Baş-boyun skuamöz hücreli karsinomunda PLK1 inhibitörü BI-2536'nın hücre canlılığı, apoptoz ve hücre döngüsü üzerine etkilerinin tek başına ve dosetaksel ile kombine şekilde in vitro olarak değerlendirilmesi
In vitro evaluation of the effects of the PLK1 inhibitor BI-2536 alone and in combination with docetaxel on cell viability, apoptosis, and cell cycle in head and neck squamous cell carcinoma
- Tez No: 1013402
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALTUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Apoptozis, Dosetaksel, Hücre döngüsü, Kombinasyon, Sinerjizm, Apoptosis, Docetaxel, Cell cycle, Combination, Synergism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Baş-boyun skuamöz hücreli karsinomları (HNSCC), yüksek invazyon ve metastaz potansiyeli ile tedaviye direnç gelişimi nedeniyle klinik yönetimi zor maligniteler arasında yer almakta olup, yeni moleküler hedeflere yönelik tedavi stratejilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, PLK1 inhibitörü BI-2536'nın FaDu baş-boyun skuamöz hücreli karsinom hücre hattı üzerindeki antitümöral etkileri tek başına ve dosetaksel ile kombinasyon halinde in vitro olarak değerlendirilmiştir. BI-2536 ve dosetakselin hücre canlılığı üzerindeki etkileri XTT yöntemi ile incelenmiş, kombinasyon etkileri kombinasyon indeks analizleri ile değerlendirilmiştir. Ayrıca ilaç uygulamalarının apoptoz, hücre döngüsü, migrasyon, invazyon ve koloni oluşumu üzerindeki etkileri akış sitometrisi, ELISA, Western blot ve görüntü analiz yöntemleri kullanılarak araştırılmıştır. Elde edilen bulgular, BI-2536'nın FaDu hücrelerinde hücre canlılığını azalttığını ve bu etkinin dosetaksel ile kombinasyon uygulamalarında daha belirgin hale geldiğini göstermiştir. Ayrıca ilaç uygulamalarının apoptotik hücre oranlarını artırdığı, hücre döngüsünde G2/M fazında birikime yol açtığı ve migrasyon, invazyon ile koloni oluşum kapasitesini baskıladığı saptanmıştır. Kombinasyon indeks analizleri ise belirli doz aralıklarında sinerjistik etkileşimi desteklemiştir. Sonuç olarak, elde edilen veriler BI-2536'nın HNSCC hücrelerinde antitümöral etkinlik gösterdiğini ve dosetaksel ile kombinasyonunun bu etkinliği artırabileceğini ortaya koymaktadır. Bu bulgular, PLK1 inhibisyonunun HNSCC tedavisinde potansiyel bir terapötik yaklaşım olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Head and neck squamous cell carcinomas (HNSCC) are aggressive malignancies characterized by high recurrence rates, metastatic potential, and treatment resistance. In this study, the antitumoral effects of the PLK1 inhibitor BI-2536 on the FaDu head and neck squamous cell carcinoma cell line were evaluated alone and in combination with docetaxel in vitro. Cell viability was analyzed by XTT assay, while combination effects were evaluated using synergy analyses and combination index calculations. Apoptosis and cell cycle alterations were assessed by flow cytometry, apoptosis-related protein levels by ELISA, and survivin and Cyclin B1 expressions by Western blot analysis. In addition, colony formation, migration, and invasion capacities were evaluated. The findings demonstrated that BI-2536 reduced cell viability in a dose- and time-dependent manner, increased apoptotic cell populations, induced G2/M phase accumulation, and suppressed migration, invasion, and colony formation capacity. These effects became more pronounced in combination with docetaxel, and combination index analyses supported synergistic interactions at specific dose ranges. Furthermore, decreased survivin expression and altered Cyclin B1 levels supported the effects of PLK1 inhibition on cell cycle regulation and apoptosis-related mechanisms. In conclusion, BI-2536 exhibited significant antitumoral activity in HNSCC cells, and its combination with docetaxel further enhanced these effects, suggesting that PLK1 inhibition may represent a promising therapeutic strategy for HNSCC treatment.