Postpartum dönemdeki kadınlarda doğumda bireyselleştirilmiş bakım algısının doğuma ilişkin travma algısı ile ilişkisi
The relationship between perceptions of individualized childbirth care and perceptions of childbirth-related trauma in postpartum women
  1. Tez No: 1013422
  2. Yazar: ŞEHRİBAN BAKIŞ AÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Bireyselleştirilmiş bakım, postpartum dönem, travmatik doğum, Individualized care, postpartum period, traumatic childbirth
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, postpartum kadınlarda doğumda bireyselleştirilmiş bakım algısının doğum travması algısı ile ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma tanımlayıcı ilişki arayıcı tipte bir çalışmadır. Çalışmanın örneklemini 420 kadın oluşturmuştur. Çalışmanın verileri 15.01.2025 – 15.05.2025 tarihleri arasında, anket çevrimiçi paylaşılarak toplanmıştır. Veriler, literatür doğurultusunda geliştirilen Kişisel Bilgi Formu, Bireyselleştirilmiş Bakım Skalası-A (BBSA), Doğuma İlişkin Travma Algısı Ölçeği (DİTAÖ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklem t testi, ANOVA (F) testi, Bonferroni testi, Pearson korelasyon analizi, çoklu doğrusal regresyon analizleri kullanılmıştır. Postpartum dönemdeki kadınların bireyselleştirilmiş bakım algıları incelendiği zaman BBSA toplam puanının orta düzeyde (3,39) ve DİTAÖ toplam puan ortalaması orta düzeyde (94,38) olduğu tespit edilmiştir. Obstetrik özelliklerle BBSA ve DİTAÖ arasındaki fark incelendiğinde doğumun gerçekleştiği yer, gebelik boyunca en çok bakım alınan sağlık personeli, isteyerek gebe kalma durumu, doğum haftası, doğumda oksitosin infüzyonu kullanılma durumu, EFM, doğum sancıları esnasında hareket etmeye müsaade edilme durumuna göre BBSA ve tüm alt boyutları ile DİTAÖ toplam puan ortalaması arasında anlamlı fark olduğu görülmüştür. BBSA ve DİTAÖ arasında yapılan korelasyon analizine göre BBSA ve tüm alt boyutları ile DİTAÖ arasında negatif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. BBSA'nın DİTAÖ üzerindeki etkisini açıklamak üzere çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. BBSA klinik durum alt boyutunun (t=-5,887; ß =-7,587), kişisel yaşam durumu alt boyutunun (t=-2,766; ß =-2,986) DİTAÖ üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olduğu görülmektedir (p<0,05), karar verme alt boyutunun DİTAÖ üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmüştür (p>0,05). Sonuç olarak bireyselleştirişmiş bakım algısı ile doğuma ilişkin travma algısı arasında arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Yani doğum eyleminde artan bireyselleşirilmiş bakım uygulamalarının doğum travmalarını azaltacağı tespit edilmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda ebelerin bireyselleştirilmiş uygulamalarını güçlendirmelerinin, kadınların doğum deneyimlerinin iyileştirilmesinde ve travmatik doğum algısının azaltılmasında önemli bir rol oynayabileceği değerlendirilmektedir. Ayrıca konuya ilişkin farklı örneklem gruplarında ve farklı bölgelerde daha kapsamlı çalışmaların yürütülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the relationship between postpartum women's perceptions of individualized care during childbirth and their perception of traumatic birth. The study was designed as a descriptive and correlational research. The sample consisted of 420 women. Data were collected between January 15, 2025 and May 15, 2025 through an online questionnaire. The data were gathered using a Personal Information Form developed in line with the literature, the Individualized Care Scale–A (ICS-A), and the Perception of Traumatic Childbirth Scale (PTCS). Independent samples t-test, ANOVA (F) test, Bonferroni test, Pearson correlation analysis, and multiple linear regression analyses were used in data analysis. When examining the perceptions of individualized care among postpartum women, it was found that the total score of BBSA was moderate (3.39) and the average total score of DITAÖ was also moderate (94.38). When the differences between BBSA and DITAÖ were examined in relation to obstetric characteristics, it was observed that there were significant differences in the BBSA and all its sub-dimensions and the average total score of DITAÖ according to the place of birth, the healthcare professional who provided the most care during pregnancy, whether the pregnancy was intentional, the gestational age at birth, the use of oxytocin infusion during birth, EFM (Emotional Freedom Technique), and whether movement was allowed during labor. According to the correlation analysis between BBSA and DITAÖ, a significant negative relationship was found between BBSA and all its sub-dimensions and DITAÖ. Multiple linear regression analysis was performed to explain the effect of BBSA on DITAÖ. The clinical situation subscale of the BBSA (t=-5.887; ß =-7.587) and the personal life situation subscale (t=-2.766; ß =-2.986) were found to have a statistically significant effect on the DİTAÖ (p<0.05), while the decision-making subscale did not have a significant effect on the DİTAÖ (p>0.05). In conclusion, a statistically significant negative relationship was found between the perception of individualized care and the perception of childbirth-related trauma. In other words, increased individualized care practices during labor and birth may contribute to reducing women's perceptions of traumatic childbirth. Based on these findings, strengthening individualized care practices by midwives may play an important role in improving women's birth experiences and reducing the perception of childbirth-related trauma. Furthermore, it is recommended that more comprehensive studies be conducted on this topic with different sample groups and in different regions.