Tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerde borçlu temerrüdünde alacaklının aynen ifadan vazgeçerek olumlu zararın tazminini talep etmesi
The request for positive damages by giving up the specific performance as a result of default of the debtor in synallagmatic contracts
  1. Tez No: 1013499
  2. Yazar: AYŞE ZİYAN EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA ALTOP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Borçlar hukuku, Law of obligations
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerde borçlunun temerrüde düşmesi, ticari hayatı doğrudan etkileyen temel borca aykırılık hallerinden biridir. Bu çalışmanın temel amacı, borçlu temerrüdü halinde alacaklının ifa menfaatini koruyan olumlu zararın tazmini talebini ve bu sürece giden yoldaki seçimlik hakların kullanımını bütüncül bir yaklaşımla incelemek, uygulamada karşılaşılan uyuşmazlıklara menfaatler dengesini gözeten hukuki çözümler sunmaktır. Çalışmanın ilk bölümünde, borçlu temerrüdünün ortaya çıkması için aranan şartlar ve temerrüdün genel sonuçları incelenmiştir. İkinci bölümde alacaklının seçimlik haklara başvuru süreci yeniden ele alınmış, doktrindeki klasik yaklaşımlardan farklı olarak“aynen ifadan vazgeçme”beyanı, seçimlik hakkın bildiriminden ayrılarak incelenmiştir Bu doğrultuda, kanunda aranan“hemen”bildirim şartının yalnızca vazgeçme beyanına yönelik olduğu savunulmuştur. Çalışmanın literatüre sunduğu en önemli katkılardan biri olarak, olumlu zararın tazminini talebi, Alman hukukundaki“seçimlik yarışma”kurumu kapsamında incelenerek, yenilik doğuran bir hak değil, içerik değiştiren bir tazminat talebi olduğu tespitiyle, alacaklıya dürüstlük kuralı sınırları içinde tercihini değiştirerek sözleşmeden dönme hakkı tanınmıştır. Ayrıca yapma ve yapmama borçlarına özgü düzenlenen TBK m. 113 hükmü, doktrindeki dar yorumlardan arındırılarak kusur şartına bağlı“üçüncü bir seçimlik hak”olarak kurgulanmıştır. Çalışmanın son bölümünde, olumlu zararın hesaplanmasına odaklanılmıştır. Bu bölümde, olumlu zarar kalemleri incelenmiş ve edim türleri bakımından farklılıklara değinilmiştir. Fark ve değişim teorileri incelenmiş; alacaklının bu iki teori arasında bir seçim hakkı bulunduğu tespit edilmiştir. Borçlu temerrüdünün söz konusu olduğu bazı özellikli sözleşmelerde, ifa yerine olumlu zararın tazminin talep edilmesi de bu bölümde incelenerek, tazminatın belirlenmesine yönelik görüşler sunulmuştur. Son olarak, hakimin takdir yetkisi çerçevesinde değerlendirebileceği indirim sebeplerine ve tazminat talebine ilişkin zamanaşımına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The debtor's default in synallagmatic contracts is one of the fundamental cases of breach of contract that directly affects commercial life. The primary purpose of this study is to holistically examine the claim for compensation of positive interest (expectation damages), which protects the creditor's performance interest in the event of debtor's default, and the exercise of optional rights leading up to this process, as well as to offer legal solutions for disputes encountered in practice by considering the balance of interests. The first chapter examines the requirements for the occurrence of debtor's default and its general consequences. The second chapter reassesses the process of the creditor's exercise of optional rights. Contrary to classical doctrinal approaches, the declaration of“waiver of specific performance”is analyzed separately from the notification of the optional right. Accordingly, it is argued that the statutory requirement of“immediate”notification applies exclusively to the declaration of waiver. As one of the most significant contributions of this study to the literature, the claim for compensation of positive interest is examined within the framework of the concept of“elective concurrence”in German law. By establishing that it is not a formative right but rather a content-altering claim for damages, it is argued that the creditor is granted the right to change their choice and rescind the contract within the limits of the principle of good faith. Furthermore, Article 113 of the Turkish Code of Obligations, which specifically regulates obligations to do and not to do, is freed from narrow doctrinal interpretations and conceptualized as a“third optional right”contingent upon the condition of fault. The final chapter focuses on the calculation of positive interest. In this chapter, the items of positive damage are examined, and the differences regarding the types of performance are addressed. The difference and exchange theories are analyzed, concluding that the creditor has the right to choose between these two theories. The claim for compensation of positive interest in lieu of performance in certain specific contracts involving debtor's default is also examined in this chapter, presenting views on the determination of damages. Finally, the grounds for reduction that the judge may evaluate within their discretionary power and the statute of limitations regarding the claim for damages are discussed.