Romatoid artritli bireylere yönelik geliştirilen mobil uygulamanın etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of a mobile application developed for individuals with rheumatoid arthritis
  1. Tez No: 1014241
  2. Yazar: MERVE AKINCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA İLKNUR ÇINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Romatoloji, Hemşirelik, Rheumatology, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hastalık Aktivitesi, Hemşirelik Bakımı, Mobil Uygulama, Romatoid Artrit, Yaşam Kalitesi, Disease Activity, Nursing Care, Mobile Application, Rheumatoid Arthritis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Romatoid Artritli Bireylere Yönelik Geliştirilen Mobil Uygulamanın Etkinliğinin Değerlendirilmesi Amaç: Bu araştırmanın amacı, Romatoid artritli (RA) bireylerin gereksinimlerine uygun bir mobil uygulama geliştirmek ve geliştirilen mobil uygulamanın etkinliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, RA'lı bireyler için geliştirilen mobil uygulamanın içeriğini belirlemek amacıyla öncelikle nitel bir araştırma yürütülmüş, ardından geliştirilen uygulamanın etkinliği randomize kontrollü bir çalışma ile değerlendirilmiştir (ClinicalTrials.gov: NCT06873607). RA tanılı, son üç aydır stabil tedavi alan, internet bağlantılı akıllı telefon kullanabilen ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 90 katılımcı müdahale (n=45) ve kontrol (n=45) gruplarına rastgele atanmıştır. Müdahale grubu 12 hafta boyunca mobil uygulamayı kullanırken, kontrol grubu standart bakım almaya devam etmiştir. Veriler, başlangıçta ve 12. haftanın sonunda Hastalık Aktivitesi Skoru-28, Romatoid Artrit Yaşam Kalitesi Ölçeği, Stanford Sağlık Değerlendirme Anketi, Vizüel Analog Skala (ağrı), Bristol Romatoid Artrit Yorgunluğu Çok Boyutlu Anketi, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu, Akdeniz Diyeti Bağlılık Ölçeği, Algılanan Stres Ölçeği-14 ve Kronik Hastalıklara Uyum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Müdahale ve kontrol grupları yaş ve cinsiyet açısından benzer bulunmuştur (yaş: 48,38±8,65 ve 51,71±7,82 yıl, p=0,058; kadın oranı: %84,4 ve %91,1, p=0,334). İzlem sonunda müdahale grubunda kontrol grubuna kıyasla hastalık aktivitesi (p<0,001), yaşam kalitesi (p<0,001), fonksiyonel durum (p<0,001), yorgunluk (p<0,001), ağrı (p<0,001) ve algılanan stres (p=0,013) puanlarında anlamlı azalma saptanmıştır. Buna ek olarak, Akdeniz diyetine uyum (p<0,001), fiziksel aktivite (p=0,002) ve kronik hastalığa uyum puanlarında (p<0,001) anlamlı artış belirlenmiştir. Sonuç: Hasta gereksinimleri doğrultusunda multidisipliner ekip işbirliği ile geliştirilen mobil uygulamanın RA'lı bireylerde hastalık yönetimine olumlu katkı sağladığı belirlenmiştir. Uygulamanın hastalık aktivitesi, ağrı, yorgunluk ve algılanan stres düzeylerini azaltırken; yaşam kalitesi, Akdeniz diyetine uyum, fiziksel aktivite ve kronik hastalığa uyum düzeylerini artırdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Effectiveness of a Mobile Application Developed for Individuals with Rheumatoid Arthritis Aim: The aim of this study was to develop a mobile application tailored to the needs of individuals with Rheumatoid arthritis (RA) and to evaluate the effectiveness of the developed mobile application. Materials and Methods: In this study, a qualitative research was initially conducted to determine the content of a mobile application developed for individuals with RA, followed by a randomized controlled trial to evaluate its effectivenes (ClinicalTrials.gov: NCT06873607). A total of 90 participants diagnosed with RA, who had been on stable treatment for the past three months, were able to use a smartphone with internet access, and voluntarily agreed to participate, were randomly assigned to the intervention (n=45) and control (n=45) groups. While the intervention group used the mobile application for 12 weeks, the control group continued to receive standard care. Data were collected at baseline and at the end of week 12 using the Disease Activity Score-28, Rheumatoid Arthritis Quality of Life Scale, Stanford Health Assessment Questionnaire, Visual Analog Scale (pain), Bristol Rheumatoid Arthritis Fatigue Multidimensional Questionnaire, International Physical Activity Questionnaire Short Form, Mediterranean Diet Adherence Scale, Perceived Stress Scale-14, and the Chronic Illness Adaptation Scale. Results: The intervention and control groups were similar in terms of age and gender (age: 48.38±8.65 vs. 51.71±7.82 years, p=0.058; female proportion: 84.4% vs. 91.1%, p=0.334). At follow-up, the intervention group showed significant reductions compared to the control group in disease activity (p<0.001), quality of life (p<0.001), functional status (p<0.001), fatigue (p<0.001), pain (p<0.001), and perceived stress (p=0.013). In addition, significant improvements were observed in adherence to the Mediterranean diet (p<0.001), physical activity (p=0.002), and chronic illness adaptation scores (p<0.001). Conclusion: It was determined that the mobile application, developed through multidisciplinary team collaboration in line with patient needs, contributed positively to disease management in individuals with rheumatoid arthritis (RA). The application was found to reduce disease activity, pain, fatigue, and perceived stress levels, while improving quality of life, adherence to the Mediterranean diet, physical activity, and adaptation to chronic illness.