40-69 yaş arası kadınlara verilen broşürün ya da yüz yüze eğitimin mamografi çektirme davranışı üzerindeki etkisi
The effect of brochure-based or face-to-face education given to women aged 40–69 on mammography screening behavior
- Tez No: 1013864
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN ÖZŞAHİN, DOÇ. DR. NİLÜFER EMRE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Mamografi, Meme kanseri, Erken tanı, Sağlık eğitimi, Birinci basamak sağlık hizmetleri, Mammography, Breast cancer, Early detection, Health education, Primary health care
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü olup erken tanı ile mortalite oranları azaltılabilmektedir. Mamografi, meme kanserinin erken tanısında en etkili tarama yöntemi olmasına rağmen, toplumda taramaya katılım oranları istenilen düzeyde değildir. Araştırmamızda, 40-69 yaş arası mamografi çektirmeyen kadınlara iki farklı bilgilendirme eğitimi vererek, mamografi çektirme davranışı üzerindeki etkilerini araştırmak amaçlandı. Bu müdahale çalışması Denizli ili Çivril ilçesinde aile hekimliği birimlerine kayıtlı, 40-69 yaş arası ve son iki yıl içinde mamografi çektirmemiş 382 kadın ile yürütüldü. Katılımcılar eğitim ve broşür gruplarına ayrılarak altı ay boyunca izlendi. Eğitimden bir ay sonra mamografi çektirme oranı eğitim grubunda %41,9, broşür grubunda %49,2 olup gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Üçüncü ayda mamografi çektirme oranları sırasıyla %20,2 ve %28,6 olup gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Altıncı ay izleminde ise son üç ay içinde mamografi çektirme oranı eğitim grubunda %33,7, broşür grubunda %11,8 bulunmuş ve gruplar arasında fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,001). Eğitim sonrası mamografi çektirmeme nedenleri incelendiğinde başlangıçta en sık nedenlerin ihmal etme, bilgi eksikliği ve zaman ayıramama olduğu, izlem sürecinde bilgi eksikliğinin azaldığı ancak zaman ayıramama ve istememe gibi davranışsal nedenlerin devam ettiği görüldü. Sonuç olarak, eğitimin mamografi çektirme niyetini artırdığı ve tarama davranışını olumlu etkilediği görüldü. Birinci basamakta sürdürülebilir eğitim ve hatırlatma programları, mamografi taramasına katılımın ve tarama davranışının sürekliliğine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common cancer among women, and early detection reduces mortality. Mammography is the most effective screening method for early diagnosis of breast cancer; however, participation in screening programs is not at the desired level in the community. The aim of this study was to evaluate the effect of two different educational interventions given to women aged 40–69 who had not undergone mammography on their mammography screening behavior. This intervention study was conducted with 382 women aged 40-69 years who were registered with family physician units in Çivril district of Denizli province and had not had a mammogram in the last two years. Participants were divided into education and brochure groups and followed for six months. One month after the education, the mammography rate was 41.9% in the education group and 49.2% in the brochure group, with no statistically significant difference between the groups (p>0.05). At the third month, the rates were 20.2% and 28.6%, respectively, and no statistically significant difference was found between the groups (p>0.05). At the sixth month follow-up, the rate of having mammography within the last three months was 33.7% in the education group and 11.8% in the brochure group, and the difference between the groups was statistically significant (p=0.001). After the education, the most common reasons for not having mammography at baseline were neglect, lack of knowledge, and lack of time; during follow-up, lack of knowledge decreased, while behavioral reasons such as neglect and lack of time continued. In conclusion, education increased the intention to undergo mammography and positively influenced screening behavior. Sustainable education and reminder programs in primary healthcare may improve participation in mammography screening and screening adherence.