Peri-implantitis hastalarında cerrahi olmayan periodontal tedaviye ek olarak uygulanan Er,Cr: YSGG lazerin etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of adjunctive Er,Cr: YSGG laser application to non-surgical periodontal therapy in patients with peri-implantitis
  1. Tez No: 1014295
  2. Yazar: DENİZ BERBER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ECE AÇIKGÖZ ALPARSLAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Peri-implantitis, YSGG lazeri, debridman, Peri-implantitis, YSGG laser, debridement
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, peri-implantitis tedavisinde cerrahi olmayan tedaviye yardımcı olarak uygulanan Er,Cr:YSGG lazerin klinik ve radyografik parametreler üzerindeki etkinliğinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Peri-implantitis tanısı konmuş toplam 46 birey rastgele olarak iki gruba ayrılmıştır. Kontrol grubunda yalnızca cerrahi olmayan mekanik implant yüzey debridmanı uygulanırken, test grubunda aynı tedaviye ek olarak Er,Cr:YSGG lazer (2780 nm, 1.5 W, 30 Hz) kullanılmıştır. Klinik değerlendirmede sondlanabilir cep derinliği (SCD), plak indeksi (Pİ), gingival indeks (Gİ), klinik ataçman kaybı (KAK), sondlamada kanama (SK) ve implant mukozal indeksi (İMİ) kaydedilmiştir. Radyografik analizler panoramik görüntüler üzerinden bilgisayar yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiş; marjinal kemik kaybı (KK) ve kemik yoğunluğu (KY) ölçümleri yapılmıştır. Tüm parametreler başlangıç (T0) ve üçüncü ay (T1) zaman noktalarında değerlendirilmiştir. Bulgular: Her iki grupta da zaman içerisinde klinik ve radyografik parametrelerde iyileşmeler gözlenmiştir. Her iki grupta da SCD ve KAK değerlerinde azalma izlenirken, Pİ ve Gİ değişimlerinin bazı değerlendirmelerde sınırlı kaldığı görülmüştür. İmplant düzeyinde yapılan değerlendirmelerde SCD, KAK ve İMİ değerlerinde anlamlı iyileşmeler saptanmıştır. Radyografik değerlendirmelerde kontrol grubunda mezial ve distal KY'de anlamlı artış ve KK'de azalma belirlenmiştir. Lazer grubunda ise özellikle mezial KY'de artış ve distal KK'de azalma izlenmiştir. Bununla birlikte, gruplar arası karşılaştırmalarda T1 noktasında lazer grubunun KK değerlerinin kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Klinik parametreler açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuç: Bu çalışmada, cerrahi olmayan peri-implantitis tedavisine ek olarak uygulanan Er,Cr:YSGG lazerin kısa dönemde kontrol tedavisine göre belirgin bir üstünlük sağlamadığı görülmüştür. Her iki grupta da bazı klinik ve radyografik parametrelerde iyileşmeler izlenmiştir. Ancak lazer uygulamasının uzun dönem etkinliğinin değerlendirilebilmesi için daha geniş örneklemli ve uzun süreli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the effects of Er,Cr:YSGG laser, used as an adjunct to nonsurgical peri-implantitis treatment, on clinical and radiographic parameters. Materials and Methods: A total of 46 individuals diagnosed with peri-implantitis were randomly allocated into two groups. The control group received nonsurgical mechanical implant surface debridement alone, while the test group received Er,Cr:YSGG laser treatment (2780 nm, 1.5 W, 30 Hz) in addition to the same therapy. Probing pocket depth (PPD), plaque index (PI), gingival index (GI), clinical attachment loss (CAL), bleeding on probing (BOP), and implant mucosal index (IMI) were recorded. Radiographic analyses were performed on panoramic images using computer software; marginal bone loss (BL) and bone density (BD) were measured. All parameters were evaluated at baseline (T0) and at three months (T1). Results: Improvements in clinical and radiographic parameters were observed over time in both groups. PPD and CAL decreased in both groups, while changes in PI and GI were limited in some assessments. Implant-level analyses showed significant improvements in PPD, CAL, and IMI. Radiographic evaluations revealed a significant increase in mezial and distal BD and a decrease in BL in the control group. In the laser group, an increase in mezial BD and a decrease in distal BL were observed. However, intergroup comparisons at T1 showed higher BL values in the laser group than in the control group. No statistically significant difference was found between the groups in clinical parameters. Conclusion: In this study, adjunctive Er,Cr:YSGG laser application in nonsurgical peri-implantitis treatment did not show a clear short-term superiority over control treatment. Improvements in some clinical and radiographic parameters were observed in both groups. However, larger-sample and longer-term studies are needed to evaluate the long-term effectiveness of laser application.