Soğuk dövme kalıplarında kullanılan yüksek sertlikteki malzemelerin yüzeylerinin kaplanarak performans özelliklerinin incelenmesi
Investigation of performance properties by coating the surfaces of high hardness materials used in cold forging dies
  1. Tez No: 1013630
  2. Yazar: KÜBRA ÖZTÜRK GÜLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHADIR UYULGAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Soğuk dövme, Cold forging
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Soğuk dövme prosesi, bağlantı elemanları üretiminde yaygın olarak kullanılan ve malzemelerin çok kademeli kalıp sistemleri aracılığıyla yüksek basma gerilmeleri altında plastik olarak şekillendirildiği kritik bir imalat yöntemidir. Bu süreçte kullanılan kalıplar; yoğun tribolojik etkileşimler, yüksek temas basınçları ve tekrarlı çevrimsel yüklemeler nedeniyle aşınma ve yorulma hasarına maruz kalmaktadır. Bu doktora çalışması kapsamında, farklı sıcaklık koşulları altında uygulanan kutu borlama ve plazma nitrasyon işlemlerinin, soğuk dövme kalıp uygulamalarında kullanılan WC–Co semente karbürlerin servis koşullarına bağlı performansı üzerindeki etkileri sistematik olarak incelenmiştir. %19 ağırlıkça Co içeren WC–Co numunelere 900, 950 ve 1000 °C sıcaklıklarda 4 saat kutu borlama işlemi uygulanmış; plazma nitrasyon işlemi ise 450 °C'de 10 saat süreyle gerçekleştirilmiştir. Elde edilen borür ve nitrür tabakaları, optik mikroskop, taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve X-ışını kırınımı (XRD) analizleri kullanılarak mikroyapı, faz bileşimi ve tabaka kalınlığı açısından karakterize edilmiştir. Aşınma testleri, yağlı ve yağsız koşullar altında gerçekleştirilen pin-on-plate testleri ile değerlendirilirken; yorulma davranışı üç nokta eğme deneyleri ve Goodman–Haigh diyagramları kullanılarak analiz edilmiştir. Numunelerin korozyon davranışı potansiyodinamik Tafel analizi yöntemiyle incelenmiştir. Sonuçlar, borlama sıcaklığının aşınma ve yorulma davranışının kontrolünde belirleyici bir parametre olduğunu göstermiştir. İşlem sıcaklığının artmasıyla aşınma direnci iyileşirken, borür tabakasının büyümesinin yorulma performansını olumsuz yönde etkileyebildiği belirlenmiştir. Buna karşılık, plazma nitrasyon işlemi daha homojen bir yüzey modifikasyonu sağlayarak daha iyi aşınma ve yorulma davranışı sunmuştur.
Özet (Çeviri)
Cold forging is a critical manufacturing process widely used in fastener production, in which materials are plastically deformed under high compressive stresses through multi-stage die systems. The dies used in this process are exposed to wear and fatigue damage due to severe tribological interactions, high contact pressures, and repeated cyclic loading. Within the scope of this doctoral study, the effects of pack boriding and plasma nitriding treatments applied under different processing conditions on the service-related performance of WC–Co cemented carbides used in cold forging die applications were systematically investigated. WC–Co materials containing 19 wt.% Co were subjected to pack boriding at 900, 950, and 1000 °C for 4 h, while plasma nitriding was carried out at 450 °C for 10 h. The resulting boride and nitride layers were characterized in terms of microstructure, phase composition, and layer thickness using optical microscopy, scanning electron microscopy (SEM), and X-ray diffraction (XRD) analyses. Wear performance was evaluated by pin-on-plate wear tests conducted under lubricated and non-lubricated conditions, whereas fatigue behavior was analyzed using three-point bending tests and Goodman–Haigh diagrams. The corrosion behavior of the samples was examined by means of potentiodynamic Tafel analysis. The results indicate that boriding temperature is a decisive parameter in controlling both wear and fatigue behavior. While increasing the processing temperature improves wear resistance, excessive growth of the boride layer may adversely affect fatigue performance. In contrast, plasma nitriding provides a more homogeneous surface modification, resulting in improved wear and fatigue behavior.