Romatolojik hastalığa sahip çocukların ebeveynlerinde Maslach Tükenmişlik Düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of Maslach Burnout Inventory in parents of children with rheumatologic diseases
- Tez No: 1013946
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY AKTAY AYAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk romatolojik hastalıkları, bakım veren ebeveyn, tükenmişlik sendromu, Maslach Tükenmişlik Envanteri, kronik hastalık, çocuk romatoloji polikliniği, yazılı onam, Childhood rheumatologic diseases, caregiving parent, burnout syndrome, Maslach Burnout Inventory, chronic disease, pediatric rheumatology outpatient clinic, written consent
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Romatolojik Hastalığa Sahip Çocukların Ebeveynlerinde Maslach Tükenmişlik Düzeyinin Değerlendirilmesi Giriş: Çocukluk çağı romatolojik hastalıkları, uzun süreli tedavi ve düzenli izlem gerektiren kronik hastalıklar arasında yer almaktadır. Bu hastalıkların yönetiminde bakım sorumluluğu büyük ölçüde ebeveynler tarafından üstlenilmekte olup, uzun süreli bakım süreci ebeveynlerin fiziksel, duygusal ve sosyal açıdan etkilenmesine ve tükenmişlik düzeylerinin artmasına neden olabilmektedir. Özellikle çocuk romatoloji polikliniklerinde izlenen hastalarda bu durum daha belirgin olabilmektedir. Amaç: Bu çalışmanın amacı, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Romatoloji Polikliniği'nde en az bir yıldır takip edilen romatolojik hastalığa sahip çocukların ebeveynlerinde Maslach Tükenmişlik Sendromu düzeylerini belirlemek ve tükenmişlik düzeylerinin sosyodemografik ve hastalığa ilişkin değişkenlerle ilişkisini incelemektir. Yöntem: Araştırma, tanımlayıcı ve kesitsel tipte planlanmıştır. Çalışmanın evrenini, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Romatoloji Polikliniği'nde izlenen ve en az bir yıldır romatolojik hastalık tanısı bulunan çocukların ebeveynleri oluşturmuştur. Çalışmaya katılmayı kabul eden 300 ebeveyn örneklem olarak alınmıştır. Katılımcılardan yazılı onam alınmıştır. Veriler, sosyodemografik veri formu ve Maslach Tükenmişlik Envanteri kullanılarak toplanmış ve uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırma bulguları, romatolojik hastalığa sahip çocukların ebeveynlerinde tükenmişlik düzeylerinin sosyodemografik özellikler ve hastalığa ilişkin bazı değişkenlere göre farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur. Maslach Tükenmişlik Envanteri alt boyutları incelendiğinde, ebeveynlerde özellikle duygusal tükenme düzeyinin daha belirgin olduğu saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmada, romatolojik hastalığa sahip çocukların ebeveynlerinde tükenmişlik düzeylerinin hem sosyodemografik özellikler hem de hastalığa ilişkin faktörlerle anlamlı düzeyde ilişkili olduğu gösterilmiştir. Özellikle hastalık aktivitesi ve bakım yükünün artması, tükenmişlik düzeylerinde belirgin bir yükseliş ile ilişkili bulunmuştur. Elde edilen bulgular, kronik hastalık yönetiminde ebeveynlerin psikososyal açıdan desteklenmesinin gerekliliğini ortaya koymaktadır. 7
Özet (Çeviri)
Evaluation of Maslach Burnout Inventory in Parents of Children with Rheumatologic Diseases Introduction: Childhood rheumatologic diseases are among chronic diseases that require long-term treatment and regular follow-up. In the management of these diseases, caregiving responsibility is largely undertaken by parents, and the long-term caregiving process may cause parents to be affected physically, emotionally, and socially and may lead to an increase in their burnout levels. This situation may be more prominent especially in patients followed in pediatric rheumatology outpatient clinics. Objective: The aim of this study is to determine the levels of Maslach Burnout Syndrome in parents of children with rheumatologic diseases who have been followed for at least one year at Istanbul University Istanbul Faculty of Medicine Pediatric Rheumatology Outpatient Clinic and to examine the relationship between burnout levels and sociodemographic and disease-related variables. Methods: The study was planned as a descriptive and cross-sectional study. The population of the study consisted of parents of children who were followed at Istanbul University Istanbul Faculty of Medicine, Department of Child Health and Diseases, Pediatric Rheumatology Outpatient Clinic and who had been diagnosed with a rheumatologic disease for at least one year. A total of 300 parents who agreed to participate in the study were included as the sample. Written consent was obtained from the participants. Data were collected using a sociodemographic data form and the Maslach Burnout Inventory and were analyzed using appropriate statistical methods. Results: The findings of the study revealed that burnout levels in parents of children with rheumatologic diseases varied according to sociodemographic characteristics and some disease-related variables. When the subdimensions of the Maslach Burnout Inventory were examined, it was determined that especially the level of emotional exhaustion was more prominent in parents. Conclusion: In this study, it was shown that burnout levels in parents of children with rheumatologic diseases were significantly associated with both sociodemographic 9 characteristics and disease-related factors. Especially increased disease activity and caregiving burden were found to be associated with a marked increase in burnout levels. The findings obtained reveal the necessity of supporting parents psychosocially in chronic disease management.