Acil serviste NSTEMİ tanısı alan hastalarda semptomdan anjiyografiye ve tanıdan anjiyografiye kadar olan sürelerin 6 aylık ΔLVEF ve MACE ile ilişkisi
The association between symptom-to-angiography and diagnosis-to-angiography time intervals and 6-month ΔLVEF and MACE in patients diagnosed with NSTEMI in the emergency department
  1. Tez No: 1013937
  2. Yazar: ALİ ONUR POLATGİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARUK DANIŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Kardiyoloji, Emergency Medicine, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Ejeksiyon fraksiyonu, Göğüs ağrısı, Koroner anjiyografi, Sol ventriküler fonksiyon, Zamanlama, Ejection fraction, Chest pain, Coronary angiography, Timing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Acil serviste ST elevasyonsuz miyokard enfarktüsü (NSTEMI) tanısı alan hastalarda, semptomların başlangıcından ve acil serviste tanı konulmasından koroner anjiyografi uygulanmasına kadar geçen iki ayrı zaman aralığının, 6 aylık takip sürecinde sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonundaki değişim (ΔLVEF) ve majör kardiyovasküler olay (MACE) gelişimi ile ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Bu prospektif çalışmada, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran ve NSTEMI tanısı alarak koroner anjiyografi planlanan hastalar üç ay boyunca çalışmaya dahil edildi ve her hasta kayıt tarihinden itibaren 6 ay süreyle takip edildi. Semptom başlangıç zamanı, acil servise başvuru zamanı, NSTEMI tanı zamanı ve koroner anjiyografi zamanı kaydedilerek semptomdan anjiyografiye ve tanıdan anjiyografiye kadar geçen süreler hesaplandı. Ayrıca hastaların demografik özellikleri, eşlik eden hastalıkları, laboratuvar bulguları, uygulanan tedavi yaklaşımları, 6. ay sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu ve MACE gelişimi değerlendirildi. Tanı veya anjiyografi zamanlarına ait eksik verisi bulunan ya da 6 aylık takibi tamamlanamayan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Çalışma süresince NSTEMI tanısı ile değerlendirilen 61 hastanın 4'ü koroner anjiyografi uygulanmaması nedeniyle dışlandı. Koroner anjiyografi uygulanan 57 hastanın 6'sında takip sürecinde erken mortalite gelişmesi nedeniyle 6. ay ekokardiyografik değerlendirme yapılamadı ve nihai analiz 51 hasta üzerinden gerçekleştirildi. Hastaların yaş ortalaması 65,8 ± 10,6 yıl olup %68,6'sı erkekti. Tanı anı LVEF ortancası %50, takip LVEF ortancası %55 ve ΔLVEF ortancası +5 yüzde puanı olarak bulundu. ΔLVEF ile semptomdan anjiyografiye kadar geçen süre (ρ=-0,061; p=0,669) ve tanıdan anjiyografiye kadar geçen süre (ρ=0,010; p=0,943) arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Tek değişkenli lineer regresyon analizlerinde de her iki zaman değişkeninin ΔLVEF'deki değişimi anlamlı düzeyde açıklamadığı görüldü. Tanı anı LVEF ile ΔLVEF arasında ise negatif yönde anlamlı korelasyon saptandı (ρ=-0,389; p=0,005). Altı aylık takipte 8 hastada (%15,7) MACE gelişti. MACE gelişen hastalarda semptomdan anjiyografiye kadar geçen süre anlamlı olarak daha uzundu [69,79 saat (İKA: 27,40-96,99) ve 23,90 saat (İKA: 14,05-52,47); p=0,032], buna karşın tanıdan anjiyografiye kadar geçen süre ile MACE gelişimi arasında anlamlı ilişki bulunmadı (p=0,386). Tek değişkenli Cox regresyon analizinde KABG öyküsü MACE gelişimi ile pozitif, hemoglobin düzeyi ise negatif yönde ilişkili bulundu. Sonuç olarak, acil serviste NSTEMI tanısı alan hastalarda semptomdan anjiyografiye ve tanıdan anjiyografiye kadar geçen süreler 6 aylık ΔLVEF ile ilişkili bulunmadı. Buna karşılık, MACE gelişen hastalarda semptomdan anjiyografiye kadar geçen sürenin daha uzun olması, toplam iskemik sürenin klinik sonlanımlar açısından dikkate alınması gereken bir değişken olabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte çalışmanın tek merkezli tasarımı, sınırlı örneklem büyüklüğü, düşük MACE olay sayısı ve erken mortalite gelişen hastalarda 6. ay ekokardiyografik değerlendirmenin yapılamamış olması nedeniyle bulgular dikkatli yorumlanmalı ve daha geniş örneklemli, çok merkezli çalışmalarla desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the association of two distinct time intervals—from symptom onset to coronary angiography and from emergency department diagnosis to coronary angiography—with 6-month changes in left ventricular ejection fraction (ΔLVEF) and the occurrence of major adverse cardiovascular events (MACE) in patients diagnosed with non-ST-elevation myocardial infarction (NSTEMI) in the emergency department. In this prospective study, patients presenting to the Emergency Department of Bolu Abant İzzet Baysal University İzzet Baysal Training and Research Hospital who were diagnosed with NSTEMI and scheduled for coronary angiography were enrolled over a three-month period and followed for six months from the date of enrollment. The time of symptom onset, emergency department admission, NSTEMI diagnosis, and coronary angiography were recorded, and the intervals from symptom onset to angiography and from diagnosis to angiography were calculated. Demographic characteristics, comorbidities, laboratory findings, treatment strategies, 6-month left ventricular ejection fraction, and the occurrence of MACE were also evaluated. Patients with missing diagnosis or angiography time data or incomplete 6-month follow-up were excluded from the study. During the study period, 61 patients were evaluated with a diagnosis of NSTEMI, of whom four were excluded because coronary angiography was not performed. Among the 57 patients who underwent coronary angiography, six died during follow-up before the 6-month echocardiographic evaluation, leaving a final study population of 51 patients. The mean age of the patients was 65.8 ± 10.6 years, and 68.6% were male. The median LVEF at diagnosis was 50%, the median follow-up LVEF was 55%, and the median ΔLVEF was +5 percentage points. No significant correlation was observed between ΔLVEF and the symptom-to-angiography interval (ρ = −0.061, p = 0.669) or the diagnosis-to-angiography interval (ρ = 0.010, p = 0.943). Univariate linear regression analyses likewise demonstrated that neither time interval significantly explained the change in ΔLVEF. A significant negative correlation was identified between baseline LVEF and ΔLVEF (ρ = −0.389, p = 0.005). During the 6-month follow-up, MACE occurred in eight patients (15.7%). Patients who developed MACE had a significantly longer symptom-to-angiography interval than those who did not [69.79 hours (IQR: 27.40–96.99) vs. 23.90 hours (IQR: 14.05–52.47); p = 0.032], whereas the diagnosis-to-angiography interval was not associated with MACE (p = 0.386). In the univariate Cox regression analysis, a history of coronary artery bypass grafting (CABG) was positively associated with MACE, whereas hemoglobin level was negatively associated with MACE. In conclusion, neither the symptom-to-angiography nor the diagnosis-to-angiography interval was associated with 6-month ΔLVEF in patients diagnosed with NSTEMI in the emergency department. However, the longer symptom-to-angiography interval observed among patients who developed MACE suggests that the total ischemic time from symptom onset to coronary angiography may be an important determinant of clinical outcomes in NSTEMI. Nevertheless, the findings should be interpreted with caution because of the single-center design, limited sample size, low number of MACE events, and the inability to perform 6-month echocardiographic assessment in patients who experienced early mortality. Larger multicenter studies are warranted to validate these findings.