The relationship between venous congestion and renal function in the cardiac surgery population
Kalp cerrahide venöz konjesyon ve renal fonksiyon arasındaki ilişki
  1. Tez No: 1013589
  2. Yazar: RAGHAD KORDI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER KARARMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: VExUS, Akut Böbrek Hasarı, Kalp Cerrahisi, Venöz Konjesyon, Renal Perfüzyon Basıncı, POCUS, VExUS, Acute Kidney Injury, Cardiac Surgery, Venous Congestion, Renal Perfusion Pressure, POCUS
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Özet Giriş: Kalp cerrahisinde akut böbrek hasarı (ABH), genellikle hemodinamik instabiliteden kaynaklanan önemli bir komplikasyondur. Geleneksel olarak ileriye yönelik akım (forward flow) öncelikli tutulsa da, venöz aşırı yüklenme ultrasonografisi (VExUS) skoru ile ölçülen venöz konjesyonun konjestif nefropati üzerindeki rolü giderek daha fazla kabul görmektedir. Amaç: İntraoperatif VExUS skorları ile anlık idrar çıkışı arasındaki korelasyonun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ek olarak; sağ ve sol ventrikül sistolik fonksiyonlarının, triküspit yetersizliği (TY) ve mitral yetersizliği (MY) şiddetinin ve santral venöz basıncın (SVB) VExUS derecelendirmesi ve idrar çıkışı üzerindeki etkisinin analiz edilmesi hedeflenmiştir. Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmada, 20 hasta perioperatif dört farklı zaman diliminde (indüksiyon sonrası, baypas öncesi, baypas sonrası ve cerrahi sonu) transözofageal ekokardiyografi (TEE) ile değerlendirilmiştir. VExUS derecelendirmesi; vena cava inferior (VCI) çapı ile hepatik, portal ve intrarenal venlerin Doppler dalga formlarını içermektedir. Renal perfüzyon basıncı (RPP), kalp depi (CO), ejeksiyon fraksiyonu (EF), TY veya MY varlığı ve triküspit anüler düzlem sistolik hareketi (TAPSE) gibi hemodinamik parametreler eş zamanlı olarak kaydedilmiştir. Bulgular: Kohortun %30'unda intraoperatif venöz konjesyon (VExUS >0) yaygın olarak görülmüş, ancak vakaların çoğu hafif (Evre 1) düzeyde seyretmiştir. VExUS skorları; TAPSE ve TY şiddeti gibi sağ ventrikül parametreleri ile anlamlı bir korelasyon göstermiş, ancak sol ventrikül ölçümleri (EF veya CO) ile bir ilişki saptanmamıştır. Hafif konjesyonun hakim olduğu bu kohortta VExUS ile anlık idrar çıkışı arasında doğrudan bir korelasyon bulunmasa da; idrar çıkışı 'nin RPP, CO ve TAPSE ile anlamlı derecede ilişkili olduğu görülmüştür. Kardiyopulmoner baypas (KPB) sırasında, mekanik venöz dekompresyonla eş zamanlı olarak idrar çıkışı'de belirgin bir artış gözlemlenmiştir. Hastaların %20'sinde, temel olarak oligüri kriterleri ile tanımlanan ve tamamı kendiliğinden düzelen geçici Evre 1 ABH gelişmiştir. Sonuç: Kalp cerrahisinde sistemik venöz konjesyon, sağ ventrikül performansı ile yakından ilişkilidir ve TEE aracılığıyla etkili bir şekilde değerlendirilebilir. Her ne kadar RPP idrar çıkışını belirleyen temel faktör olmaya devam etse de, KPB sırasında tıkanıklığın mekanik olarak giderilmesi, venöz-renal gradyanın önemini vurgulamaktadır. İntraoperatif süreçte böbrek fonksiyonlarının korunması için sağ ventrikül verimliliğinin ve optimal perfüzyon basıncı gradyanının sürdürülmesi kritik stratejilerdir.
Özet (Çeviri)
Background: In cardiac surgery, acute kidney injury (AKI) is a significant complication often driven by hemodynamic instability. While forward flow is traditionally prioritized, the role of venous congestion, quantified by venous excess ultrasonography (VExUS) score in contributing to congestive nephropathy is increasingly recognized. Objective: To evaluate the correlation between intraoperative VExUS scores and instantaneous urine output (UO). Additionally, we aim to analyze the impact of right and left ventricular systolic function, the severity of tricuspid regurgitation (TR) and mitral regurgitation (MR) and central venous pressure (CVP) on the VExUS grading and on UO. Methods: In this prospective observational study, 20 patients were evaluated at four perioperative intervals (post-induction, pre-bypass, post-bypass, and end-of-surgery) using transesophageal echocardiography (TEE). VExUS grading included inferior vena cava (IVC) diameter and doppler waveforms of the hepatic, portal, and intrarenal veins. Hemodynamic parameters, including renal perfusion pressure (RPP), cardiac output (CO), ejection fraction (EF), and presence of TR or MR and TAPSE, were recorded concurrently. Results: Intraoperative venous congestion (VExUS >0) was prevalent in 30% of the cohort, though most cases were mild (Grade 1). VExUS scores showed a significant correlation with right ventricular (RV) parameters, namely tricuspid annular plane systolic excursion (TAPSE) and TR severity, but not with left ventricular (LV) metrics (EF or CO). While VExUS did not directly correlate with instantaneous UO in this mild-congestion cohort, UO was significantly associated with RPP, CO, and TAPSE. A significant increase in UO was observed during CPB, coinciding with mechanical venous decompression. Transient Stage 1 AKI occurred in 20% of patients, primarily identified via oliguria criteria, all of which resolved spontaneously. Conclusion: Systemic venous congestion in cardiac surgery is closely tied to RV performance and is effectively assessed via TEE. Although RPP remains the primary driver of urine production, the mechanical relief of congestion during cardiopulmonary bypass (CPB) highlights the importance of the venous-renal gradient. Maintaining RV efficiency and an optimal perfusion pressure gradient are critical strategies for preserving renal function intraoperatively.