1826 sonrası Bektaşiliğe yönelik propagandalar ve değerlendirmesi
Propaganda against Bektashism after 1826 and evaluation
  1. Tez No: 1013498
  2. Yazar: SEDEF ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ MADEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Tarih, Religion, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: 19. yüzyıl, Bektaşi tekkesi, Bektaşiler, Bektaşilik, Hacı Bektaş-ı Veli, Mahmud II, Osmanlı arşivi, Propaganda, Yeniçeriler, İnançlar, 19. century, Bektashi tekkes, Bektashis, Bektashism, Hacı Bektaş-ı Veli, Mahmud II, Ottoman archive, Propaganda, Janissarys, Beliefs
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alevi Bektaşi Kültürü Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alevi Bektaşi Kültürü Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 1826 sonrası Osmanlı Devleti'nin Bektaşiliğe yönelik baskı politikalarını ve Bektaşîlerin bu sürece verdikleri tepkileri incelemektedir. Osmanlı yönetimi, Bektaşiliği hem dini hem de siyasi bir tehdit olarak görmüş ve Bektaşî tekkelerini kapatarak tarikat mensuplarını sürgüne göndermiştir. Bu yasaklamalara rağmen, Bektaşîler çeşitli yollarla inançlarını sürdürmüş, kimliklerini korumak için gizli buluşmalar, edebi eserler ve tasavvufi semboller kullanmışlardır. Çalışmada, Osmanlı Devleti'nin Bektaşiliğe yönelik resmi politikaları, Bektaşîlerin uyum sağlama ve direniş stratejileri, toplumsal destek ve muhalefet unsurları ele alınmaktadır. Osmanlı arşiv belgeleri, dönemin propaganda yayınları ve akademik çalışmalar temel alınarak yapılan araştırmada, Bektaşîlerin karşı karşıya kaldıkları zorluklar ve inançlarını koruma çabaları ayrıntılı bir şekilde analiz edilmiştir. Sonuç olarak, Bektaşîliğin Osmanlı toplumunda maruz kaldığı baskılara rağmen varlığını devam ettirmeyi başardığı, yasakların tarikatın tamamen ortadan kalkmasına engel olmadığı görülmüştür. Bu çalışma, Osmanlı tarihindeki dini hareketlerin devletle ilişkisini anlamak için önemli bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the repressive policies of the Ottoman Empire towards the Bektashi order after 1826 and the responses of the Bektashis to these measures. The Ottoman administration perceived Bektashism as both a religious and political threat, leading to the closure of Bektashi lodges and the exile of its members. Despite these prohibitions, the Bektashis found various ways to sustain their beliefs, utilizing secret gatherings, literary works, and Sufi symbols to preserve their identity. This study analyzes the Ottoman Empire's official policies against Bektashism, the resistance and adaptation strategies of the Bektashis, and the groups that either supported or opposed them. Based on Ottoman archival documents, contemporary propaganda publications, and academic studies, this research provides an in-depth analysis of the challenges faced by the Bektashis and their efforts to maintain their faith. The findings reveal that despite severe suppression, Bektashism continued to survive, and the prohibitions did not lead to its complete disappearance. This study contributes to the understanding of religious movements in the Ottoman period and their interactions with state power.