Afganların Türkiye'ye göçü ve entegrasyon politikalarına yönelik yaklaşımları
Afghans' migration to Turkey and their approaches to integration policies
  1. Tez No: 1013912
  2. Yazar: SAYED HAMED HAKIMI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN GÖKCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Göç politikaları, Migration policies
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Afganların Türkiye'ye göç süreçlerini ve Türkiye'de yürütülen entegrasyon politikalarına ilişkin sonuçlarını incelemektedir. Türkiye'nin göç politikalarının hem teorik hem de pratik boyutlarını ele alan çalışma, göçmenlerin toplumsal uyum deneyimlerini çok boyutlu bir şekilde değerlendirmektedir. Bu kapsamda çalışma, göçmen entegrasyon politikalarının işgücü piyasası hareketliliği, aile birleşimi, eğitim, sağlık, siyasal katılım, daimî ikamet, vatandaşlığa erişim ve ayrımcılıkla mücadele olmak üzere sekiz temel alanını merkeze almaktadır. Araştırmanın evrenini Türkiye'de yaşayan Afgan göçmenler oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemi ise hâlen Konya, Ankara ve İstanbul illerinde ikamet eden yasal statüye sahip 16 Afgan göçmenden oluşmaktadır. Araştırmada yöntem olarak nitel araştırma deseni benimsenmiştir. Araştırma verileri Kişisel Bilgi Formu ve yarı yapılandırılmış Mülakat Formu aracılığıyla elde edilmiştir. Elde edilen veriler Maxqda nitel veri analiz programı aracılığıyla içerik analizi yöntemine tabi tutulmuştur. Bulgular, göçmenlerin özellikle dil öğrenimi, eğitim ve işgücü piyasasına katılım alanlarında uyum sağlama potansiyellerinin yüksek olduğunu; ancak çalışma izinleri, ekonomik krizler, vatandaşlığa erişim ve ayrımcılık gibi yapısal ve bürokratik engeller nedeniyle entegrasyon süreçlerinin sekteye uğradığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the migration processes of Afghans to Turkey and the outcomes related to the country's integration policies. Addressing both the theoretical and practical dimensions of Turkey's migration policies, the research provides a multidimensional evaluation of migrants' social integration experiences. Within this framework, the study focuses on eight key domains of migrant integration policies: labor market mobility, family reunification, education, health, political participation, permanent residence, access to citizenship, and anti-discrimination. The research population consists of Afghan migrants residing in Turkey, while the sample includes 16 legally recognized Afghan migrants currently living in the provinces of Konya, Ankara, and Istanbul. A qualitative research design was adopted for the study. Data were collected through a Personal Information Form and a Semi-Structured Interview Form, and subsequently analyzed using the content analysis method via the Maxqda qualitative data analysis program. The findings reveal that Afghan migrants demonstrate a high potential for adaptation, particularly in language acquisition, education, and participation in the labor market; however, their integration processes are hindered by structural and bureaucratic barriers such as work permit restrictions, economic crises, limited access to citizenship, and experiences of discrimination.