Paeoniflorigenon, lusidin-3-O-primeverozit ve mirisetin-3-O-arabinofuranozit'in antioksidan, antimikrobiyal, pankreatik lipaz ve alfa glukozidaz inhibitör aktivitelerinin incelenmesi
Investigation of antioxidant, antimicrobial, pancreatic lipase and alpha-glucosidase inhibitory activities of paeoniflorigenone, lucidin-3-O-primeveroside and myricetin-3-O-arabinofuranoside
- Tez No: 1013592
- Danışmanlar: PROF. DR. REZZAN ALİYAZICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan aktivite, Obezite, Antioxidant activity, Obesity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya (eczacılık) Bilim Dalı
Özet
Paeoniflorigenon, Lusidin-3-O-primeverozit, Mirisetin-3-O-arabinofuranozit bileşikleri bitkilerde doğal olarak bulunan bileşiklerdir. Bu bileşiklerin izole edildikleri P. wittmanniana, A. taurina ve L. verticillaris; bitkileri serbest radikalleri etkisiz hale getiren fitokimyasal bileşikler içermektedir. Fitokimyasalların antioksidan, antiinflamatuar, östrojenik/anti-östrojenik, immünomodülatör ve antikanserojen etkilerinin yanında obezitenin önlenmesi ve tedavisinde de proinflamatuar adipokinleri azaltıp anti-inflamatuar adipokinleri artırmak, lipolizi artırıp lipogenezi azaltmak, adipozitlerin kahverengileşmesini sağlamak gibi etkileri mevcuttur. Bu tez çalışmasında; Paeoniflorigenon, Lusidin-3-O-primeverozit, Mirisetin-3-O-arabinofuranozit bileşiklerinin obezite üzerindeki etkilerinin belirlemek amacıyla antioksidan aktivite tayini, antimikrobiyal aktivite tayini, pankreatik lipaz ve α-glukozidaz enzim inhibitör aktivite çalışmaları ve moleküler yerleştirme çalışmaları yapılmıştır. Antioksidan aktiviteyi belirlemek amacıyla yapılan FRAP ve CUPRAC analizleri sonucunda bileşiklerden en yüksek antioksidan aktiviteyi Mirisetin-3-O-arabinofuranozit'in gösterdiği tespit edilmiştir. Bileşiklerden sadece Paeoniflorigenon antimikrobiyal aktivite analizinde kullanılan mikroorganizmalara karşı aktivite göstermiştir ve test edilen mikroorganizmalara karşı en güçlü etkisinin C. Albicans üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Pankreatik lipaz ve α-glukozidaz inhibitör aktivite analizleri sonucunda bileşikler arasından en yüksek enzim inhibisyon aktivitesini Paeoniflorigenon'un gösterdiği saptanmıştır. Moleküler yerleştirme çalışmaları sonucunda Lusidin-3-O-primeverozit'in, pankreatik lipaz ve α-glukozidaz enzimlerine karşı teorik olarak en güçlü bağlanma eğilimini gösteren aday olduğu saptanmıştır. Bu bilgiler doğrultusunda, Paeoniflorigenon'un hem enfeksiyon kontrolü (antimikrobiyal) hem de metabolik hastalıkların (diyabet ve obezite) yönetimi açısından yüksek bir biyoaktivite profiline sahip olduğunu buna karşın Mirisetin-3-O-arabinofuranozit'in enzimatik süreçlerden ziyade, özellikle oksidatif stresin önlenmesinde efektif bir antioksidan profil sergileyeceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Paeoniflorigenone, Lucidin 3-O-primeveroside, Myricetin 3-O-α-arabinofuranoside are compounds that occur naturally in plants. The plants from which these compounds were isolated P. wittmanniana, A. taurina, and L. verticillaris contain phytochemical compounds that neutralize free radicals. In addition to their antioxidant, anti-inflammatory, estrogenic/anti-estrogenic, immunomodulatory, and anticancer effects, phytochemicals also have effects in the prevention and treatment of obesity such as reducing pro-inflammatory adipokines and increasing anti-inflammatory adipokines, increasing lipolysis and decreasing lipogenesis, and inducing the adipocytes to turn brown. In this thesis; antioxidant activity and antimicrobial activity studies, pancreatic lipase and α-glucosidase enzyme inhibitory activity studies, and molecular docking studies were performed to determine the effects of Paeoniflorigenone, Lucidin 3-O-primeveroside, and Myricetin-3-O-arabinofuranoside compounds on obesity. The results of FRAP and CUPRAC analyses indicated that Myricetin-3-O-arabinofuranoside demonstrated the highest antioxidant capacity among the compounds tested. Of the compounds, only Paeoniflorigenone showed activity against the microorganisms used in the antimicrobial activity analysis and the strongest effect against the tested microorganisms was found to be on C. albicans. Analysis of pancreatic lipase and α-glucosidase inhibitor activity revealed that Paeoniflorigenone exhibited the highest enzyme inhibition activity among the compounds. As a result of the molecular docking studies, it was revealed that Lucidin 3-O-primeveroside, is the candidate showing the theoretically strongest binding affinity to pancreatic lipase and α-glucosidase enzymes. Based on the findings, it is predicted that Paeoniflorigenone has a high bioactivity profile in terms of both infection control (antimicrobial) and the management of metabolic diseases (diabetes and obesity), whereas Myricetin-3-O-arabinofuranoside is expected to exhibit an effective antioxidant profile particularly in preventing oxidative stress, rather than in enzymatic processes.