Sporcularda kişilik özelliklerinin branş seçimine etkisinin incelenmesi
Personality traits in athletes branch examining the effect on the choice
- Tez No: 1013590
- Danışmanlar: PROF. DR. MİHRİ BARIŞ KARAVELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Bilimleri Fakültesi, Spor eğitimi, Faculty of Sports Sciences, Sport education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı henüz performans aşamasına gelmeden spor branşının seçiminde kişilik özelliklerinin etkisi olup olmadığının araştırılmasıdır. Böylece erken süreçte kişilik özelliklerinin branş seçiminde ne düzeyde rol oynadığı ve karar verici olduğu ortaya konmak istenmiştir. Araştırma Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nden 214 erkek 135 kadın olmak üzere toplam 349 öğrencinin katılımıyla toplamda 18 adet sorudan oluşan anket ile veriler toplanmıştır.9 hatalı veri sonuçları etkilememesi adına çalışmadan çıkarılmış ve çalışmaya 340 adet veri üzerinden devam edilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 26 paket programı kullanılmıştır. Verilerin normal dağılıma sahip olup olmadığı Kolmogorov Smirnov testine göre belirlenmiş ve p değerinin 0.05'ten küçük olduğu görülmüştür. Dolayısıyla verilerin analizde parametrik olmayan testler uygulanmıştır. İkili değişkenler arasındaki farkı belirlemek için Mann Whitney U testi, ikiden fazla değişkenlerde ise Kruskal Wallis H testi uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Test sonuçları arasında branşlara göre kişilik özellikleri incelendiğinde Uyumluluk özelliği gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. (P=0,041<0,05). Spor branşı tercihini kendi yapanlar ve başkaları tarafından yönlendirilenler arasında istatiksel olarak anlamlı fark dışa dönüklük özelliğinde bulunmuştur(P=0,01<0,05). Yapılan çalışmada milli sporcular ve milli olmayan sporcular arasında kişilik özellikleri incelendiğinde duygusal denge özelliğinde istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur(P=0,04<0,05). Elde edilen sonuçlar ışığında sporcuların kişilik özelliklerinin branş seçiminde ve başarıya ulaşma aşamalarında etkili olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate whether personality traits have an impact on the selection of sports branches before reaching the performance stage. Thus, it was intended to reveal the extent to which personality traits play a role and act as a decision-making factor in the early stages of branch selection. The research data were collected via an 18-item questionnaire with the participation of a total of 349 students (214 males and 135 females) from Kütahya Dumlupınar University, Faculty of Sport Sciences. Nine inconsistent data entries were excluded from the study to prevent them from affecting the results, and the study proceeded with 340 data points. SPSS 26 package program was used for data analysis. Whether the data followed a normal distribution was determined according to the Kolmogorov-Smirnov test, and it was observed that the p-value was less than 0.05. Therefore, non-parametric tests were applied in the analysis. The Mann-Whitney U test was used to determine the difference between binary variables, and the Kruskal-Wallis H test was applied for more than two variables. The significance level was accepted as p<0.05. When personality traits were examined according to branches among the test results, a statistically significant difference was found in the“Agreeableness”trait (p=0.041<0.05). A statistically significant difference in the“Extraversion”trait was found between those who chose their sports branch themselves and those who were guided by others (p=0.01<0.05). In the study, when personality traits were examined between national and non-national athletes, a statistically significant difference was found in the“Emotional Stability”trait (p=0.04<0.05). In light of the obtained results, it is considered that the personality traits of athletes can be effective in branch selection and the stages of achieving success.