Gebelerin yenidoğanı besleme niyetleri ile prenatal emzirme öz yeterlilikleri arasındaki ilişki
The relationship between pregnant women's intentions to feed their newborn and their prenatal breastfeeding self-efficacy
- Tez No: 1014258
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFİYE AĞAPINAR ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Emzirme, emzirme öz yeterliliği, prenatal, yenidoğanı besleme niyeti, Breastfeeding, breastfeeding self-efficacy, intention to feed the newborn, prenatal
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı gebelerin yenidoğanı besleme niyetleri ile prenatal emzirme öz yeterlilikleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte yapılan bu araştırma 24 Temmuz 2025- 31 Ekim 2025 tarihleri arasında Erzurum Şehir Hastanesi kadın doğum polikliniği ve NST biriminde gerçekleştirilmiştir. Örneklemi araştırma kriterlerini karşılayan 306 gebe oluşturmuştur. Veriler Gebe Bilgi Formu, Yenidoğanı Besleme Niyeti Ölçeği ve Prenatal Emzirme Öz Yeterliliği Ölçeği kullanılarak yüz yüze toplanmıştır. Verileri değerlendirilirken (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma) tanımlayıcı istatistiksel metotlar kullanılmıştır. Pearson korelasyon analizi ve kurulan modeller doğrultusunda regresyon analizi uygulanmıştır. Bulgular: Gebelerin yaş ortalaması 28.36±5.05 olarak bulunmuş, Yenidoğanı besleme niyeti ölçeği ortalamasının 13.17±2.77 ve prenatal emzirme öz-yeterliliği ölçeği ortalaması 75.81±15.00 olarak tespit edilmiştir. Yenidoğanı besleme niyeti ile prenatal emzirme öz-yeterliliği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğu saptanmıştır (r=0.375, p<0.05). Sonuç: Yenidoğanı besleme niyeti prenatal emzirme öz yeterliliğini istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü etkilemektedir. Yenidoğanı besleme niyeti arttıkça, prenatal emzirme öz yeterliliğini artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This research aims to examine the relationship between pregnant women's intentions to feed their newborns and their prenatal breastfeeding self-efficacy. Material and Method: This descriptive and cross-sectional study was conducted between July 24, 2025, and October 31, 2025, at the obstetrics and gynecology outpatient clinic and NST unit of Erzurum City Hospital. The sample consisted of 306 pregnant women who met the research criteria. Data were collected face-to-face using the Pregnant Women Information Form, the Neonatal Feeding Intention Scale, and the Prenatal Breastfeeding Self-Efficacy Scale. Descriptive statistical methods (number, percentage, mean, standard deviation) were used to evaluate the data. Pearson correlation analysis and regression analysis were applied in accordance with the established models. Results: The mean age of the pregnant women was found to be 28.36±5.05 years. The mean score of the Infant Feeding Intention Scale was determined as 13.17±2.77, and the mean score of the Prenatal Breastfeeding Self-Efficacy Scale was found to be 75.81±15.00. A statistically significant and positive relationship was identified between infant feeding intention and prenatal breastfeeding self-efficacy scores (r=0.375, p<0.05). Conclusion: Prenatal breastfeeding self-efficacy is positively and statistically significantly impacted by the intention to feed the infant. As the intention to feed the newborn increases, prenatal breastfeeding self-efficacy also increases.