The significance of financial advisory services in improving the performance of SMEs in Saudi Arabia
Suudi Arabistan'daki KOBİ'lerin performansını artırmak için finansal danışmanlık hizmetlerinin önemi
- Tez No: 1013509
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDALRAHMAN MIGDAD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Danışmanlık hizmetleri, KOBİ, Suudi Arabistan, İslami finans teknikleri, Consulting services, Small and Medium Sized Firms, Saudi Arabia, Islamic finance techniques
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
Özet
Küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler) küresel ekonomik genişlemeyi ve istihdam fırsatlarının büyümesini olumlu yönde etkilemiştir. bunun sayesinde politika yapıcılar ve akademik araştırmacılar tarafından büyük ilgi görmüştür. Aynı zamanda finansal danışmanlık hizmetleri KOBİ'lerin büyümesine katkıda bulunmuştur ve finansal krizlerden sağ çıkmak için destek sağlamıştır. Suudi Arabistan'da finansal danışmanlık hizmetleri köklü ve istikrarlı bir sektördür. Ancak, bu alanı Krallık içinde bir araştırma konusu olarak ele alan literatür sınırlıdır. Bu çalışma, Suudi Arabistan'daki KOBİ'lerin performansını iyileştirmede finansal danışmanlık hizmetlerinin temel rolünü vurgulamaktadır. Çalışma, Suudi Arabistan'daki KOBİ'lerin finansal danışmanlık yapanları hedefleyen bir anket aracılığıyla toplanan birincil verileri analiz ederek nitel bir yöntem izlemiştir. Araştırma birkaç önemli bulgu ortaya koymuştur. Krallık'taki KOBİ'lerin neredeyse yarısının Riyad'da bulunduğu, finansal danışmanlık hizmetlerine en çok talep edilen sektörlerin ise hizmetler ve finans sektörleri olduğu bulunmuştur. Çalışma ayrıca, işletmelerin genellikle başlangıç ve düşüş aşamalarında tavsiye aradığını göstermiştir. İş geliştirme ve genişletme danışmanlık hizmetleri sektörde en çok talep gören hizmetler olarak ortaya çıkmıştır. Çalışma ayrıca COVID19 krizinin işin ortamı üzerindeki etkisinin dolayı, uzaktan çalışma bu sektördeki en belirgin değişikliklerden biri haline gelmiştir. Son olarak, çalışma finansal danışmanların iş ortamındaki devam eden değişikliklere ayak uydurabilmek için risk değerlendirme becerilerine sahip olmasının önemini vurgulamıştır.
Özet (Çeviri)
Small and Medium Enterprises (SMEs) have positively impacted global economic expansion and employment opportunities growth. Their effective role in improving economic conditions acquired massive attention from decision-makers and researchers. In parallel, financial advisory services have effectively contributed to the growth of SMEs and provided reliable support to survive major financial crises. In Saudi Arabia, financial advisory services is a well-established and stable sector. However, the literature that addressed this field as a research topic within the Kingdom is limited. This study highlights the pivotal role of financial advisory services in improving the performance of SMEs in Saudi Arabia. The study followed a qualitative approach, analyzing primary data collected through a questionnaire targeting financial advisors closely engaged with SMEs in Saudi Arabia. The research yielded several key findings. Nearly half of the SMEs in the Kingdom are located in Riyadh, with the services and finance sector dominating the demand for financial advisory services. The study also showed that businesses often seek advice during the start-up and decline phases. Among the most requested services in the industry, business development and expansion advisory services emerged as the most in demand. The study also revealed the impact of the COVID-19 crisis on the nature of work, as remote work has become one of the most prominent changes in this sector. Finally, the study emphasized the importance of financial advisors having risk assessment skills to remain able to keep pace with the ongoing changes in the work environment.