Schizandrol A ve Schisandrin B'nin MA-10 Leydig kanser hücrelerinde sitotoksik, morfolojik ve apoptotik etkilerinin araştırılması
Investigation of cytotoxic, morphological and apoptotic effects of Schizandrol A and Schisandrin B on MA-10 Leydig cancer cells
  1. Tez No: 1013387
  2. Yazar: EMRULLAH KALENDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK BURUKOĞLU DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Schizandrol A, Schisandrin B, Leydig, MA-10, Kanser, Schizandrol A, Schisandrin B, Leydig, MA-10, Cancer
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Geleneksel tıpta yaygın olarak kullanılan ve farmakolojik potansiyeliyle bilinen Schisandra chinensis bitkisinin meyvelerinden ekstrakte edilen biyoaktif lignanlar olan Schizandrol A ve Schisandrin B'nin, testiküler kanser modellemesinde sıklıkla tercih edilen MA-10 fare Leydig hücre hattı üzerindeki sitotoksisite, morfolojik alterasyonlar ve apoptoz indüksiyonu mekanizmalarını aydınlatmaktır. Schizandrol A ve Schisandrin B'nin potansiyel birer antikanser ajan olarak rolü, moleküler düzeyde incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: MA-10 Leydig kanser hücreleri in vitro olarak kültüre edilmiş ve Schizandrol A ile Schisandrin B'nin konsantrasyonları (25-20 μM) 24, 48 ve 72 saat uygulanarak MTT testi ile toksik dozları belirlenmiştir. Morfolojik incelemeler inverted mikroskop ve H-E boyaması ile yapılmıştır. İmmünositokimyasal olarak BAX, BCL-2, P53 ve JNK proteinlerinin ifade düzeyleri ve hücre içi lokalizasyonları in-situ incelenmiştir. Apoptoz yolağını değerlendirmek için akım sitometri ile Kaspaz 3, Kaspaz 7, Kaspaz 9 ve Anneksin V/PI testleri gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Schizandrol A (IC₅₀ = 25 μM) ve Schisandrin B (IC₅₀ = 20 μM) dozlarının MA-10 Leydig kanser hücreleri üzerinde güçlü sitotoksik ve apoptotik etkiler gösterdiğini ortaya koymuştur. Belirlenen IC₅₀ dozları, hücre hacminde küçülme, kromatin yoğunlaşması ve hücre parçalanması gibi belirgin morfolojik değişikliklere yol açmıştır. Akım sitometri parametrelerinde (Annexin V/PI pozitifliği, Kaspaz 3, Kaspaz 7 ve Kaspaz 9 enzimleri) istatistiksel olarak anlamlı artışlar gözlenmiştir. İmmünositokimya analizleri, Bax, Bcl-2, JNK ve p53 proteinlerinin ekspresyonunda artış olduğunu göstermiştir. Sonuç: Schizandrol A ve Schisandrin B'nin MA-10 Leydig kanser hücrelerinde apoptotik, antiproliferatif ve sitotoksik etki göstererek hücre morfolojisinde deformasyona sebep olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Schisandra chinensis (S. chinensis), are to elucidate the mechanisms of cytotoxicity, morphological alterations, and apoptosis induction on the MA-10 mouse Leydig cell line, which is frequently preferred in testicular cancer modeling. The aim is to investigate the role of Schizandrol A and Schisandrin B as potential anticancer agents at the molecular level. Method: MA-10 Leydig cancer cells were cultured in vitro, and the toxic doses of Schizandrol A and Schisandrin B were determined using the MTT assay after applying concentrations (25-20 μM) for 24, 48, and 72 hours. Morphological examinations were performed using an inverted microscope and hematoxylin-eozin staining. The expression levels and intracellular localization of the BAX, BCL-2, P53, and JNK proteins were examined by immunocytochemistry. Flow cytometry was used to evaluate the apoptosis pathway, and Caspase 3, Caspase 7, Caspase 9, and Annexin V / PI tests were performed. Findings: Schizandrol A (IC₅₀ = 25 μM) and Schisandrin B (IC₅₀ = 20 μM) doses demonstrated potent cytotoxic and apoptotic effects on MA-10 Leydig cancer cells. The determined IC₅₀ doses caused significant morphological changes such as cell shrinkage, chromatin condensation, and cell fragmentation. Statistically significant increases were observed in Flow cytometry parameters (Annexin V/PI positivity, Caspase 3, Caspase 7, and Caspase 9 enzymes). Immunocytochemistry analyses showed an increase in the expression of Bax, Bcl-2, JNK, and P53 proteins. Conclusion: Schizandrol A and Schisandrin B exert apoptotic, antiproliferative, and cytotoxic effects on MA-10 Leydig cancer cells, causing deformations in cell morphology.