2025 Çanakkale Orman Yangınlarının Afetzede Deneyimlerine Göre Algı ve Farkındalık Analizi
Perception and Awareness Analysis of The 2025 Çanakkale Forest Fires Based on Disaster-Affected Residents' Experiences
- Tez No: 1014089
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜŞTÜ ILGAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Afet bilinci, Afet yönetimi, Doğal afetler, Orman yangınları, Risk algılaması, Çanakkale, Disaster awareness, Disaster management, Natural disasters, Forest fires, Risk Perception, Çanakkale
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Orman yangınları, yerleşim alanlarını etkilediğinde, ekolojik bir olay olmaktan çıkmakta; tahliye, can güvenliği, altyapı, kurumsal destek ve psikososyal etkilerle birlikte çok boyutlu bir afet deneyimine dönüşmektedir. Araştırma, 2025 Çanakkale merkez orman yangınlarını doğrudan deneyimleyen bireylerin yangın süreci ve afet sonrası döneme ilişkin algı ve farkındalıklarını incelemeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma yaklaşımıyla yürütülen araştırmada olgubilim deseni kullanılmıştır. Çalışma grubunu yangından doğrudan etkilenen 21 katılımcı oluşturmuştur. Veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmış, ses kayıtları yazılı metne aktarılmış ve tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Analiz sürecinde MAXQDA programından yararlanılmıştır. Analiz sonucunda beş ana tema, yirmi iki alt tema ve altmış bir kod elde edilmiş; kodların katılımcı dağılımları n ve yüzde değerleriyle değerlendirilmiştir. Yangın anı deneyiminde tehlikeyi kavrama ile kül ve duman etkisi %90,5; panik ve dağılma %95,2; can güvenliği önceliği %85,7 oranında öne çıkmıştır. Risk algısı ve afet farkındalığı temasında afet hazırlığı eksikliği %85,7, afet farkındalığı eksikliği %81,0, riskin düşük algılanması %76,2 düzeyinde belirlenmiştir. İletişim ve altyapı deneyiminde kendi gözlemine dayanma %71,4, resmî uyarı eksikliği %57,1, sosyal medya bilgisi %52,4 ve su kesintisi %42,9 oranında görülmüştür. Kurumsal müdahale ve destek algısında gelecekteki yangınlara hazırlıksızlık algısı %95,2, kurumsal güven kaybı ve teknik müdahale kapasitesine ilişkin yetersizlik %85,7, kurumsal eleştiri %76,2 oranındadır. Psikososyal etkilerde travmatik etki ve süren kaygı %85,7, gündelik yaşama etki %81,0, kayıp ve pişmanlık %66,7 olarak tespit edilmiştir. Bulgular, yangının katılımcılar açısından hazırlık, tahliye, iletişim, kurumsal güven ve afet sonrası iyileşme boyutlarında belirgin kırılmalar oluşturduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
When forest fires affect residential areas, they cease to be merely ecological events and turn into multidimensional disaster experiences involving evacuation, life safety, infrastructure, institutional support and psychosocial effects. The research aims to examine the perceptions and awareness of individuals who directly experienced the 2025 Çanakkale central forest fires regarding the fire process and the post-disaster period. The research was conducted with a qualitative approach and a phenomenological design. The study group consisted of 21 participants who were directly affected by the fire. Data were collected through semi-structured interviews, audio recordings were transcribed, and the data were analyzed using thematic analysis. MAXQDA software was used during the analysis process. As a result of the analysis, five main themes, twenty-two sub-themes and sixty-one codes were obtained; participant distributions of the codes were evaluated through n and percentage values. In the fire experience theme, understanding the danger and exposure to ash and smoke were identified at 90.5%, panic and disorganization at 95.2%, and prioritizing life safety at 85.7%. In the risk perception and disaster awareness theme, lack of disaster preparedness was determined at 85.7%, lack of disaster awareness at 81.0%, and low risk perception at 76.2%. In the communication and infrastructure experience theme, relying on personal observation was observed at 71.4%, lack of official warning at 57.1%, social media information at 52.4%, and water outage at 42.9%. In the institutional response and support perception theme, perceived unpreparedness for future fires was 95.2%, loss of institutional trust and inadequacy of technical response capacity were 85.7%, and institutional criticism was 76.2%. In terms of psychosocial effects, traumatic impact and ongoing anxiety were identified at 85.7%, impact on daily life at 81.0%, and loss and regret at 66.7%. The findings show that the fire created significant disruptions for participants in terms of preparedness, evacuation, communication, institutional trust and post-disaster recovery.