İmmunsupresif tedavi alan ve HBsAg (+) veya anti-HBc IgG(+) olan hastalarda profilaktik verilen antiviral tedavi etkinliklerinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the effectiveness of prophylactic antiviral treatment in patients receiving immunosuppressive therapy and who are HBsAg (+) or anti-HBc IgG(+)
- Tez No: 1014090
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZIM EKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: HBV Reaktivasyonu, İmmünosupresyon, Antiviral Profilaksi, Hepatit B Yüzey Antijenleri, HBV Reactivation, Immunosuppression, Antiviral Prophylaxis, Hepatitis B Surface Antigens
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, immünsüpresif tedavi alan ve hepatit B virüsü (HBV) ile karşılaşmış (HBsAg pozitif ve/veya anti-HBc IgG pozitif) erişkin hastalarda, profilaktik olarak verilen antiviral tedavinin HBV reaktivasyonunu önlemedeki etkinliğinin retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 01 Ocak 2020–01 Mayıs 2025 tarihleri arasında izlenen, immünsüpresif tedavi almakta olan ve HBV serolojik belirteçleri pozitif bulunan 468 erişkin hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, immünsüpresif tedavi türleri, HBV serolojik profilleri, kullanılan antiviral ajanlar, biyokimyasal parametreler ve HBV reaktivasyon gelişimi retrospektif olarak incelenmiştir. Reaktivasyon ile ilişkili faktörler tek değişkenli ve çok değişkenli analizlerle değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışma grubunda HBV reaktivasyonu %3,7 oranında saptanmıştır. Reaktivasyon gelişen hastalar anlamlı olarak daha genç yaşta olup, HBsAg pozitifliği, başlangıç HBV DNA pozitifliği ve anti-HBs negatifliği ile güçlü ilişki göstermiştir. Reaktivasyon olgularının büyük çoğunluğu yüksek risk grubunda yer almıştır. Kullanılan antiviral ajanlar (entekavir, tenofovir disoproksil fumarat, tenofovir alafenamid) arasında reaktivasyon oranları açısından anlamlı fark izlenmemiştir. Reaktivasyon gelişen hastalarda ALT ve AST düzeyleri anlamlı olarak artmış, ancak reaktivasyona bağlı mortalite gözlenmemiştir. Sonuç: İmmünsüpresif tedavi alan HBV ile karşılaşmış hastalarda profilaktik antiviral tedavi, HBV reaktivasyonunu önlemede etkili ve güvenilir bir yaklaşımdır. Risk temelli tarama ve uygun profilaksi stratejilerinin klinik pratikte yaygınlaştırılması, ciddi klinik sonuçların önlenmesinde kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to retrospectively evaluate the efficacy of prophylactic antiviral treatment in preventing HBV reactivation in adult patients receiving immunosuppressive therapy who had been exposed to the hepatitis B virus (HBV) (HBsAg positive and/or anti-HBc IgG positive). Materials and Methods: A total of 468 adult patients receiving immunosuppressive therapy and with positive HBV serological markers, who were followed up at Dicle University Faculty of Medicine Hospital between 1 January 2020 and 1 May 2025, were included in the study. The patients' demographic characteristics, types of immunosuppressive therapy, HBV serological profiles, antiviral agents used, biochemical parameters, and development of HBV reactivation were retrospectively examined. Factors associated with reactivation were evaluated using univariate and multivariate analyses. Results: HBV reactivation was detected in 3.7% of the study group. Patients who developed reactivation were significantly younger and showed a strong association with HBsAg positivity, baseline HBV DNA positivity, and anti-HBs negativity. The vast majority of reactivation cases were in the high-risk group. No significant difference in reactivation rates was observed between the antiviral agents used (entecavir, tenofovir disoproxil fumarate, tenofovir alafenamide). ALT and AST levels were significantly elevated in patients who developed reactivation, but no reactivation-related mortality was observed. Conclusion: Prophylactic antiviral treatment in patients who have been exposed to HBV and are receiving immunosuppressive therapy is an effective and reliable approach to preventing HBV reactivation. The widespread implementation of risk-based screening and appropriate prophylaxis strategies in clinical practice is critical in preventing serious clinical outcomes.