Gon blokajı planlanan migren hastalarında miRNA ekspresyon düzeylerinde değişimlerin tedavi yanıtına etkisi ve biyobelirteç olarak kullanımı
The effect of changes in miRNA expression levels on treatment response and their use as biomarkers in migraine patients scheduled for GON blockade
- Tez No: 1013979
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN EĞİLMEZ ACAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Aurasız migren, baş ağrısı, dolaşan mikroRNA, gen ekspresyonu profil oluşturma, Ağrı, Migren hastalıkları, Circulating microRNA, gene expression profiling, headache, migraine without aura, Pain, Migraine disorders
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
Özet
ÖZET GİRİŞ VE AMAÇ: Sık görülen primer baş ağrısı bozukluklarından biri olan migren; ataklar şeklinde ilerleyen ve nörolojik, otonomik veya gastrointestinal sistemle ilişkili semptomların bir arada izlendiği klinik bir tablodur. Çalışmamızda epizodik (EM) ve kronik migren (KM) hastalarında Büyük Oksipital Sinir (Greater Occipital Nerve, GON) blokajı öncesi ve sonrası mikroRNA(miRNA) düzeylerinin karşılaştırılması; miRNA değişimlerinin hastalık şiddeti ve GON blokajına yanıtıyla ilişkisini belirlemeyi amaçladık. YÖNTEM: 2024-2025 yılları arasında Baş ağrısı polikliniğimize başvuran hastalarda gerçekleştirdiğimiz çalışmaya en az iki yıldır aurasız migren baş ağrısı yaşayan, 18-45 yaş arası her iki cinsiyetten kişiler alındı. EM, KM ve kontrol grubu oluşturuldu. Kan alınmasının ardından hastalara GON blokajı yapıldı. Tedavinin 2. ayının bitiminde tekrar kan alındı; miRNA düzeylerindeki değişiklikler belirlendi. BULGULAR: KM hastalarında tedavi öncesi miR-375 düzeyi kontrole göre 2,17 kat yüksek bulundu (p<0,05). Tedavi sonrası miR-375 düzeyi artsa da tedavi öncesine göre anlamlı fark izlenmedi (p>0,05). EM hastalarında tedavi öncesi miR-375 düzeyi kontrole göre yüksek olup tedavi sonrasında düşüş olsa da hala kontrole göre yüksek izlendi (p<0,05). KM hastalarında miR-382 düzeyi tedavi öncesinde kontrole göre yüksek olup tedavi sonrasında artmaya devam etmiştir (p<0,05). EM grubunda tedavi öncesi miR-382 düzeyi kontrole kıyasla yüksek olup tedavi sonrasında düşüş izlendi (p<0,05). miR-34a düzeyleri KM, EM gruplarında kontrole göre düşük izlendi (p<0,05). Ekspresyon düzeyindeki düşüş tedavi sonrasında devam etti (p<0,05). SONUÇ: miR-34a, miR-382 başta olmak üzere miRNA çalışmaları, migren patofizyolojisi, tedaviye yanıt gibi sorulara ışık tutma potansiyeline sahiptir. Çalışmamız migrenli hastalarında GON blokajına bağlı miRNA düzeylerindeki değişimleri irdeleyen literatürdeki ilk çalışma olup mevcut sonuçları doğrulamak için örneklem büyüklüğü daha yüksek çalışmalar ve GON blokajının etkinliğini predikte edebilecek farklı miRNA'ların araştırılmasına yönelik ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The effect of changes in mirna expression levels on treatment response and their use as biomarkers in migraine patients scheduled for gon blockade AIM: Migraine is a common primary headache disorder characterized by attacks involving neurological, autonomic, or gastrointestinal symptoms. We aimed to compare microRNA (miRNA) levels before and after Greater Occipital Nerve (GON) blockade in patients with episodic (EM) and chronic migraine (CM), investigating the relationship between miRNA alterations, disease severity, and treatment response. MATERIALS AND METHODS: The study included individuals aged 18-45 of both sexes, diagnosed with migraine without aura for at least two years, admitted to our Headache Outpatient Clinic between 2024-2025. EM, CM, and control groups were established. Patients received GON blockade following initial blood sampling. Second blood samples were collected two months post-treatment to determine changes in miRNA levels. RESULTS: Pre-treatment miR-375 levels in CM patients were 2.17-fold higher than controls (p<0.05). Although levels increased post-treatment, no significant difference was observed compared to baseline (p>0.05). In EM patients, pre-treatment miR-375 levels were higher than controls; despite a post-treatment decrease, they remained significantly elevated (p<0.05). In CM patients, miR-382 levels were higher than controls pre-treatment and continued to increase post-treatment (p<0.05). Conversely, the EM group showed elevated pre-treatment miR-382 levels which decreased posttreatment (p<0.05). miR-34a levels were lower in both migraine groups compared to controls (p<0.05), with persistent downregulation post-treatment (p<0.05). CONCLUSION: Studies involving miR-34a and miR-382 have the potential to elucidate migraine pathophysiology and treatment response. As the first study investigating miRNA level changes associated with GON blockade, further research with larger sample sizes is needed to validate these results and identify different miRNAs predicting GON blockade efficacy.