Marka deneyimi, marka otantikliği ve marka savunuculuğu: Zincir oteller üzerine bir araştırma
Brand experience, brand authenticity, and brand advocacy: A study on chain hotels
- Tez No: 1013911
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNE ERDOĞAN MERCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Marka Deneyimi, Marka Otantikliği, Marka Savunuculuğu, Zincir Oteller, Turizm Pazarlaması, Turizm işletmeleri, Brand Experience, Brand Authenticity, Brand Advocacy, Chain Hotels, Tourism Marketing, Tourism businesses
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, tüketicilerin zincir otellere yönelik marka deneyimi algılarının marka savunuculuğu davranışları üzerindeki etkisini incelemek ve bu ilişkide marka otantikliği algısının üstlendiği aracı (mediator) rolü ampirik olarak test etmektir. Araştırmanın evrenini, Antalya bölgesinde faaliyet gösteren beş yıldızlı zincir otellerde konaklayan yerli turistler oluşturmaktadır. Nicel araştırma yöntemlerinin benimsendiği çalışmada, veriler kolayda örnekleme yöntemiyle ulaşılan 496 katılımcıdan anket tekniği ile toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde IBM SPSS ve AMOS 24 paket programları kullanılmıştır. Değişkenler arası yüksek korelasyon yapıları dikkate alınarak, çoklu doğrusal bağlantı risklerini bertaraf etmek amacıyla analizler örtük değişkenler yerine ana değişkenlerin kompozit skorları üzerinden yürütülmüştür. Hipotezlerin test edilmesinde Gözlenen Değişkenli Yapısal Yol Analizi (Path Analysis) kullanılmış; aracılık etkisinin anlamlılığı ise 5000 yeniden örneklemeli Bootstrapping simülasyonu ile hesaplanmıştır. Analiz bulguları, marka deneyiminin hem marka otantikliği hem de marka savunuculuğu üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca, marka otantikliğinin marka savunuculuğunu doğrudan artırdığı tespit edilmiştir. Bootstrapping dolaylı etki bulguları ışığında, marka otantikliğinin marka deneyimi ile marka savunuculuğu arasındaki ilişkide kısmi aracı (partial mediator) bir role sahip olduğu doğrulanmıştır. Sonuçlar, zincir otel işletmelerinde misafirlere sunulan fiziksel ve duygusal deneyimlerin ancak dürüstlük ve gerçeklik hissiyle (otantiklik) birleştiğinde güçlü bir savunuculuk davranışına dönüşebildiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this research is to examine the impact of consumers' brand experience perceptions regarding chain hotels on their brand advocacy behaviors and to empirically test the mediating role of brand authenticity in this relationship. The population of the study consists of domestic tourists staying at five- star chain hotels operating in the Antalya region. In the study, which adopted quantitative research methods, data were collected from 496 participants through convenience sampling using the questionnaire technique. IBM SPSS and AMOS 24 software packages were used to analyze the obtained data. Considering the high correlation structures among the variables, the analyses were conducted over the composite scores of the main constructs rather than latent variables to eliminate the risks of multicollinearity. Path Analysis with Observed Variables was employed to test the hypotheses, and the significance of the mediation effect was calculated using a Bootstrapping simulation with 5000 resamples. The analysis findings indicate that brand experience has a statistically significant and positive effect on both brand authenticity and brand advocacy. Additionally, it was determined that brand authenticity directly increases brand advocacy. Based on the Bootstrapping indirect effect findings, it was confirmed that brand authenticity plays a partial mediator role in the relationship between brand experience and brand advocacy. The results reveal that the physical and emotional experiences offered to guests in chain hotel enterprises can only transform into strong advocacy behavior when combined with a sense of honesty and reality (authenticity).