Bir diplomasi biçimi olarak belediyecilik uygulamaları:Batı Balkan ülkeleri belediyeleri üzerine bir değerlendirme
Municipal practices as a form of diplomacy: A study on municipal approaches in the Western Balkans
  1. Tez No: 1013629
  2. Yazar: ERTUĞRUL CEVAHİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANTÜRK CANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Balkanlar, Uluslararası ilişkiler, Western Balkans, International relations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Ulaşım, iletişim, altyapı ve teknoloji imkanlarının hızla geliştiği ve birbirinden farklı alanlarda değişimlerin hız kazandığı günümüzün küreselleşen dünyasında, bir güç kazanımı stratejisi olarak addedilen diplomasi olgusu da, söz konusu değişimlerin yaşandığı günün olağan koşulları çerçevesinde uluslararası ilişkiler disiplini bağlamında önemli bir aktör olarak gündem oluşturmaktadır. Güç olgusunun sürekli ve bilhassa günümüzde hızla el ve konum değiştirme kabiliyeti göz önüne alındığında, yönetim ile siyasi erklerin kazanımları adına etkin bir rol oynadığını ifade etmek yerinde olacaktır. Güç kazanımı ve sürdürülebilirliği adına en etkin unsurlardan biri olarak anılan diplomasi olgusu, tarihsel süreç içerisinde uluslararası ilişkiler bağlamında teori ve uygulama düzeyinde sürekli olarak araştırılan ve farklı bakış açıları ile irdelenen konular arasında yerini almaktadır. Ulaşım, iletişim, altyapı ve teknoloji imkanlarının değişimi ve gelişimi ile birlikte, insan varlığının yaşamında meydana gelen değişimler, uluslararası ilişkiler bağlamında mevcut olan süreçlere de sirayet ederek diplomasi olgusunun yapısında değişimlerin ve çeşitlenmelerin yaşanmasına sebebiyet vermektedir. Bilhassa bilgi teknolojilerinin ve iletişim süreç ile aygıtlarının çeşitlenmesi ve olanaklarının gelişmesi ile birlikte, bilgi düzeyi yüksek ve bilgiye her an, süratli ve her konumda ulaşabilme yetisine sahip kamuoyunun varlığı, diplomasi olgusunun daha görünür ve etkin bir konuma taşınmasını mümkün kılmıştır. Bir ülkenin siyasi süreçlerini, ulusal amaçlarını, kalkınma ve sürdürülebilirlik stratejilerini farklı ulus ve toplumlara tanıtma yöntemi olan diplomasi, aynı zamanda etkileme temelli bir imaj oluşturma faaliyetlerini de uhdesinde barındırmaktadır. Geleneksel medyadan yeni medya araçlarına geçiş yapan günümüzün çağcıl toplumları, sınırsız ve zamansız bir biçimde bilgiye erişim olanaklarına sahip olmak ile birlikte, bilgiyi ve haberleri yorumlama ve paylaşma kabiliyetine de sahiptirler. Günümüz çağcıl toplumlarının sahip oldukları bilgiye ve habere erişme imkanları, dünya üzerinde varlık gösteren toplumlarda, ülkelerde ve daha geniş bir kapsamda değerlendirildiğinde farklı coğrafyalarda bilgi düzeyleri daha yüksek birey ve toplumların varlığını ortaya çıkarmaktadır. Kamu diplomasisi bağlamında günümüzün en önemli argümanlarından biri olan yumuşak güç unsuru, merkezden yerel yönetimlere değin uzanmaktadır. Yerel yönetimler bilhassa belediyecilik hizmetleri ile yumuşak güç unsurunu etüt ederek, kamu diplomasisi anlayışını yerine getirmektedirler. Bir diplomasi biçimi olan belediyecilik uygulamaları, çalışmanın temel çıkış noktasını oluşturmaktadır. Batı Balkan ülkeleri belediyeleri üzerine gerçekleştirilen çalışmalar ise çalışmanın temel motivasyonunu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's globalized world—marked by rapid advancements in transportation, communication, infrastructure, and technology—diplomacy, long regarded as a strategic tool for acquiring and sustaining power, continues to play a pivotal role within the discipline of international relations. Given the increasingly fluid and dynamic nature of power structures, diplomacy emerges as a vital mechanism in securing political influence and administrative advantage. As one of the most effective instruments of soft power, diplomacy has been the subject of extensive theoretical and empirical inquiry throughout history. The evolution of information and communication technologies has not only transformed human interaction but also redefined diplomatic practices, contributing to their diversification and broader societal reach. The rise of an informed and connected public—capable of accessing and disseminating information ubiquitously and instantaneously—has elevated the visibility, scope, and impact of diplomacy. Defined as a means of promoting a nation's political objectives, development strategies, and international image to external audiences, diplomacy also encompasses activities aimed at influencing perceptions and fostering mutual understanding. Modern societies, transitioning from traditional to digital media platforms, now possess unprecedented capacities to access, interpret, and share information across temporal and spatial boundaries. This has led to the emergence of increasingly informed communities across diverse geopolitical contexts. Within this framework, soft power—an essential component of contemporary public diplomacy—extends from national governments to local administrations. Local governments, particularly through municipal initiatives, have become active agents in public diplomacy by fostering international cooperation, projecting local values, and building transnational networks. This study examines municipal practices as a distinct form of diplomacy, with a particular focus on the experiences and strategies of municipalities in Western Balkan countries. The analysis seeks to evaluate how local governments in this region engage in diplomatic activities and contribute to the broader framework of public diplomacy.