Kur'ân'da günah ve cezanın şahsiliği bağlamında musibet
Calamity in the context of the personal nature of sin and punishment in the Qur'an
- Tez No: 1013455
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP NERMİN AKSAKAL UĞUREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Musibet, Tefsir, Calamity, Commentary
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Günah ve cezanın şahsiliği ilkesi, hiç kimsenin bir başkasının eyleminden dolayı sorumlu tutulamayacağını ifade eder. Temelini Kur'ân'ın adalet anlayışından alan bu ilke, aynı zamanda evrensel bir hukuk anlayışıdır. Bu çalışmada, insanın dünyada karşılaştığı musibetler, şahsilik ilkesi bağlamında ele alınmıştır. Toplumda, insanların başına gelen zorlukları çoğu zaman atalarının veya başkalarının işlediği günahların bir cezası olarak yorumlama eğilimi vardır. Ancak musibetleri kuşaklar arası“aktarılmış bir ceza”olarak görmek, bireyin sorumluluk bilincini zedelediği gibi ilahi adalet anlayışıyla da çelişmektedir. Zira Kur'ân, hiç kimsenin başkasının günah yükünü taşımayacağını kesin bir dille belirtmektedir. Bu çalışmada da musibetlerin doğrudan ilahi bir ceza aktarımı olmadığı savunulmuştur. Bunun yerine, bireyin maruz kaldığı felaketlerde kendi hatalarının, aile yapısının ve sosyal çevresinin ne gibi bir“etkilenme”süreci oluşturduğu incelenmiştir. Özellikle ataların günahlarının çocuklara bedel olarak yansıtıldığına dair halk inançları ve İbrâhimî dinlerdeki söylemler ele alınmış ve bu iddialar Kur'ân perspektifinden tahlil edilmiştir. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu araştırmada ilgili ayetler bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmiş, temel klasik ve modern tefsir kaynaklarının yanı sıra hadis, sosyoloji ve psikoloji alanındaki literatürden de faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The principle of the individuality of sin and punishment states that no one can be held accountable for the actions of another. Rooted in the Qur'an's conception of justice, this principle is also a universal legal concept. In this study, the misfortunes that humans encounter in this world are examined within the context of the principle of individuality. In society, there is often a tendency to interpret the hardships people face as punishment for the sins committed by their ancestors or others. However, viewing misfortunes as an“inherited punishment”passed down across generations not only undermines the individual's sense of responsibility but also contradicts the concept of divine justice. For the Qur'an unequivocally states that no one bears the burden of another's sins. This study argues that misfortunes are not a direct transmission of divine punishment. Instead, it examines the“process of influence”created by the individual's own mistakes, family structure, and social environment in the disasters they face. In particular, popular beliefs regarding the reflection of ancestors' sins as a burden on their children, as well as discourses within the Abrahamic religions, have been addressed, and these claims have been analyzed from the perspective of the Qur'an. In this study, which employs qualitative research methods, the relevant verses were evaluated through a holistic approach, drawing upon fundamental classical and modern exegetical sources as well as literature from the fields of hadith, sociology, and psychology.