05). In conclusion, DIBP exposure induced adverse histological effects in testicular tissue, and a dose of 10 mg/kg thymoquinone did not exhibit a protective effect against these adverse changes.