Vardiyalı çalışan fabrika işçilerinde uyku kalitesinin kaygı düzeyi ve depresif duygudurum ile ilişkisi
The relationship between sleep quality, anxiety level anddepressive mood in shift-working factory workers
  1. Tez No: 1014247
  2. Yazar: ELİF KUNT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ RUHAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Vardiya, Fabrika İşçisi, Gündüz Uykululuk, Kaygı, Depresif Duygudurum durulacaktır, Shift Work, Factory Worker, Daytime Sleepiness, Anxiety, Depressive Mood ldurulacaktır
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ergoterapi Bilim Dalı
Özet
Daha sonra dolÖZET VARDİYALI ÇALIŞAN FABRİKA İŞÇİLERİNDE UYKU KALİTESİNİN KAYGI DÜZEYİ VE DEPRESİF DUYGUDURUM İLE İLİŞKİSİ Bu çalışma, vardiyalı çalışan fabrika işçilerinde gündüz uykululuk düzeyi (uyku kalitesinin dolaylı bir göstergesi) ile kaygı düzeyi ve depresif duygudurum arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla planlanmıştır. Araştırma, kesitsel ve tanımlayıcı nitelikte olup, çalışmaya katılmayı kabul eden ve dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 345 vardiyalı çalışan fabrika işçisi dâhil edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Sosyodemografik Bilgi Formu, Epworth Uykululuk Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel analizler ile değerlendirilmiştir. Bulgular, kısa uyku süresinin (4–6 saat) hem kaygı düzeyi hem de depresif duygudurum ile ilişkili olduğunu; 9 saat ve üzeri uyuyan bireylerde ise kaygı ve depresyon düzeylerinin anlamlı biçimde daha düşük olduğunu göstermiştir. Ayrıca kaygı ve depresyon düzeyleri arasında güçlü ve pozitif bir ilişki saptanmış; her iki değişkenin de gündüz uykululuk düzeyini anlamlı biçimde yordadığı belirlenmiştir. Regresyon analizi sonuçlarına göre, depresif duygudurum belirtilerinin gündüz uykululuk düzeyi üzerindeki etkisinin kaygıya kıyasla daha güçlü olduğu bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar, vardiyalı çalışma düzeninde uykuya bağlı işlevsel bozulmaların ruh sağlığı üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermektedir. Bu bulguların, vardiyalı çalışan fabrika işçilerine yönelik önleyici iş sağlığı uygulamaları ve ergoterapi temelli müdahale programlarının geliştirilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Daha sonra doABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN SLEEP QUALITY, ANXIETY LEVEL AND DEPRESSIVE MOOD IN SHIFT-WORKING FACTORY WORKERS This study was designed to examine the relationship between daytime sleepiness (as an indirect indicator of sleep quality), anxiety levels, and depressive mood in shift-working factory workers. The study employed a cross-sectional and descriptive design, and a total of 345 shift-working factory workers who met the inclusion criteria and voluntarily participated were included. Data were collected using a Sociodemographic Information Form, the Epworth Sleepiness Scale, the Beck Anxiety Inventory, and the Beck Depression Inventory. Statistical analyses were conducted to evaluate the relationships among the variables. The findings indicated that short sleep duration (4–6 hours) was associated with higher levels of both anxiety and depressive mood, whereas individuals who slept 9 hours or more exhibited significantly lower levels of anxiety and depression. In addition, a strong and positive relationship was identified between anxiety and depressive mood levels, and both variables were found to be significant predictors of daytime sleepiness. Regression analysis revealed that depressive mood symptoms had a stronger effect on daytime sleepiness compared to anxiety. These results suggest that sleep-related functional impairments in shift work are closely associated with mental health outcomes. The findings are expected to contribute to the development of preventive occupational health practices and occupational therapy–based intervention programs for shift-working factory workers.