Sera koşullarında farklı biyostimülant uygulamalarının hıyar (Cucumis sativus L.) bitkisinin verimi ve bazı kalite özellikleri üzerine etkileri.
Effects of different biostimulant applications on yield and some quality characteristics of cucumber (Cucumis sativus L.) under greenhouse conditions
- Tez No: 1013869
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YELDEREM AKHOUNDNEJAD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sera, Hıyar, Biyostimülant, İsabion, Accudo, Bmusamulti, Algamic, Greenhouse, cucumber, biostimulant, İsabion, Accudo, Bmusamulti, Algamic
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, sera koşullarında yetiştirilen hıyar bitkisinde topraktan uygulanan biyostimülantların (İsabion (serbest amino asitler ve organik azot içeren protein hidrolizatı), Accudo (bakır (Cu) içeren, bitkilerde hastalıklara karşı koruyucu etki gösteren formülasyon), Bmusamulti (demir (Fe), çinko (Zn), mangan (Mn), bakır (Cu) gibi şelatlı mikro element karışımı), Algamic (deniz yosunu ekstraktı, amino asitler ve doğal büyüme düzenleyiciler içeren organik biyostimülant)) agronomik, fizyolojik ve biyokimyasal parametreler üzerindeki etkileri sistematik olarak araştırılmıştır. Bulgular, biyostimülant uygulamalarının meyve gelişimi, kalite ve verim üzerinde belirgin olumlu etkiler sağladığını göstermiştir. Özellikle, Bmusamulti, en yüksek meyve boyu (14.57 cm), ortalama meyve ağırlığı (100.88 g/meyve), meyve et sertliği (5.63 %), elektriksel iletkenlik (7.633,33 μS/cm) ve toplam bitki verimi (2.618,67 g/bitki) ile öne çıkmıştır. Algamic uygulaması, meyve çapını (3.54 cm), yaprak klorofil içeriğini (60.50) ve meyvede sarı pigment (b*) miktarını artırırken; İsabion, meyve kuru madde içeriğini (%6.09) yükseltmiş ve yeşil pigment (a*) oluşumunu desteklemiştir. Kontrol grubu ise genellikle büyüme, kalite ve verim parametrelerinde daha düşük değerler göstermiştir. Elde edilen sonuçlar, topraktan uygulanan biyostimülantların hıyar meyve gelişimini, kalite özelliklerini ve toplam verimi artırabileceğini, etkinliğin biyostimülant türüne ve uygulama düzeyine bağlı olarak değiştiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, bu çalışma, farklı biyostimülantların etki mekanizmalarını anlamak ve sera üretiminde sürdürülebilir uygulamaları geliştirmek için önemli bilimsel ve pratik bilgiler sunmaktadır. Bulgular, sera koşullarında verim ve kaliteyi artırmak isteyen üreticiler için uygulanabilir stratejiler geliştirilmesine de katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study systematically investigated the effects of soil-applied biostimulants on agronomic, physiological, and biochemical parameters of cucumber plants grown under greenhouse conditions. The biostimulants evaluated included İsabion (a protein hydrolysate containing free amino acids and organic nitrogen), Accudo (a copper (Cu)-based formulation with protective effects against plant diseases), Bmusamulti (a chelated micronutrient mixture containing iron (Fe), zinc (Zn), manganese (Mn), and copper (Cu)), and Algamic (an organic biostimulant containing seaweed extract, amino acids, and natural growth regulators). The results showed that biostimulant applications had significant positive effects on fruit development, quality, and yield. In particular, Bmusamulti stood out with the highest fruit length (14.57 cm), average fruit weight (100.88 g fruit⁻¹), fruit firmness (5.63%), electrical conductivity (7,633.33 μS cm⁻¹), and total yield per plant (2,618.67 g plant⁻¹). Algamic application increased fruit diameter (3.54 cm), leaf chlorophyll content (60.50), and yellow pigment (b*) values, while İsabion increased fruit dry matter content (6.09%) and supported green pigment (a*) formation. The control group generally exhibited lower values in growth, quality, and yield parameters. Overall, the findings indicate that soil-applied biostimulants can enhance fruit development, quality characteristics, and total yield in cucumber, with effectiveness varying depending on the type and application level of the biostimulant. This study provides important scientific and practical insights into the mechanisms of different biostimulants and contributes to the development of sustainable greenhouse production strategies.