Prematüre bebeklerin annelerine verilen bebek bakımı eğitiminin annelerin stres düzeylerine, bakıma katılım düzeylerine ve ebeveyn-personel iletişim algılarına etkisi
The effect of baby care education given to mothers of premature babies on mothers' stress levels, levels of participation in care and perceptions of parental personal communication
- Tez No: 1013400
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVRİYE YÜKSEL KAÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ana-çocuk hemşireliği, Bebek-prematür, Halk sağlığı hemşireliği, Maternal child nursing, Infant-premature, Community healt nursing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma prematüre bebeklerin annelerine verilen bebek bakımı eğitiminin annelerin stres düzeylerine, bakıma katılım düzeylerine ve ebeveyn-personel iletişimi algılarına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Randomize kontrollü deneysel türde yürütülen çalışma bir eğitim araştırma hastanesinin Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde (YDYBÜ) gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 40 deney ve 40 kontrol grubu olmak üzere 80 anne katılmıştır. Verilerin toplanmasında sosyodemografik veri formu, YDYBÜ-ABSÖ, YDYBÜ-BDKÖ ve YDYBÜ-EPİAÖ kullanılmıştır. Eğitim öncesi deney grubuna dahil edilen anneler tarafından ön test doldurulmuştur. İki modülden oluşan 20 dakikalık eğitimler prematüre bebeğin klinik olarak stabil hale gelmesini takiben annenin YDYBÜ'ye aktif katılım sağlayabildiği dönemde annelerin dikkatini dağıtmayacak, mahremiyetin sağlandığı ve anne-bebek etkileşimini destekleyen uygun bir eğitim alanında gerçekleştirilmiştir. Eğitim materyali olarak literatür ve uzman görüşleri doğrultusunda hazırlanmış“Taburculuk Sonrası Prematüre Bebek Bakım Rehberi”kullanılmıştır. Eğitimin bitişinden 72 saat sonra deney grubu anneleri tarafından son test doldurulmuştur. Kontrol grubu anneleri tarafından da ön test doldurulmuş herhangi bir müdahale yapılmadan 72 saat sonra son test doldurulmuştur. Çalışma bulgularına göre, deney ve kontrol grubundaki annelerin sosyodemografik özellikleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Deney grubunun eğitim öncesi-sonrası YDYBÜ-ABSÖ puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir azalma olduğu görülmüştür (p<0,001). Kontrol grubunda anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Deney grubunun eğitim öncesi-sonrası YDYBÜ-BKDÖ puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir artış olduğu görülmüştür (p<0,001). Kontrol grubunda anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Deney grubunun eğitim öncesi-sonrası YDYBÜ-EPİAÖ toplam ve alt boyut puanlarında kontrol grubu ile benzer şekilde istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Bu sonuçlar, uygulanan eğitimin annelerin stres düzeyini azaltmada ve bakım sürecine katılımlarını artırmada etkili olduğunu ancak ebeveyn-personel iletişim algısını sınırlı düzeyde geliştirdiğini göstermektedir. YDYBÜ'de ebeveyn eğitimlerinin aile merkezli bakım yaklaşımı ile yapılandırılması, yaygınlaştırılması ve rutin bakımın bir bileşeni haline gelmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effect of infant care education provided to mothers of preterm infants on maternal stress levels, participation in care, and perceptions of parent–staff communication. The study was designed as a randomized controlled experimental study and carried out in the Neonatal Intensive Care Unit (NICU) of a training and research hospital. A total of 80 mothers participated in the study, including 40 in the experimental group and 40 in the control group. Data were collected using the Sociodemographic Data Form, the NICU-PSS), NICU-CPS and NICU-PSCPS. A pre-test was administered to the mothers in the experimental group before the education intervention. The education program consisted of two modules with a total duration of 20 minutes and was implemented after the preterm infant became clinically stable and during the period when the mother was able to actively participate in the NICU. The sessions were conducted in an appropriate educational environment that minimized distractions, ensured privacy, and supported mother–infant interaction. The“Post-Discharge Preterm Infant Care Guide,”developed in line with the literature and expert opinions, was used as the educational material. A post-test was administered to the mothers in the experimental group 72 hours after completion of the education. In the control group, pre-test data were collected, and post-test data were obtained 72 hours later without any intervention. According to the study findings, there was no statistically significant difference between the experimental and control groups in terms of sociodemographic characteristics. A statistically significant decrease was found in the pre- and post-education NICU-PSS scores of the experimental group (p<0.001), whereas no significant difference was observed in the control group. A statistically significant increase was detected in the pre- and post-education NICU-CPS scores of the experimental group (p<0.001), while no significant difference was found in the control group. Regarding the NICU-PSCPS total and subscale scores, no statistically significant difference was identified between pre- and post-test measurements in the experimental group, similar to the control group (p>0.05). The findings indicate that the implemented education was effective in reducing maternal stress levels and increasing participation in the care process; however, it had a limited effect on improving perceptions of parent–staff communication. Accordingly, it may be recommended that parent education programs in NICUs be structured according to a family-centered care approach, expanded, and integrated into routine care practices.