ShotBlocker, soğuk iğne ve her iki yöntemin birlikte kullanılarak uygulandığı intramüsküler enjeksiyonun ağrı ve memnuniyete etkisi: Randomize kontrollü bir çalışma
The effect of intramuscular injection using ShotBlocker, cold needle and both methods in combination on pain and satisfaction: A randomized controlled trial
  1. Tez No: 1014088
  2. Yazar: SAKİNE AKTAŞ BAYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YADİGAR ORDU, DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET RAŞİT ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, İntramüsküler enjeksiyon, Memnuniyet, Shotblocker, Soğuk İğne, Cold needle, Intramuscular injection, Pain, Satisfaction, ShotBlocker
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
dAmaç: Bu araştırma, ShotBlocker, soğuk iğne ve her iki yöntemin birlikte kullanılarak uygulandığı intramüsküler enjeksiyonun ağrı ve memnuniyete etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu araştırma, üçlü kör randomize kontrollü bir çalışmadır (Clinical Trials ID: NCT07258953). Araştırma, Ocak-Mayıs 2026 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi enjeksiyon biriminde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın yürütülmesi için gerekli etik kurul izni, kurum izni ve hastalardan bilgilendirilmiş gönüllü onam alınmıştır. Araştırma, hekim tarafından reçete edilen siyanokobalamin tedavisi alan 132 hastayla (33 kontrol, 33 ShotBlocker, 33 soğuk iğne, 33 ShotBlocker + soğuk iğne) gerçekleştirilmiştir. Hastalar, blok randomizasyon yöntemiyle gruplara atanmış ve hangi gruba atandıklarını bilmeden her biri tek tek enjeksiyon birimine alınmıştır. Hastalar fowler pozisyonundayken, deltoid kasa 25G enjektör ucu kullanılarak, çalışmanın gerçekleştirildiği kurumda çalışan ve çalışmaya bağımsız şekilde katkı sağlayan tek bir hemşire tarafından enjeksiyon uygulamaları yapılmıştır. Enjeksiyon uygulamaları kontrol grubunda standart yöntemle, ShotBlocker grubunda enjeksiyon sırasında deltoid kasına ShotBlocker yerleştirilerek, soğuk iğne grubunda enjeksiyon uygulaması öncesinde 0-2 santigrat derecede soğutulmuş enjektör ucu takılarak, ShotBlocker+soğuk iğne grubunda ise her iki yöntem birlikte kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmacı, uygulama sürecine katılmamış ve hastaların gruplarını bilmeden enjeksiyon sonrasında verilerin toplanmasını sağlamıştır. Verilerin toplanmasında; Hasta Tanılama Formu, Görsel Ağrı Skalası ve Enjeksiyon Memnuniyet Skalası kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS istatistik paket programı (versiyon 26.0; SPSS Inc., USA) kullanılmıştır. Tüm istatistiksel analizlerde anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Gruplar arasında cinsiyet, yaş, beden kitle indeksi, kronik hastalık açısından istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Daha önce deltoid kasa enjeksiyon deneyimi açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmuş (p<0,05), enjeksiyon deneyiminin ShotBlocker grubunda daha yüksek olduğu, kontrol ve soğuk iğne gruplarında daha düşük olduğu belirlenmiştir. Görsel ağrı skalası açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmuştur (F=16,010; p<0,001). Kontrol grubunun, görsel ağrı puanının ShotBlocker, soğuk iğne ve ShotBlocker+soğuk iğne gruplarına göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Enjeksiyon memnuniyet skoru açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (F=11,606; p<0,001). ShotBlocker + soğuk iğne grubunun memnuniyet skorunun kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca kontrol grubunun memnuniyet düzeyinin hem soğuk iğne hem de ShotBlocker grubuna göre daha düşük olduğu saptanmıştır. VAS ağrı skalası ile enjeksiyon memnuniyet skoru arasındaki ilişkiler incelendiğinde, tüm gruplarda istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur (p<0,01). Sonuç: İntramüsküler enjeksiyonda ağrıyı azaltmada ve enjeksiyon memnuniyetini artırmada en etkili yöntemin ShotBlocker + soğuk iğne olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, ShotBlocker ve soğuk iğne yöntemlerinin kontrol grubuna kıyasla intramüsküler enjeksiyona bağlı ağrının azaltılmasında ve memnuniyetinin artırılmasında etkili olduğu saptanmıştır. İntramüsküler enjeksiyonda ağrının azaltılması ve memnuniyetin artırılması hasta güvenliğinin sağlanmasına ve bakım kalitesinin geliştirilmesine önemli katkı sağlamaktadır. Bu yöntemler; pratik, güvenli ve ekonomik olmaları nedeniyle klinik uygulamalarda güvenle tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the effect of intramuscular injection administered using ShotBlocker, a cold needle, and the combined use of both methods on pain and satisfaction. Method: This study is a triple-blind randomized controlled trial (Clinical Trials ID: NCT07258953). The study was conducted in the injection unit of the Emergency Department at Necmettin Erbakan University Faculty of Medicine Hospital between January and May 2026. Ethical committee approval, institutional permission, and informed consent from patients were obtained for the study. The study involved 132 patients (33 control, 33 ShotBlocker, 33 cold needle, 33 ShotBlocker + cold needle) receiving cyanocobalamin treatment prescribed by a physician. Patients were assigned to groups using block randomization and were admitted to the injection unit individually without knowing which group they were assigned to. With the patients in the Fowler position, injections were administered into the deltoid muscle using a 25G syringe tip by a single nurse working at the institution where the study was conducted and contributing independently to the study. Injection procedures were performed using the standard method in the control group, with a ShotBlocker placed in the deltoid muscle during injection in the ShotBlocker group, with a syringe tip cooled to 0-2 degrees Celsius before injection in the cold needle group, and both methods used together in the ShotBlocker + cold needle group. The researcher did not participate in the application process and collected data after the injections without knowing the patient groups. The Patient Identification Form, Visual Pain Scale, and Injection Satisfaction Scale were used to collect data. The SPSS statistical package program (version 26.0; SPSS Inc., USA) was used for data analysis. The significance level was accepted as p<0.05 in all statistical analyses. Results: No statistically significant differences were found between the groups in terms of gender, age, body mass index, and chronic diseases (p>0.05). A significant difference was found between the groups in terms of previous deltoid muscle injection experience (p<0.05), with injection experience being higher in the ShotBlocker group and lower in the control and cold needle groups. A significant difference was found between the groups in terms of visual pain scale (F=16.010; p<0.001). The control group had a higher visual pain score than the ShotBlocker, cold needle, and ShotBlocker+cold needle groups. A statistically significant difference was found between the groups in terms of injection satisfaction score (F=11.606; p<0.001). The ShotBlocker+cold needle group had a higher satisfaction score than the control group. Furthermore, the control group's satisfaction level was found to be lower than both the cold needle and ShotBlocker groups. When the relationships between the VAS pain scale and injection satisfaction score were examined, statistically significant relationships were found in all groups (p<0.01). Conclusion: ShotBlocker + cold needling was determined to be the most effective method for reducing pain and increasing satisfaction during intramuscular injections. Furthermore, ShotBlocker and cold needling methods were found to be effective in reducing pain and increasing satisfaction associated with intramuscular injections compared to the control group. Reducing pain and increasing satisfaction during intramuscular injections significantly contributes to ensuring patient safety and improving the quality of care. These methods can be confidently preferred in clinical applications due to their practicality, safety, and economic advantages.