Schizandrin A (SchA) ve Thymoquinone (TQ)'nun insan meme (MCF-7) ve akciğer (A549) kanseri hücre hatlarında antikanser potansiyeli ve sinerjik etkisinin araştırılması
Investigation of the anticancer potential and synergistic effect of Schizandrin A (SchA) and Thymoquinone (TQ) in human breast (MCF-7) and lung (A549) cancer cell lines
  1. Tez No: 975004
  2. Yazar: KAMRAN MURSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Schizandrin A, Thymoquinone, Sinerjik etki, Antikanser, Schizandrin A, Thymoquinone, Synergistic Effect, Anticancer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, doğal kökenli iki bileşik olan Schizandrin A (SCH) ve Thymoquinone (TQ)'nun, insan meme kanseri hücre hattı (MCF-7) ve akciğer kanseri hücre hattı (A549) üzerindeki antiproliferatif ve apoptotik etkilerinin incelenmesi, ayrıca bu bileşiklerin kombinasyon halinde olası sinerjik etkileşimlerinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Yöntem: Uygulanan bileşiklerin hücre canlılığı üzerindeki etkileri WST-8 testi ile değerlendirildi ve her iki hücre hattı için 24 ve 48 saatlik uygulamalarda IC₅₀ değerleri belirlendi. Ardından, IC₅₀ değerlerinin yarısı, kendisi ve iki katı dozları kullanılarak kombinasyon denemeleri yapıldı ve sonuçlar SynergyFinder yazılımında Bliss modeli ile analiz edildi. Kombinasyonlardan elde edilen en anlamlı sinerjik etkiler belirlendi. Her iki hücre hattında hücre göçü oranını belirlemek için hücrelere çizik atıldı ve belirlenen dozlarla muamele edildi. Gen ekspresyon analizi için de belirlenen dozlar her iki hücre hattı için uygulandı ve RNA izolasyonu yapılarak cDNA sentezi gerçekleştirildi. apoptotik yolaklarla ilişkili BAX, BCL-2 ve Caspase-9 gen ekspresyonları Real-Time PCR yöntemiyle analiz edildi. Bulgular: Tek tek uygulamada hem SCH hem de TQ'nun MCF-7 ve A549 hücrelerinde doz ve zaman bağımlı antiproliferatif etki gösterdiği saptandı. Kombinasyon analizleri sonucunda ise özellikle 24 saatlik uygulamalarda IC₅₀ değerine yakın dozların en yüksek sinerjik etkiyi sağladığı görüldü. Gen ekspresyon analizlerinde ise, kombinasyon uygulamalarının BAX ve Caspase-9 ekspresyonunu artırdığı, BCL-2 ekspresyonunu azalttığı belirlendi. Bu da apoptotik mekanizmanın aktive edildiğini gösterdi. Sonuçlar: Yapılan bu tez çalışmasında, Schizandrin A ve Thymoquinone'un ayrı ayrı antikanser etki gösterdiğini, ancak birlikte kullanıldıklarında daha güçlü ve sinerjik bir antiproliferatif potansiyele sahip olduklarını göstermiştir. Böylelikle literatürde ilk kez bu iki doğal bileşiğin kombinasyon halinde kullanımı gerçekleştirilmiş ve kanser tedavisinde potansiyel bir alternatif yaklaşım ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this thesis study is to investigate the antiproliferative and apoptotic effects of two naturally occurring compounds, Schizandrin A (SCH) and Thymoquinone (TQ), on the human breast cancer cell line (MCF-7) and lung cancer cell line (A549), and to reveal the possible synergistic interactions of these compounds when used in combination. Methods: The effects of the applied compounds on cell viability were assessed using the WST-8 assay, and IC₅₀ values were determined for both cell lines at 24 and 48 hours of application. Subsequently, combination trials were conducted using half the IC₅₀ values, the IC₅₀ values themselves, and twice the IC₅₀ values, and the results were analysed using the Bliss model in the SynergyFinder software. The most significant synergistic effects obtained from the combinations were identified. To determine the cell migration rate in both cell lines, cells were scratched and treated with the identified doses. For gene expression analysis, the determined doses were applied to both cell lines, RNA was isolated, and cDNA synthesis was performed. The gene expressions of BAX, BCL-2, and Caspase-9, which are associated with apoptotic pathways, were analysed using the Real-Time PCR method. Findings: It was determined that both SCH and TQ exhibited dose- and time-dependent antiproliferative effects on MCF-7 and A549 cells when applied individually. Combination analyses revealed that, particularly at 24 hours of treatment, doses close to the IC₅₀ value provided the highest synergistic effect. Furthermore, gene expression analyses demonstrated that combination treatments increased the expression of BAX and Caspase-9, while decreasing the expression of BCL-2, indicating the activation of the apoptotic mechanism. Results: In this thesis study, it was demonstrated that Schizandrin A and Thymoquinone exhibited anticancer effects individually; however, when used in combination, they showed a stronger and synergistic antiproliferative potential. Thus, for the first time in the literature, the combined use of these two natural compounds was achieved, introducing a potential alternative approach for cancer therapy.