DETERMINANTS OF MONETARY POLICY INSTRUMENTS THRESHOLD AND THE EFFECT OF MACROECONOMIC INDICATOR ON INFLATION RATE: CASE STUDY BANK OF TANZANIA
PARA POLİTİKASI ARAÇLARI EŞİĞİNİN BELİRLEYİCİLERİ VE MAKROEKONOMİK GÖSTERGELERİN ENFLASYON ORANI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: TANZANYA MERKEZ BANKASI ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ
- Tez No: 1013867
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT EŞİYOK
- Tez Türü: Doktora
- Anahtar Kelimeler: Tanzanya, Para Politikası Araçları, Makroekonomik Belirleyiciler, Markov-Geçişli Regresyon Modeli, Eşik Belirleyiciler Yaklaşımı, Tanzania, Monetary Policy Instruments, Macroeconomic Determinants, Markov-Switch Regression Model, Threshold Determinants Approach
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi ve Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonomi ve Finans Bilim Dalı
Özet
Tanzanya Merkez Bankası, modern, faiz oranına dayalı bir para politikası benimseyerek önemli değişiklikler yapmıştır. Mevcut literatüre göre, 1967-2023 yılları arasında Tanzanya'nın enflasyon rejimi üzerindeki yeni para politikası araçlarının etkisini inceleyen hiçbir araştırma bulunmamaktadır. Bu nedenle, bu araştırma, modern para politikası araçlarının ve makroekonomik belirleyicilerin enflasyon oranı üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmada Markov Geçişli Dinamik Regresyon modeli (MS-DR) ve Tanzanya Merkez Bankası ile Ulusal İstatistik Bürosu'ndan (NBS) elde edilen ikincil veriler kullanılmaktadır; bu veriler arasında faiz oranı, döviz kuru, para arzı, üretim büyümesi ve enflasyon oranı gibi değişkenler yer almaktadır. Değişkenler, öncelikle Tanzanya Merkez Bankası'nın yeni modern para politikasını benimsemesinin temel bileşenleri olarak ve enflasyon rejimleriyle ilgili kapsamlı para politikası ve makroekonomik göstergeleri yakalamak amacıyla seçilmiştir. En önemli bulgulardan biri, faiz oranına dayalı politikanın enflasyonu istikrara kavuşturmada ve düşük seviyede tutmada önemli bir etkiye sahip olmasıdır. Öte yandan, enflasyon oranındaki artış makroekonomik göstergeleri olumsuz etkilemektedir. Bulgular, Tanzanya ekonomisinde modern para politikasının uygulanmasının enflasyonu düşük bir oranda istikrara kavuşturmada önemli bir etkiye sahip olduğu hipotezini desteklemektedir. Bu nedenle, para politikası araçları ve makroekonomik göstergeler, enflasyon oranının %3-5 hedef aralığında kalması anlayışıyla uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The Central Bank of Tanzania has made significant changes by adopting a modern, Interest Rates Based Monetary Policy. According to the existing literature, no study in Tanzania has been conducted to examine the effects of monetary policy (MP) instruments on inflation rates from 1967 to 2023. Therefore, this thesis aims to examine the effects of modern monetary policy (MP) instruments, and macroeconomic indicators towards inflation in Tanzania. The research uses the Markov Switch Dynamic Regression model (MS-DR), and data from the Bank of Tanzania (BoT) and the National Bureau of Statistics (NBS), including variables such as interest rates, exchange rates, money supply, Economic growth (GDP), and inflation rates. The variables were selected, first as major components of the Tanzanian Central Bank (CB) adoption of a new modern monetary policy, and to capture comprehensive monetary policy (MP) and macroeconomic indicators related to inflation regimes. One of the most important findings is that the interest rate-based policy has a significant effect in stabilizing inflation and keeping inflation at a low level. Also, high inflation affects macroeconomic indicators by slowing down its macroeconomic indicator. The findings support the hypothesis that the implementation of modern monetary policy in Tanzania's economy has a significant effect on stabilizing inflation at a low rate. Therefore, monetary policy instruments and macroeconomic indicators should aim to manage inflation range within a target of 3 to 5 percent.