Hastanede yatan kronik hastalığa sahip çocukların ebeveynlerinde hemşire-ebeveyn desteği algısı, bakıcı iyilik hali ve umut düzeyi ilişkisi
The relationship between perceptions of nurse-parent support, caregiver well-being, and hope level among parents of children with chronic illnesses hospitalized in the hospital
- Tez No: 1013936
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLA KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hemşirelik, Child Health and Diseases, Nursing
- Anahtar Kelimeler: hemşire-ebeveyn desteği, bakıcı iyilik hali, umut, kronik hastalık, ebeveyn, Çocuk hastalıkları, Çocuk hemşireliği, nurse-parent support, caregiver well-being, hope, chronic illness, parent, Child diseases, Pediatric nursing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, kronik hastalığa sahip çocukların ebeveynlerinde hemşire-ebeveyn desteği, bakıcı iyilik hali ve sürekli umut düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı araştırma olarak yapılmıştır. Araştırma Eylül 2025 ve Şubat 2026 tarihleri arasında Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisi'nde kronik hastalığa sahip çocuğu olan 131 ebeveyn ile yürütülmüştür. Araştırma verilerinin toplanmasında Hemşire-Ebeveyn Destek Ölçeği, Bakıcı İyilik Ölçeği ve Sürekli Umut Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplarda t testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson korelasyon ve basit doğrusal regresyon analizleri kullanılmıştır. Analizlerde anlamlılık düzeyi p< 0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırma bulgularına göre, ebeveynlerin hemşire-ebeveyn destek düzeyinin yüksek (85,89±18,14), bakıcı iyilik halinin orta-yüksek (157,59±26,31) ve sürekli umut düzeyinin orta-yüksek (72,91±10,31) olduğu belirlenmiştir. Hemşire-ebeveyn desteği ile bakıcı iyilik hali (r=0,273; p=0,002) ve sürekli umut (r=0,298; p=0,001) arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki saptanmıştır. Bakıcı iyilik hali ile sürekli umut arasında daha güçlü bir ilişki bulunmuştur (r=0,489; p<0,001). Regresyon analizine göre hemşire-ebeveyn desteği, bakıcı iyilik halinin (R²=0,075; p=0,002) ve sürekli umudun (R²=0,089; p=0,01) anlamlı bir yordayıcısıdır. Bakıcı iyilik hali sürekli umudun anlamlı bir yordayıcısıdır (R²=0,239; p<0,001). Sonuç: Hemşire-ebeveyn desteğinin ebeveynlerin iyilik hali ve umut düzeylerini artırmada önemli bir rol oynadığı belirlenmiştir. Bu doğrultuda, hemşirelik bakımında ebeveynlere yönelik destekleyici ve ebeveyn merkezli yaklaşımların güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine the relationships between nurse parent support, caregiver well-being, and levels of continuous hope in parents of children with chronic illnesses. Method: This study was designed as a descriptive and correlational research. The study was conducted between September 2025 and February 2026 with 131 parents of children with chronic illnesses at the Pediatric Health and Diseases Service of Antalya Training and Research Hospital. The Nurse-Parent Support Scale, the Caregiver Well-being Scale and the Continuous Hope Scale were used to collect research data. Descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance, Pearson correlation, and simple linear regression analyses were used to analyze the data. A significance level of p < 0.05 was accepted in the analyses. Results: According to the research findings, it was determined that the level of nurse-parent support among parents was high (85.89±18.14), caregiver well-being was moderate-high (157.59±26.31) and sustained hope was moderate-high (72.91±10.31). A positive and significant relationship was found between nurse parent support and caregiver well-being (r=0.273; p=0.002) and sustained hope (r=0.298; p=0.001). A stronger relationship was found between caregiver well-being and sustained hope (r=0.489; p<0.001). According to the regression analysis, nurse parent support is a significant predictor of caregiver well-being (R²=0.075; p=0.002) and sustained hope (R²=0.089; p=0.01). Caregiver well-being is a significant predictor of sustained hope (R²=0.239; p<0.001). Conclusion: It was determined that nurse-parent support plays an important role in increasing parents' well-being and hope levels. Accordingly, it is recommended to strengthen supportive and parent-centered approaches for parents in nursing care.