Meme kanserinde aksilla metastazına etki eden faktörlerin retrospektif analizi
Retrospective analysis of factors affecting axillary lymph node metastasis in breast cancer
  1. Tez No: 1013450
  2. Yazar: ANIL TUGAY ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN AKBULUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Lenfatik metastazlar, Lenfositler-tümör enfiltre edici, Lojistik regresyon analizi, Meme kanseri, Retrospektif çalışmalar, Lymphatic metastasis, Lymphocytes-tumor infiltrating, Logistic regression analysis, Retrospective studies
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, invaziv meme karsinomlu hastalarda klinik, patolojik, biyolojik ve radyolojik değişkenlerin aksiller lenf nodu metastazı ile ilişkisini değerlendirmek ve metastaz için bağımsız prediktörleri belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif tasarlanan çalışmada 2012–2024 yılları arasında cerrahi uygulanan 1.134 kadın hasta incelenmiştir. Hastaların klinik-demografik özellikleri, hormon reseptör durumu (ER, PR), HER2, Ki-67, moleküler alt tip, tümör derecesi, LVI, PNI, TIL, mamografik tümör yerleşimi ve PET/BT bulguları değerlendirilmiştir. Tanımlayıcı istatistiklerin ardından değişkenlerin dağılım özelliklerine göre uygun parametrik ve non-parametrik testler kullanılarak iki değişkenli analizler gerçekleştirildi. Bulgular: Univaryant analizlerde mamografide tümörün dış kadran yerleşimi (OR≈17,1), lenfovasküler invazyon (LVI) varlığı (OR≈3,0), perinöral invazyon (PNI) (OR≈2,38), tümör boyutunun 20 mm'nin üzerinde olması (OR≈1,67), gebelik öyküsü (OR≈2,50), ailede meme kanseri öyküsü (OR≈2,33) ve ultrasonografide şüpheli aksiller lenf nodu varlığı (OR≈2,68) aksiller metastaz ile anlamlı ilişkili bulundu. Dış kadran yerleşimine ait yüksek OR değeri, anatomik yakınlık ve görüntüleme duyarlılığı ile ilişkili olabileceğinden nedensel bir ilişki olarak yorumlanmamalıdır. Histolojik derecenin artışı ile birlikte aksiller metastaz sıklığında belirgin bir artış izlendi; özellikle yüksek dereceli tümörlerde bu ilişki daha belirgindi. (OR≈1,78). TIL pozitifliği aksiller metastaz ile ters yönlü ilişki göstererek riski azaltıcı bir faktör olarak saptandı (OR≈0,52). Moleküler alt tipler değerlendirildiğinde, üçlü negatif tümörlerde aksiller metastaz oranlarının görece daha düşük olduğu, buna karşın HER2 pozitif tümörlerde nodal tutulumun daha sık izlendiği saptandı. Yaş, menopoz durumu, Ki-67 pozitifliği ve PET/BT SUVmax değerleri ile aksiller metastaz arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Multivaryant analizde tümör boyutu >20 mm, LVI pozitifliği, TIL pozitifliği ve moleküler sınıflama bağımsız belirleyiciler olarak kaldı. LVI, metastaz riskini en güçlü şekilde artıran faktör olarak öne çıkmıştır. Sonuç: Aksiller metastaz ile en güçlü ilişkili faktörlerin tümör boyutu, lenfovasküler invazyon, moleküler alt tip ve TIL pozitifliği olduğu gösterilmiştir. TIL pozitifliğinin aksiller metastaz ile ters yönlü ilişki gösterdiği saptanmıştır. SUVmax, yaş ve menopoz durumunun prediktif değeri sınırlı bulunmuştur. Bu bulgular, aksiller metastazın öngörüsünde klinik ve histopatolojik belirteçlerin önemini vurgulamakta ve risk temelli bireyselleştirilmiş aksiller yaklaşım stratejilerine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the association between clinical, pathological, biological, and radiological variables and axillary lymph node metastasis in patients with invasive breast carcinoma, and to identify independent predictors of metastasis. Materials and Methods: In this retrospectively designed study, 1,134 female patients who underwent surgery between 2012 and 2024 were analyzed. Patients' clinical and demographic characteristics, hormone receptor status (ER, PR), HER2, Ki-67, molecular subtype, tumor grade, lymphovascular invasion (LVI), perineural invasion (PNI), tumor-infiltrating lymphocytes (TIL), mammographic tumor location, and PET/CT findings were evaluated. Following descriptive statistics, bivariate analyses were performed using appropriate parametric and non-parametric tests according to the distribution characteristics of the variables. Results: In univariate analyses, outer quadrant tumor location on mammography (OR≈17.1), presence of lymphovascular invasion (LVI) (OR≈3.0), perineural invasion (PNI) (OR≈2.38), tumor size greater than 20 mm (OR≈1.67), history of pregnancy (OR≈2.50), family history of breast cancer (OR≈2.33), and the presence of suspicious axillary lymph nodes on ultrasonography (OR≈2.68) were found to be significantly associated with axillary metastasis. The high OR value observed for outer quadrant location should not be interpreted as a causal relationship, as it may be related to anatomical proximity and imaging sensitivity. A marked increase in the frequency of axillary metastasis was observed with increasing histological grade, and this association was more pronounced in high-grade tumors (OR≈1.78). TIL positivity showed an inverse association with axillary metastasis and was identified as a protective factor (OR≈0.52). When molecular subtypes were evaluated, axillary metastasis rates were relatively lower in triple-negative tumors, whereas nodal involvement was more frequently observed in HER2-positive tumors. No significant association was found between axillary metastasis and age, menopausal status, Ki-67 positivity, or PET/CT SUVmax values. In multivariate analysis, tumor size >20 mm, LVI positivity, TIL positivity, and molecular classification remained as independent determinants. LVI emerged as the strongest factor, increasing the risk of metastasis. Conclusion: The factors most strongly associated with axillary metastasis were tumor size, lymphovascular invasion, molecular subtype, and TIL positivity. TIL positivity was found to be inversely associated with axillary metastasis. The predictive value of SUVmax, age, and menopausal status was limited. These findings emphasize the importance of clinical and histopathological markers in predicting axillary metastasis and contribute to risk-based, individualized axillary management strategies.