SH-SY5Y hücre hattında bevacizumab ve paklitaksel kombinasyonunun antitümör aktivitesinin belirlenmesi
Determination of antitumor activity of bevacizumab andpaclitaxel combination in SH-SY5Y cell line
- Tez No: 1013978
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Anjiyogenez, Bevacizumab, Paklitaksel, VEGF-A, Angiogenesis, Bevacizumab, Paclitaxel, VEGF-A
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Bilim Dalı
Özet
Paklitaksel, mikrotübül stabilizasyonu yoluyla hücre döngüsünü inhibe eden ve antimitotik etki gösteren bir antineoplastik ajan, bevacizumab ise VEGF-A'yı hedef alan ve anjiyogenezi baskılayan monoklonal bir antikordur. Bevacizumabın hücre kültürü ortamındaki olası antitümör etkilerinin, VEGF aracılı otokrin ve parakrin sinyalizasyon mekanizmaları üzerinden ortaya çıkabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada, paklitaksel ve bevacizumab kombinasyonunun insan nöroblastom kökenli SH-SY5Y hücre hattındaki antitümör etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada, paklitaksel ve bevacizumabın tekli ve kombine uygulamalarının SH-SY5Y hücre hattı üzerindeki etkileri MTS yöntemi ile hücre canlılığı açısından değerlendirilmiştir. Anjiyogenez ve hipoksi ile ilişkili moleküler mekanizmaların incelenmesi amacıyla VEGF-A, HIF-1α, BAX, BCL-2, kaspaz-3, ANGPT1 ve TP53 genlerinin ekspresyon düzeyleri RT-PCR yöntemi ile analiz edilmiştir. Ayrıca VEGF-A protein düzeyleri ELISA yöntemi ile belirlenmiştir. Yapılan MTS analizleri sonucunda, bevacizumab ve paklitakselin tekli uygulamalarının SH-SY5Y hücre canlılığını konsantrasyon ve zamana bağlı olarak azalttığı, kombinasyon uygulamasının ise tekli kullanımlara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha güçlü bir sitotoksik etki oluşturduğu saptanmıştır. RT-PCR analizleri, bevacizumab ve paklitakselin düşük konsantrasyondaki kombinasyon grubunun proapoptotik BAX ve kaspaz-3 gen ekspresyonlarını kontrol grubuna göre sırasıyla 3,53 ve 2,16 kat artırarak apoptozu güçlü bir şekilde tetiklediğini ortaya koymuştur. Bevacizumabın tekli uygulandığı gruplarda VEGF-A gen ekspresyonunun, 0,12 ve 0,09 kata düşerek anlamlı şekilde baskılandığı buna karşın ilaçların düşük dozda kombine uygulandığı grupta VEGF-A ekspresyonunun 2,37 kat arttığı belirlenmiştir. ELISA analizi sonucunda ise bevacizumabın IC₅₀ konsantrasyonunda hücrelere uygulandığı grupta kontrol ve diğer tüm gruplarla kıyaslandığında VEGF-A düzeyinin istatistiksel olarak anlamlı derecede azaldığı, ilaçların kombine uygulandığı grupta ise VEGF-A düzeyinde anlamlı bir fark olmadığı saptanmıştır. Elde edilen bulgular, paklitaksel ve bevacizumab kombinasyonunun tekli uygulamalara kıyasla hücre canlılığını anlamlı düzeyde azalttığını ve apoptozu güçlü bir şekilde uyardığını ortaya koymuştur. Sonuç olarak, bu çalışma paklitaksel ve bevacizumab kombinasyonunun SH-SY5Y hücre hattında antitümör etkinliğe sahip olduğunu ve kanser tedavisinde potansiyel bir preklinik yaklaşım olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Paclitaxel is an antineoplastic agent that inhibits the cell cycle through microtubule stabilization and exerts antimitotic effects, whereas bevacizumab is a monoclonal antibody that targets VEGF-A and suppresses angiogenesis. The potential antitumor effects of bevacizumab in cell culture conditions are thought to be mediated through VEGF-dependent autocrine and paracrine signaling mechanisms. In this study, it was aimed to investigate the antitumor activity of the paclitaxel and bevacizumab combination in the SH-SY5Y human neuroblastoma cell line. The effects of paclitaxel and bevacizumab administered alone and in combination, on the SH-SY5Y cell line was evaluated in terms of cell viability using the MTS assay. To investigate molecular mechanisms related to angiogenesis and hypoxia, the expression levels of VEGF-A, HIF-1α, BAX, BCL-2, caspase-3, ANGPT1 and TP53 genes were analyzed by RT-PCR. In addition, VEGF-A protein levels were determined using the ELISA method. MTS analysis revealed that single applications of bevacizumab and paclitaxel reduced the viability of SH-SY5Y cells in a concentration- and time-dependent manner, whereas the combination treatment exerted a significantly stronger cytotoxic effect compared to monotherapies. RT-PCR analysis demonstrated that the low-concentration combination of bevacizumab and paclitaxel strongly induced apoptosis by increasing the gene expressions of pro-apoptotic BAX and caspase-3 by 3,53-fold and 2,16-fold, respectively, compared to the control group. In groups where bevacizumab was administered as a monotherapy, VEGF-A gene expression was significantly suppressed, decreasing to 0,12 and 0,09-fold; conversely, VEGF-A expression increased by 2,37-fold in the low-dose combination group. ELISA results indicated that VEGF-A levels were significantly reduced in the group treated with bevacizumab at the IC₅₀ concentration compared to the control and all other groups, while no significant difference in VEGF-A levels was observed in the combination group. These findings demonstrate that the combination of paclitaxel and bevacizumab significantly reduces cell viability and strongly induces apoptosis compared to single applications. In conclusion, this study suggests that the combination of paclitaxel and bevacizumab exhibits antitumor activity in the SH-SY5Y cell line and may represent a potential preclinical approach for cancer treatment.