Avrupa Birliği Çevre Politikaları Kapsamında Döngüsel Ekonomi Modeli ve Atık Yönetimi Uygulamaları
Circular Economy Model and Waste Management Practices within the Framework of European Union Environmental Policies
- Tez No: 1014231
- Danışmanlar: PROF. DR. OYA SAFİNAZ ERDOĞDU ANGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği çevre politikaları, sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi, atık yönetimi, kaynak verimliliği, European Union environmental policies, sustainability, circular economy, waste management, resource efficiency
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Avrupa Birliği (AB) çevre politikaları kapsamında döngüsel ekonomi modeli ve atık yönetimi uygulamalarını incelemektedir. Çalışmanın temel amacı, çevre politikalarının tarihsel dönüşümünü sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir kalkınma yaklaşımları çerçevesinde değerlendirerek doğrusal üretim ve tüketim anlayışından kaynak verimliliğini esas alan döngüsel ekonomi modeline geçiş sürecini ortaya koymak; AB'nin bu alandaki politika yaklaşımı ile Türkiye'nin aday ülke konumundaki uyum sürecini değerlendirmektir. Bu kapsamda öncelikle çevre politikalarının tarihsel gelişimi ele alınmış; Antroposen tartışmaları, sürdürülebilir kalkınma yaklaşımı ve uluslararası çevre yönetişiminin gelişimi doğrultusunda günümüz çevre politikalarının dönüşüm süreci incelenmiştir. Ardından döngüsel ekonomi modelinin ortaya çıkışı ve atık yönetiminin bu model içerisindeki işlevi değerlendirilmiştir. Devamında AB'nin döngüsel ekonomi alanındaki politika ve mevzuat çerçevesi ele alınmış; Hollanda, Slovakya ve Romanya örnekleri üzerinden ülke performansları incelenmiştir. Son olarak Türkiye'nin döngüsel ekonomi ve atık yönetimi alanındaki mevcut durumu, ilgili hukuki düzenlemeler, politika araçları ve AB'ye uyum süreci kapsamında değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, AB'nin döngüsel ekonomi alanında kapsamlı bir politika çerçevesi oluşturmasına rağmen uygulama düzeyinde ülkeler arasında farklılıkların devam ettiği; Türkiye'nin ise uyum sürecinde ilerleme kaydetmekle birlikte uygulama göstergeleri bakımından gelişime açık olduğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines circular economy model and waste management practices in the scope of European Union (EU) environmental policies. The main purpose of this study is to evaluate the historical evolution of environmental policies within the framework of sustainability and sustainable development approaches, revealing the transition process from a linear production and consumption model to a circular economy model based on resource efficiency; and to assess policy approach of EU concerning this area and harmonization process of Türkiye as a candidate country. In this context, this study first examines the historical development of environmental policies; then, in light of the debates surrounding Anthropocene, the sustainable development approach, and the development of international environmental governance, examines the transformation process of contemporary environmental policies. Subsequently, the origin of circular economy model and the function of waste management within this model are evaluated. The study, then, covered the policy of EU and legislative framework in the field of circular economy; and examined the performance of countries through examples of the Netherlands, Slovakia and Romania. Lastly, current situation of Türkiye within the field of circular economy and waste management has been evaluated within the context of relevant legal regulations, policy tools, and the EU harmonization process. The study concluded that although the EU has established a comprehensive policy framework in the field of circular economy, differences persist among countries at implementation level; and while Türkiye has made progress in harmonization process, it is still open to improvement in terms of implementation indicators.