Effects of dietary intervention on anthropometric measurements and quality of life in women with polycystic ovary syndrome
Polikistik over sendromu olan kadınlarda diyet müdahalesinin antropometrik ölçümler ve yaşam kalitesi üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 1013508
  2. Yazar: ELİF KÖKSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM KAYA CEBİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Akdeniz diyeti, Antropometrik parametreler, Polikistik over sendromu, Yaşam kalitesi, Mediterranean diet, Antropometric parameters, Polycystic ovary syndrome, Quality of life
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Polikistik Over Sendromu (PKOS), önemli metabolik, üreme ve psikolojik sorunlarla ilişkili, karmaşık bir endokrin bozukluktur. Bu çalışma, PKOS'lu kadınlarda altı haftalık Akdeniz tipi bir diyet müdahalesinin kilo kaybı, vücut kompozisyonu ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla 2024–2025 yılları arasında İstanbul'da bir beslenme danışmanlığı ofisinde yürütülmüştür. Çalışmaya başlangıçta BKİ'si 25 kg/m² ile 30 kg/m² arasında olan, 18–49 yaş arası toplam 50 kadın dahil edilmiş olup, 35 katılımcı müdahale sürecini tamamlamıştır. Katılımcılar kişiselleştirilmiş bir Akdeniz diyeti uygulamış ve haftalık çevrim içi takiplerle izlenmiştir. Antropometrik ölçümler ve yaşam kalitesi (PCOSQ-50) değerlendirmeleri başlangıçta ve altı haftalık sürenin sonunda yapılmıştır. Sonuçlar, toplam vücut ağırlığında (72,76 ± 5,87 kg'dan 68,70 ± 6,18 kg'a; p < 0.001) ve BKİ'de (27,51 ± 1,69 kg/m²'den 25,99 ± 1,79 kg/m²'ye; p < 0.001) anlamlı bir azalma olduğunu göstermiştir. Vücut kompozisyonunda olumlu değişiklikler gözlenmiş; vücut yağ yüzdesinde (35,60 ± 4,22%'den 33,31 ± 4,38%'e; p < 0.001) ve bel çevresinde (87,06 ± 7,48 cm'den 81,79 ± 9,21 cm'ye; p < 0.001) anlamlı düşüşler saptanırken, relatif kas kütlesi ve yağsız vücut kütlesi yüzdelerinde anlamlı artışlar görülmüştür. Ayrıca toplam PCOSQ-50 puanında (153,40 ± 24,16'dan 201,00 ± 24,97'ye; p < 0.001) ve alt ölçeklerin neredeyse tamamında anlamlı iyileşmeler tespit edilmiştir. Yaşam kalitesindeki bu iyileşmeler, kilo kaybı miktarından bağımsız olarak gerçekleşmiştir. Katılımcılar, diyet memnuniyetinin yüksek olduğunu bildirmiştir (45 üzerinden ortalama 39,49 ± 4,43) ve bu memnuniyet düzeyinin genel yaşam kalitesindeki artış ile pozitif ilişkili olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak, Akdeniz diyeti PKOS'lu kadınlarda kısa vadede hem fiziksel sağlık hem de öznel iyilik halinin geliştirilmesinde etkili, uygulanabilir ve bütüncül bir farmakolojik olmayan strateji olarak değerlendirilmektedir. Daha büyük örneklem grupları ve daha uzun takip süreleri içeren ileri çalışmaların, bu uzun dönemli klinik ve psikolojik faydaları doğrulaması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) is a complex disorder associated with significant metabolic, reproductive, and psychological challenges. Data were collected between 2024 and 2025 at a nutrition consulting office in Istanbul to investigate the impact of six-week Mediterranean-style dietary intervention on weight loss, body composition, and quality of life in women with PCOS. A total of 50 women aged 18–49 years with a BMI value of 25 < BMI < 30 kg/m² were initially enrolled, of whom 35 completed the full intervention. Participants followed a personalized Mediterranean diet and were monitored through weekly online follow-ups. Anthropometric measurements and quality of life (PCOSQ-50) were examined at baseline and at the end of the six-week period. The results demonstrated a decrease in total body weight (72.76 ± 5.87 kg to 68.70 ± 6.18 kg; p < .001) and BMI (27.51 ± 1.69 kg/m² to 25.99 ± 1.79 kg/m²; p < .001). Favorable changes in body composition were observed, including significant decreases in body fat percentage (35.60 ± 4.22% to 33.31 ± 4.38%; p < .001) and waist circumference (87.06 ± 7.48 cm to 81.79 ± 9.21 cm; p < .001), while relative muscle and lean mass percentages significantly increased. Furthermore, significant improvements were found in the total PCOSQ-50 score (153.40 ± 24.16 to 201.00 ± 24.97; p < .001) and across nearly all subscales. These quality-of-life improvements occurred regardless of the amount of weight lost. Participants reported a high level of diet satisfaction (mean 39.49 ± 4.43 out of 45), which was positively correlated with quality of life. In conclusion, the Mediterranean diet represents an effective, feasible, and holistic non-pharmacological approach for improving both the physical health and subjective well-being of PCOS patients in the short term. Further research with larger cohorts and extended follow-up periods is recommended to corroborate these long-term clinical and psychological benefits.