Asperulosidik asitin HT-22 hipokampal hücre hattında pentilentetrazol (PTZ) ile oluşturulan nöronal hasar üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of asperulosidic acid on pentylenetetrazole (PTZ)-induced neuronal damage in HT-22 hippocampal cell line
  1. Tez No: 1013423
  2. Yazar: ESMA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEBAHATTİN KARABULUT, DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, Nöroinflamasyon, Nöroproteksiyon, Epilepsy, Neuroinflamation, Neuroprotection
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoloji (tıp) Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, doğal kaynaklı bir iridoidglikozid olan asperulosidik asidin (ASPA), pentilentetrazol (PTZ) ile oluşturulan HT-22 hipokampal hücre hasarı modeli üzerindeki olası nöroprotektif etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda ASPA'nın hücre canlılığı, oksidan-antioksidan durum ve nöroinflamatuvar belirteçler üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Materyal ve Metot: Çalışmada HT-22 hipokampal hücre hattı kullanılmıştır. Hücreler kontrol, PTZ, ASPA ve PTZ+ASPA olmak üzere dört gruba ayrılmıştır. Nöronal hasar oluşturmak amacıyla hücrelere 30 mM PTZ uygulanmıştır. ASPA ise 25, 50, 100 ve 200 µM dozlarında kullanılmıştır. Hücre canlılığı XTT yöntemiyle değerlendirilmiştir. Oksidatif stres düzeyinin belirlenmesi amacıyla total oksidan seviyesi (TOS) ve total antioksidan seviyesi(TAS) analizleri yapılmıştır. Nöroinflamatuvar yanıtın değerlendirilmesi için TNF-α, IL-6 ve NF-κB düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. İstatistiksel analizlerde tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Tukey post-hoc testi kullanılmış, p<0,05 değeri anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Elde edilen bulgular, PTZ uygulamasının HT-22 hücrelerinde hücre canlılığını anlamlı düzeyde azalttığını göstermiştir. Bunun yanında PTZ uygulaması TOS düzeylerini artırırken TAS düzeylerini azaltmış; ayrıca TNF-α, IL-6 ve NF-κB düzeylerinde anlamlı artışa neden olmuştur. ASPA ön tedavisinin özellikle 50 ve 100 µM dozlarında hücre canlılığını artırdığı belirlenmiştir. Bunun yanı sıra ASPA uygulaması, PTZ'ye bağlı artan oksidatif stres düzeyini azaltmış, antioksidan kapasiteyi yükseltmiş ve nöroinflamatuvar belirteçlerde anlamlı azalma sağlamıştır. Sonuç: Bu çalışma sonucunda ASPA'nın, PTZ ile indüklenen HT-22 hücre hasarında antioksidan ve antiinflamatuar etkiler aracılığıyla nöroprotektif özellik gösterdiği saptanmıştır.Elde edilen verilerASPA'nın epilepsiye bağlı nöronal hasarın azaltılmasında potansiyel terapötik bir ajan olabileceğini düşündürmektedir. Ancak ASPA'nın etki mekanizmalarının daha ayrıntılı olarak açıklanabilmesi için ileri düzey deneysel ve klinik çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective:The present study aimed to investigate the potential neuroprotective effects of asperulosidicacid (ASPA), a natural iridoid glycoside, against pentylenetetrazole (PTZ)-induced neuronal damage in HT-22 hippocampal cells. The effects of ASPA on cell viability, oxidativestress, and neuroinflammatory parameters were evaluated. Material and Method: HT-22 hippocampal cells were divided into four groups: control, PTZ, ASPA, and PTZ+ASPA. Neuronal damage was induced by exposureto 30 mM PTZ. ASPA was administered at concentrations of 25, 50, 100, and 200 µM. Cell viability was determined using the XTT assay. Oxidative stress parameters were evaluated by measuring total oxidant status (TOS) and total antioxidant status (TAS). Neuroinflammatory markers including TNF-α, IL-6, and NF-κB were analyzed using ELISA kits. Statistical analyses were performed using one-way ANOVA followed by Tukey's post-hoc test, and p<0.05 was considered statistically significant. Results: PTZ exposure significantly decreased cell viability in HT-22 cells compared with the control group. In addition, PTZ treatment increased TOS levels while decreasing TAS levels and significantly elevated TNF-α, IL-6, and NF-κB levels. ASPA pretreatment, particularly at 50 and 100 µM concentrations, significantly improved cell viability. Moreover, ASPA administration reduced oxidative stress, enhanced antioxidant capacity and suppressed neuroinflammatory marker levels in PTZ-treated cells. Conclusion:The findings of the present study demonstrated that ASPA exerted neuroprotective effects against PTZ-induced neuronal damage in HT-22 cells through its antioxidant and anti-inflammatory properties. These results suggest that ASPA may have therapeutic potential in reducing epilepsy-related neuronal damage. Further in vivo and molecular studies are required to clarify the underlying mechanisms of ASPA.