Ultrason destekli ekstrakte edilen Berberis crataegina DC. antosiyaninlerinin sitotoksisitesinin belirlenmesi
Ultrason destekli ekstrakte edilen Berberis crataegina DC. antosiyaninlerininsitotoksisitesinin belirlenmesi
- Tez No: 1013456
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Antosiyaninler, Berberis crataegina, Sitotoksisite, Anthocyanins, Berberis crataegina, Cytotoxicity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında ultrason destekli ekstrakte edilen B. crataegina DC. antosiyaninlerinin in vitro sitotoksisitesinin belirlenmesi amaçlamaktadır. Bu amaçla, toplanan B. crataegina DC. örneklerinin antosiyaninleri ultrason ile ekstrakte edilmiş ve Amberlite XAD7HP yardımı ile saflaştırılmış olup, toplam antosiyanin miktarı, toplam antioksidan kapasite (DPPH ve ABTS), HPLC ile antosiyanin profili belirlenmiş ve son olarak MCF-7 kanser hücreleri üzerindeki sitotoksik etkileri in vitro düzeyde incelenmiştir. Toplam antosiyanin miktarı, saflaştırma sonrası 495,90 mg/L'den 638,23 mg/L'ye yükselmiştir. Antioksidan aktivite, DPPH yöntemiyle saflaştırma öncesinde ve sonrasında sırasıyla 86,23 ve 86,05 μg/mL olarak bulunmuştur. ABTS yöntemiyle ise bu değerler sırasıyla 43,42 ve 41,53 μg/mL olarak belirlenmiştir. HPLC analiziyle örnekte en yüksek delfinidin (81,1 mg/100g) ve malvidin (73,6 mg/100g), en düşük ise pelargonidin (14,3 mg/100g) tespit edilirken, bazı siyanidin türevleri saptanamamıştır. Sitotoksisite testinde ise saf antosiyanin, MCF-7 kanser hücre canlılığını doza bağlı olarak azaltmış; özellikle 100 μg/mL'de canlılık %11,9'a düşerek belirgin toksik etki yaratmıştır. B. crataegina DC. meyvelerinin zengin antosiyanin içeriği, güçlü antioksidan aktivitesi ve doz bağımlı sitotoksik etkisi, bu bitkinin hem fonksiyonel gıda hem de doğal terapötik ajan geliştirme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the cytotoxic properties of anthocyanins derived from B. crataegina DC. fruits through ultrasound-assisted extraction. For this purpose, anthocyanins obtained via ultrasound-assisted extraction from collected B. crataegina DC. samples were purified, chemically analyzed (quantity, antioxidant capacity, HPLC profile), and their cytotoxic effects on MCF-7 cells were investigated in vitro. Findings showed that total anthocyanin content increased from 495.90 mg/L to 638.23 mg/L after purification, demonstrating the effectiveness of the applied method. The antioxidant activity determined by the DPPH method was found to be 86.23 and 86.05 μg/mL before and after purification, respectively. Using the ABTS method, these values were determined as 43.42 and 41.53 μg/mL, respectively. HPLC analysis revealed delphinidin (81.1 mg/100g) and malvidin (73.6 mg/100g) as the most abundant anthocyanins, while pelargonidin was the least abundant (14.3 mg/100g), certain cyanidin derivatives were not detected. The consistency between sample and standard retention times confirmed the reliability of the analytical method. In the cytotoxicity assay, purified anthocyanins reduced MCF- 7 cancer cell viability in a dose-dependent manner, with viability dropping to 11.9% at 100 μg/mL, indicating significant toxic effects. In summary, the rich anthocyanin content, strong antioxidant activity, and dose-dependent cytotoxicity of B. crataegina DC. fruits demonstrate its potential for development as both a functional food and a natural therapeutic agent.