SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLERİNİN BAKIŞ AÇISIYLA OSMANLI TARİHİNİN ÖĞRETİMİ
TEACHING OTTOMAN HISTORY FROM THE PERSPECTIVE OF SOCIAL STUDIES TEACHERS
- Tez No: 1013990
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Osmanlı tarihi, Tarih öğretimi, Öğretmen görüşleri, Osmanlı Devleti, Sosyal bilgiler eğitimi, Social studies, Ottoman history, History teaching, Teacher views, Ottoman State, Social studies education, Teacher opinions
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin Osmanlı tarihi öğretimine ilişkin görüşlerini ortaya koymak ve öğretim sürecinde karşılaşılan sorunları öğretmen bakış açısıyla incelemektir. Araştırmanın problem cümlesini“Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin Osmanlı tarihi öğretimine ilişkin görüşleri nelerdir?”sorusu oluşturmaktadır. Bu kapsamda öğretmenlerin Osmanlı tarihine yönelik algıları, öğretim sürecinde kullandıkları yöntem ve materyaller, öğretim programı ve ders kitaplarına ilişkin değerlendirmeleri ile karşılaştıkları sorunlar incelenmiştir. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımı doğrultusunda fenomenoloji deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2025–2026 eğitim öğretim yılında Sakarya ilinde görev yapan 15 Sosyal Bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme tercih edilmiştir. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma bulguları, öğretmenlerin Osmanlı tarihini yalnızca bilgi aktarımı olarak görmediklerini; tarih bilinci, kültürel miras, kimlik gelişimi ve toplumsal aidiyet açısından önemli bir öğretim alanı olarak değerlendirdiklerini göstermektedir. Öğretmenlerin öğretim sürecinde ders kitapları, haritalar, görseller, videolar ve dijital materyallerden yararlandıkları belirlenmiştir. Bununla birlikte ders süresinin yetersizliği, müfredat yoğunluğu, materyal eksikliği ve öğrencilerin derse yönelik ilgisinin düşük olması öğretim sürecinde karşılaşılan temel sorunlar arasında yer almaktadır. Ayrıca öğretmenlerin öğrenci merkezli yöntemlerin ve görsel-dijital materyallerin öğretim sürecinde daha fazla kullanılması gerektiğini düşündükleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal Social Studies teachers' views on the teaching of Ottoman history and to examine the problems encountered during the teaching process from the teachers' perspectives. The main research problem of the study is“What are the views of Social Studies teachers regarding the teaching of Ottoman history?”Within this scope, teachers' perceptions of Ottoman history, the methods and materials they use in the teaching process, their evaluations of the curriculum and textbooks, and the problems they encounter were examined. The study was conducted within the framework of a qualitative research approach using the phenomenology design. The study group consisted of 15 Social Studies teachers working in Sakarya during the 2025–2026 academic year. Criterion sampling, one of the purposive sampling methods, was used in the study. The data were collected through a semi-structured interview form prepared by the researcher and analyzed using content analysis. The findings revealed that teachers do not consider Ottoman history merely as the transfer of historical knowledge; instead, they regard it as an important field for developing historical consciousness, cultural heritage awareness, identity, and social belonging. It was determined that teachers used textbooks, maps, visuals, videos, and digital materials during the teaching process. However, insufficient course hours, intensive curriculum, lack of materials, and low student interest were identified as major problems encountered in the teaching process. In addition, teachers emphasized that student-centered methods and visual-digital materials should be used more frequently in teaching Ottoman history.