Düşük riski olan gebelerde algılanan sosyal destek düzeyinin gebelerin depresyon, anksiyete ve stres düzeyine etkisi
The effect of perceived social support level on depression, anxiety and stress levels in pregnant women with miscarriage risk
- Tez No: 1014240
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Depresyon, Düşük, Gebelik, Psikolojik Stres, Sosyal Destek, Yüksek Riskli Gebelik, Abortus, Anxiety, Depression, Pregnancy, Psychological Stress, Social Support, HighRisk Pregnancy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
yete ve stres düzeyine etkisinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Çalışma tanımlayıcı ilişki arayıcı tipte bir çalışmadır. Çalışmanın örneklemini 15.01.2025 – 15.07.2025 tarihleri arasında Konya Şehir Hastanesi kadın doğum acil servisine başvuran 395 gebe oluşturmuştur. Veriler, literatür doğrultusunda geliştirilen Kişisel Bilgi Formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ), Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği (DASÖ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklem testi, ANOVA (F) testi, Pearson korelasyon analizi, çoklu doğrusal regresyon analizleri kullanılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 25,96±5,30 yıl, %46,1 ilk gebeliği olduğu, %71,1 lise ve üzeri eğitim düzeyine sahip olduğu, %74,7 çalışmadığı ve %77,7 çekirdek aile yapısında olduğu saptanmıştır. Katılımcıların algılanan sosyal destek düzeyi yüksek düzeyde bulunmuştur (5,61±1,40). Algılanan sosyal destek alt boyutlardan en yüksek puan ortalaması“özel bir insan”, ardından“arkadaşlar”ve“aile”olarak belirlenmiştir. Depresyon (1,05±0,79), anksiyete (1,11±0,75) ve stres (1,27±0,77) puanlarının genel olarak düşük-orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Sosyodemografik değişkenlere göre yapılan analizlerde; geniş ailede yaşayan ve geliri giderinden az olan gebelerin depresyon, anksiyete ve stres düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca sigara kullanan gebelerin de depresyon, anksiyete ve stres puanlarının anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu bulunmuştur (p<0,05). Gebelik sayısı, eğitim durumu, çalışma durumu, hastaneye başvuru şikayeti ve daha önce düşük yapma durumuna göre depresyon, anksiyete ve stres puanlarında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ) toplam ve alt boyut puanları ile depresyon, anksiyete ve stres arasında negatif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0,001). ÇBASDÖ'nin DASÖ üzerindeki etkisini açıklamak üzere çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Regresyon analizlerine göre algılanan sosyal desteğin yalnızca“aile”alt boyutunun depresyon, anksiyete ve stresi negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. Arkadaşlar ve özel bir insan alt boyutlarının ise anlamlı etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Aile desteğinin depresyon varyansının %17'sini, anksiyetenin %8'ini ve stresin %7'sini açıkladığı saptanmıştır. Sonuç olarak, ÇBASDÖ ile DASÖ arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Algılanan sosyal desteğin yalnızca“aile”alt boyutunun depresyon, anksiyete ve stres üzerinde negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. Aileden algılanan sosyal destek arttıkça depresyon, anksiyete ve stres düzeylerinin azaldığını göstermektedir. Mevcut konu ile ilgili farklı örneklem ve bölgelerde çeşitli çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effect of perceived social support levels on depression, anxiety, and stress levels in pregnant women at risk of miscarriage. The study is a descriptive, correlational study. The sample consisted of 395 pregnant women who presented to the obstetrics and gynecology emergency department of Konya City Hospital between January 15, 2025, and July 15, 2025. Data were collected using a Personal Information Form, the Multidimensional Perceived Social Support Scale (MPSS), and the Depression Anxiety Stress Scale (DASS), all developed in accordance with the literature. Independent samples t-test, ANOVA (F) test, Pearson correlation analysis, and multiple linear regression analyses were used in the analysis of the data. The average age of the participants was 25.96±5.30 years, 46.1% were experiencing their first pregnancy, 71.1% had a high school education or higher, 74.7% were unemployed, and 77.7% lived in nuclear families. The participants' perceived level of social support was found to be high (5.61±1.40). The highest average score among the sub-dimensions of perceived social support was for“a special person,”followed by“friends”and“family.”Depression (1.05±0.79), anxiety (1.11±0.75), and stress (1.27±0.77) scores were generally found to be low-to-moderate. Analyses based on sociodemographic variables revealed that pregnant women living in extended families and whose income was less than their expenses had higher levels of depression, anxiety, and stress. Furthermore, pregnant women who smoked also had significantly higher scores for depression, anxiety, and stress (p<0.05). No significant differences were found in depression, anxiety, and stress scores based on number of pregnancies, education level, employment status, hospital visit complaint, and previous miscarriage history (p>0.05). A significant negative correlation was found between the total and subscale scores of the Multidimensional Perceived Social Support Scale (MPSS) and depression, anxiety, and stress (p<0.001). Multiple linear regression analysis was performed to explain the effect of MPSS on the DAS. According to the regression analyses, only the“family”subscale of perceived social support was found to have a statistically significant negative effect on depression, anxiety, and stress. The“friends”and“special person”subscales were found to have no significant effect. It was determined that family support explained 17% of the variance in depression, 8% of anxiety, and 7% of stress. In conclusion, a significant negative correlation was found between the , ÇBASDÖ and DASÖ Only the“family”sub-dimension of perceived social support was found to have a statistically significant negative effect on depression, anxiety, and stress. The study shows that as perceived social support from family increases, levels of depression, anxiety, and stress decrease. Further studies with different samples and regions are recommended on this topic.