İleri yaşam desteğinde simülasyonla genişletilmiş meslekler arası eğitimin etkinliğinin incelenmesi
Examining the effectiveness of simulation-enhanced interprofessional education in advanced life support
- Tez No: 1013364
- Danışmanlar: PROF. DR. VESİLE ÜNVER, DOÇ. DR. MEHMET EMİN AKSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Açımlayıcı sıralı karma yöntem, Temel yaşam desteği, Exploratory sequential mixed method desig, Basic life support
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, simülasyonla genişletilmiş mesleklerarası eğitimin sağlık alanında öğrenim gören öğrencilerin ileri yaşam desteği performansları, mesleklerarası öğrenmeye hazırbulunuşlukları ve öğrenme deneyimleri üzerindeki etkilerini karma yöntem yaklaşımıyla incelemektir. Sıralı açıklayıcı karma desen doğrultusunda yürütülen araştırmanın nicel aşamasında ön test–son test kontrol gruplu deneysel tasarım, nitel aşamasında ise odak grup görüşmeleri kullanılmıştır. Araştırma örneklemini hemşirelik dördüncü sınıf (n=37) ve tıp fakültesi üçüncü sınıf (n=16) olmak üzere toplam 53 öğrenci oluşturmuştur. Katılımcıların yaş ortalaması 21,66±1,22 olup gruplar arasında sosyodemografik değişkenler açısından anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Her iki grupta ileri yaşam desteği bilgi puanları anlamlı artış göstermiştir (girişim: 35,33±18,29; kontrol: 36,31±17,30; p=0,001), ancak gruplar arası fark anlamlı değildir. Öğrenmede memnuniyet ve özgüven düzeyleri gruplar arasında benzer bulunmuştur (p>0,05). Mesleklerarası öğrenmeye hazırbulunuşluk ölçeğinde girişim grubunda toplam puan artışı anlamlıdır (4,60±7,96; p=0,008), kontrol grubunda anlamlı değişim saptanmamıştır; ancak gruplar arası fark anlamlı değildir (ES=0,019). İleri yaşam desteği performans değerlendirmelerinde de gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Nitel bulgular, simülasyonla desteklenen mesleklerarası eğitimin öğrencilerin iletişim, ekip çalışması, rol farkındalığı ve klinik karar verme algılarını güçlendirdiğini göstermiştir. Sonuç olarak, simülasyonla desteklenen mesleklerarası eğitimin sağlık profesyonellerinin iş birliğine dayalı yetkinliklerini geliştirmede etkili bir eğitim stratejisi olduğu ve lisans ile mezuniyet sonrası eğitim müfredatlarına bütüncül biçimde entegre edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effects of simulation-enhanced interprofeSSional education on the advanced life support performance, interprofeSSional learning readineSS, and learning experiences of healthcare students using a mixed methods approach. A sequential explanatory mixed-methods design was employed, including a pre-test-post-test control group experimental design in the quantitative phase and focus group interviews in the qualitative phase. The sample consisted of 53 students: fourth-year nursing students (n=37) and third-year medical students (n=16). The mean age of the participants was 21.66±1.22, and no significant differences were found between groups regarding sociodemographic characteristics (p>0.05). Both groups showed significant increases in advanced life support knowledge scores (intervention: 35.33±18.29; control: 36.31±17.30; p=0.001), although the between-group difference was not statistically significant. Learning satisfaction and self-confidence scores were similar between groups (p>0.05). InterprofeSSional learning readineSS scores increased significantly in the intervention group (4.60±7.96; p=0.008), whereas no significant change was observed in the control group; however, the between-group difference was not significant (ES=0.019). No significant differences were found between groups in advanced life support performance aSSeSSments (p>0.05). Qualitative findings indicated that simulation-enhanced interprofeSSional education enhanced students' communication, teamwork, role awareneSS, and clinical decision-making perceptions. Overall, simulation-enhanced interprofeSSional education appears to be a promising strategy for improving collaborative competencies among healthcare students and may be beneficial for integration into undergraduate and postgraduate curricula.