COVİD-19 enfeksiyonu sonrası gelişen femur başı avasküler nekrozu'nun değerlendirilmesi
Evaluation of femoral head avascular necrosis developing after COVID-19 infection
  1. Tez No: 1014027
  2. Yazar: BİLAL KARTAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ IŞIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: COVID 19, Femur başı, Nekroz, Steroidler, COVID 19, Femur head, Necrosis, Steroids
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, COVID-19 geçirmiş bireylerde gelişen femur başı avasküler nekrozu (FBAVN) ile COVID-19 hastalığının şiddeti, steroid tedavisi, hastane ve yoğun bakım yatış öyküsü gibi klinik değişkenler arasındaki olası ilişkileri araştırmak; FBAVN evresi ve FBAVN taraf (unilateral/bilateral) tutulumu üzerinde etkili olabilecek faktörleri ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif kesitsel tasarıma sahip bu araştırma, 2021–2025 yılları arasında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji polikliğine geçirilmiş COVİD-19 enfeksiyonu sonrası başlayan kalça ağrısı nedeniyle başvuran ve femur başı avasküler nekroz(FBAVN) tanısı konulan 38 hastayı kapsamaktadır. FBAVN tanısı manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile doğrulanmış, her birey için Ficat-Arlet evrelemesi yapılmıştır. Her hastanın sağ ve sol kalça evreleri ortalanarak FICATARLET puanı hesaplanmış, bu puanlar üzerinden COVID-19 şiddeti ve steroid kullanımına göre grup karşılaştırmaları yapılmıştır. Hastaların demografik özellikleri, COVID-19 şiddeti, hastane ve YBÜ yatış durumu, steroid kullanımı (varlığı, süresi, toplam dozu,kilo başına günlük doz) ve FBAVN taraf tutulumu kaydedilmiştir. Kilo başına günlük steroid dozu, toplam dozun hasta kilosu ve kullanım süresine bölünmesiyle hesaplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklere ek olarak Ki-Kare testi, Mann-Whitney U testi ve bağımsız örneklem t-testi kullanılmış; anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 57,11 ± 8,96 yıl, toplam steroid doz ortalaması 676,26 ± 1000,84 mg, steroid kullanım süresi ise ortalama 6,45 ± 9,29 gün olarak belirlenmiştir. FBAVN vakalarının %68,4'ünde bilateral tutulum saptanmıştır. COVID-19 şiddeti arttıkça bilateral AVN görülme sıklığının anlamlı şekilde arttığı gösterilmiştir (p=0,033). Steroid kullanan bireylerde bilateral FBAVN oranı anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p=0,011). Hastane yatışı olanlarda da bilateral tutulum daha sık izlenmiştir (p=0,011). Toplam steroid dozu ve steroid kullanım süresi bilateral tutulum gösterenlerde anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur (sırasıyla p=0,021 ve p=0,019). Ancak kilo başına günlük steroid dozu ile FBAVN taraf tutulumu arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p=0,404). Yoğun bakım yatış öyküsünün FBAVN tarafı ile anlamlı ilişkisi bulunmamıştır (p=0,392). Ek olarak, FICATARLET puanları COVID-19 şiddeti arttıkça yükselmiş (p=0,021) ve steroid kullanan hastalarda anlamlı biçimde daha yüksek bulunmuştur (p=0,018). Sonuç: COVID-19 sonrası gelişen FBAVN olgularında, hastalık şiddeti, hastane yatışı ve özellikle steroid tedavisinin varlığı, süresi ve dozu; bilateral FBAVN gelişimini etkileyen önemli faktörler olarak ortaya çıkmıştır. Ayrıca, FICATARLET puanlarının hem COVID-19 şiddetiyle hem de steroid tedavisiyle anlamlı şekilde ilişkili olması, FBAVN evresinin bu değişkenlere duyarlı olduğunu göstermektedir. Bu bulgular, COVID-19 yönetiminde yüksek doz ve uzun süreli steroid kullanımının dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Daha büyük örneklemlerle yapılacak ileri düzey çalışmalar, bu ilişkilerin klinik pratiğe yansımasını daha net şekilde açıklayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the potential associations between femoral head avascular necrosis (FHAVN) occurring after COVID-19 infection and clinical variables, including COVID-19 disease severity, corticosteroid therapy, history of hospitalization, and intensive care unit admission, and to identify factors that may be associated with FHAVN stage and the pattern of involvement (unilateral or bilateral). Material and Method: This retrospective cross-sectional study included 38 patients who presented to the Orthopedics and Traumatology Outpatient Clinic of Bolu Abant İzzet Baysal University Training and Research Hospital between 2021 and 2025 with hip pain that developed after COVID-19 infection and were subsequently diagnosed with femoral head avascular necrosis (FHAVN). The diagnosis of FHAVN was confirmed by magnetic resonance imaging (MRI), and Ficat-Arlet staging was performed for each hip. To obtain a single disease severity measure for each patient, the Ficat-Arlet stages of the right and left hips were averaged, and the resulting value was defined as the mean Ficat-Arlet score. Group comparisons according to COVID-19 severity and steroid use were performed using this score.Demographic characteristics, COVID-19 severity, history of hospitalization and intensive care unit (ICU) admission, steroid use (presence, duration, cumulative dose, and daily dose per kilogram of body weight), and the pattern of FHAVN involvement (unilateral or bilateral) were recorded. The daily steroid dose per kilogram of body weight was calculated by dividing the cumulative steroid dose by the patient's body weight and duration of steroid use. Data were analyzed using descriptive statistics, the Chi-square test, Mann–Whitney U test, and independent-samples t-test. Statistical significance was set at p < 0.05 Findings: The mean age of the participants was 57.11 ± 8.96 years. The mean cumulative steroid dose was 676.26 ± 1000.84 mg, and the mean duration of steroid use was 6.45 ± 9.29 days. Bilateral involvement was observed in 68.4% of the FHAVN cases. The frequency of bilateral FHAVN increased significantly with increasing COVID-19 severity (p = 0.033). The rate of bilateral FHAVN was significantly higher among patients who received corticosteroid therapy (p = 0.011). Similarly, bilateral involvement was more frequently observed in patients with a history of hospitalization (p = 0.011).Both the cumulative steroid dose and the duration of steroid use were significantly higher in patients with bilateral involvement than in those with unilateral involvement (p = 0.021 and p = 0.019, respectively). However, no significant association was found between the daily steroid dose per kilogram of body weight and the pattern of FHAVN involvement (p = 0.404). In addition, no significant relationship was observed between a history of intensive care unit (ICU) admission and the laterality of FHAVN involvement (p = 0.392). Furthermore, mean Ficat-Arlet scores increased significantly with increasing COVID-19 severity (p = 0.021) and were significantly higher in patients who had received corticosteroid therapy (p = 0.018). Results: In patients with FHAVN developing after COVID-19 infection, disease severity, hospitalization, and particularly the presence, duration, and cumulative dose of corticosteroid therapy emerged as important factors associated with the development of bilateral FHAVN. Furthermore, the significant associations between mean Ficat-Arlet scores and both COVID-19 severity and corticosteroid therapy suggest that the stage of FHAVN is influenced by these variables. These findings highlight the need for careful consideration of high-dose and prolonged corticosteroid use in the management of COVID-19. Further studies with larger sample sizes are warranted to better elucidate the clinical implications of these associations.