Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi Çocuk Acil Servise başvuran adli olguların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of forensic cases admitted to the Pediatric Emergency Department of Dokuz Eylul University Hospital
  1. Tez No: 1013593
  2. Yazar: SELAHATTİN ALİ SATIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKÇA TOPRAK ERGÖNEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli olgu, Çocuk Acil Servis, medikolegal değerlendirme, Forensic case, Pediatric Emergency Department, medicolegal evaluation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTE HASTANESİ ÇOCUK ACİL SERVİSE BAŞVURAN ADLİ OLGULARIN RETROSPEKTİF DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Selahattin Ali SATIL, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı, İzmir, Türkiye ([email protected]) Giriş ve Amaç: Çocuk olguların öykü ve muayeneleri özellikle acil servis ortamlarında hekimleri inceleme, tanı ve sağaltım sürecinde zorlayabilmekte, adli olgular bu süreçte daha da özen gerektirmektedir. Bu çalışma Çocuk Acil Servise başvuran adli olguların demografik verileri, tıbbi bilgileri, olay türü, adli tıbbi özellik ve değerlendirmelerini inceleyerek profil çıkarmak, önlenebilir sorunları ortaya koymak ve bu alanda yapılan çalışmalara veri sunmak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, 2023 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Çocuk Acil Servise başvuran 1746 adli olgunun hastane bilgi sistemi (probel) üzerinden demografik verileri ve tıbbi kayıtları incelenmiştir. SPSS programı bağımsız kategorik değişkenlerin analizinde kullanılmıştır. Bulgular: Değerlendirmeye alınan 1746 olgunun yaş ortalaması 9,27±5,76 olup %60,8'ı erkekti. En sık düşme (%16,2), ikinci sıklıkta ise trafik kazası (%15,1) olguları görülmüştür. Özkıyım girişimi olgusu ile başvuran 98 çocuk olduğu, bu girişimlerde en sık (%83,7) ilaç kullanıldığı, ortalama yaşlarının 15,34±1,38 ve %78,6'sı kız olduğu gözlendi. Olguların 32'sinde (%1,8) Anabilim Dalımızdan konsültasyon istenmiştir. Toplam 42 olguda (%2,4) Anabilim Dalımızdan resmi makamlardan medikolegal değerlendirme isteği oluşmuştur. Çalışma verilerini değerlendirdiğimizde; tüm olguların %2,7' sinin istismar, istismarların ise %83'ünün fiziksel istismar olduğu, fiziksel istismar uygulayıcıların en sık anne/baba, ikinci sıklıkta ise öğretmen olduğu görüldü. Sonuç: Bu çalışmada; çocuk acil servise başvuran adli olguların önemli bir kısmının düşme, trafik kazası ve zehirlenme gibi önlenebilir nedenlere bağlı olduğu görülmüştür. Ayrıca Anabilim Dalımızdan Acil Servisten konsültasyon istenme ve resmi makamlar tarafından medikolegal değerlendirme istenme oranlarının düşük olduğu saptanmış; bu hizmetlerin daha etkin kullanılmasıyla adli süreçlerin daha hızlı ve verimli yürütülebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
RETROSPECTIVE EVALUATION OF FORENSIC CASES ADMITTED TO THE PEDIATRIC EMERGENCY DEPARTMENT OF DOKUZ EYLUL UNİVERSITY HOSPITAL Dr. Selahattin Ali SATIL, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı, İzmir, Türkiye ([email protected]) Introduction and Aim: The history and examinations of pediatric cases can make it difficult for physicians especially in emergency department settings during the process of examination, diagnosis and treatment, and forensic cases require even more care in this process. This study was conducted in order to examine the demographic data, medical information, event type, forensic medical features and evaluations of forensic cases presenting to the Pediatric Emergency Department, to create a profile, to reveal preventable problems and to provide data to studies conducted in this field. Materials and Methods: In this retrospective study, the demographic data and medical records of 1,746 forensic cases who presented to the Pediatric Emergency Department of Dokuz Eylül University Hospital in 2023 were examined through the hospital information system (Probel). The SPSS program was used in the analysis of independent categorical variables. Results: The mean age of the 1,746 cases included in the evaluation was 9.27±5.76 and 60.8% were male. The most frequent cases were falls (16.2%), and the second most frequent were traffic accidents (15.1%). It was observed that there were 98 children presenting with suicide attempt, that drugs were used most frequently (83.7%) in these attempts, that their mean age was 15.34±1.38 and 78.6% were female. Consultation from our department was requested in 32 cases (1.8%). In a total of 42 cases (2.4%), medicolegal evaluation was requested from our department by official authorities. When we evaluated the study data; it was seen that 2.7% of all cases were abuse, and 83% of the abuse cases were physical abuse, and that the perpetrators of physical abuse were most frequently mother/father and secondly teachers. Conclusion: In this study; it was observed that an important part of the forensic cases presenting to the pediatric emergency department were due to preventable causes such as falls, traffic accidents and poisoning. In addition, it was determined that the rates of requesting consultation from our department from the Emergency Department and requesting medicolegal evaluation by official authorities were low; it is thought that with more effective use of these services, legal processes can be carried out faster and more efficiently.