İntraabdominal testislerde laparoskopik orşiopeksi teknikleri ve sonuçları
Laparoscopic orchiopexy techniques and results in intraabdominal testes
- Tez No: 1014296
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ÖKKAŞ AYTAÇ KARKINER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: intraabdominal testis, laparoskopik orşiopeksi, shehata traksiyon orşiopeksi, fowler-stephens orşiopeksi, testiküler ekojenite, testiküler ultrasonografi, Cerrahi-ürolojik, Kriptorşidizm, İnmemiş testis, intraabdominal testis, laparoscopic orchiopexy, shehata traction orchiopexy, fowler-stephens orchiopexy, testicular echotexture, testicular ultrasonography, Surgery-urologic, Cryptorchidism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İntraabdominal testis olgularının cerrahi yönetimi, testiküler viabilitenin korunması ve komplikasyonların önlenmesi açısından önemlidir. Bu çalışmanın amacı, intraabdominal testislerin (İAT) cerrahi yönetiminde kullanılan tek aşamalı ve iki aşamalı laparoskopik orşiopeksi (LSO) tekniklerinin sonuçlarını karşılaştırarak postoperatif komplikasyonlar üzerindeki etkilerini ve orşiopeksi başarısının preoperatif ultrasonografik ve intraoperatif laparoskopik öngörücü kriterlerinin etkinliğini değerlendirerek optimal yaklaşımları belirlemektir. Gereç ve Yöntem: 1 Ocak 2013 – 31 Aralık 2023 tarihleri arasında laparoskopik tek aşamalı damar koruyucu orşiopeksi ve laparoskopik iki aşamalı orşiopeksi (Fowler-Stephens transeksiyon orşiopeksi, Shehata traksiyon orşiopeksi) teknikleri uygulanan İAT olgularının verileri retrospektif analiz edildi. Hastalar tek aşamalı ve iki aşamalı LSO olarak gruplandırıldı. Gruplar; yaş, takip süresi, preoperatif ve postoperatif ultrasonografi bulguları, intraoperatif laparoskopi (LS) bulguları, uygulanan fiksasyon manevrası, testislerin intraabdominal konumları, testiküler atrofi ve retraksiyon gelişimi açısından değerlendirildi. Başarı, atrofi olmaksızın intraskrotal testis olarak tanımlandı. Bulgular: Toplam 56 olgu (65 testis, 9'u bilateral) incelendi. 65 İAT'nin 30'una iki aşamalı, 35'ine tek aşamalı LSO uygulandığı belirlendi. Tek aşamalı LSO grubunda yaş ortalaması daha yüksek saptandı (p=0,003). Tek aşamalı LSO'da testiküler volümde artış gözlemlenirken, iki aşamalı LSO'da volüm kaybı saptandı (p=0,003). Preoperatif hipoekojen İAT'lerin tamamında retraksiyon geliştiği görüldü (p<0,001). Postoperatif hipoekoik testis oranları iki aşamalı LSO'da daha fazla olmasına rağmen, her iki tekniğin testiküler ekojenite üzerindeki etkileri benzer bulundu (p=0,935). Postoperatif mikrolitiazis oranı tek aşamalı LSO'da daha yüksek gözlemlendi (p=0,023). Retraksiyon oranı tek aşamalı LSO'da daha yüksek saptandı (p=0,003). Ortalama yaş, testiküler retraksiyon gelişenlerde daha yüksek bulundu (p=0,017). Atrofi oranı iki aşamalı LSO'da %10,0 ve tek aşamalı LSO'da %11,4 olup genel oran %10,8 olarak kaydedildi (p=0,853). Sonuç: İntraabdominal testis olgularında uygulanan orşiopeksinin başarısı, seçilen tekniğin uygunluğuna bağlıdır. Bu çalışmada, artan operasyon yaşının postoperatif komplikasyon riskini artırdığı ve tek aşamalı LSO'nun testiküler volümün korunmasında daha başarılı olduğunu; bununla birlikte intraskrotal pozisyonu sağlanırken kord üzerinde gerilim oluşan ve preoperatif dönemde hipoekoik yapıdaki testislerde ise iki aşamalı LSO'nun daha başarılı olabileceğini tespit ettik. Preoperatif hipoekoik testislerin, postoperatif komplikasyonları öngörebilecek prognostik bir parametre olabileceği ve cerrahi teknik seçiminde yol gösterici olabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: Surgical management of intraabdominal testicular cases is important to preserve testicular viability and prevent complications. The aim of this study was to compare the results of one-stage and two-stage laparoscopic orchiopexy (LSO) techniques used in the surgical management of intraabdominal testes (IAT), to evaluate their effects on postoperative complications and the effectiveness of preoperative ultrasonographic and intraoperative laparoscopic predictive criteria of orchiopexy success to determine optimal approaches. Materials and Methods: Between 1 January 2013 and 31 December 2023, data of intraabdominal testicular cases who underwent laparoscopic one-stage vessel sparing orchiopexy and laparoscopic two-stage orchiopexy (Fowler-Stephens transection orchiopexy, Shehata traction orchiopexy) techniques were retrospectively analysed. Patients were grouped as one-stage and two-stage LSO. The groups were evaluated in terms of age, follow-up time, preoperative and postoperative ultrasonography findings, intraoperative laparoscopy findings, fixation manoeuvre, intraabdominal location of the testes, testicular atrophy and retraction development. Success was defined as an intrascrotal testis without atrophy. Results: A total of 56 cases (65 testes, 9 bilateral) were analysed. Of the 65 IATs, 30 patients underwent two-stage LSO and 35 patients underwent one-stage LSO. The mean age was found to be higher in the one-stage LSO group (p=0.003). While an increase in testicular volume was observed in one-stage LSO, volume loss was found in two-stage LSO. Retraction was observed in all preoperative hypoechogenic IATs. Although postoperative hypoechoic testis rates were higher in two-stage LSO, the effects of both techniques on testicular echogenicity were similar. Postoperative microlithiasis rate was higher in one-stage LSO (p=0.023). Retraction rate was higher in one-stage LSO (p=0.003). Mean age was higher in patients with testicular retraction (p=0,017). Atrophy rate was 10.0% in two-stage LSO and 11.4% in one-stage LSO and the overall rate was 10.8%. Conclusion: The success of intraabdominal testicular orchiopexy depends on operation increased the risk of postoperative complications and one-stage LSO was more successful in preserving testicular function; however, two-stage LSO may be more successful in testes with hypoechoic testes in the preoperative period and tension on the cord while achieving the intrascrotal position. We think that preoperative hypoechoic testes may be a prognostic parameter that can predict postoperative complications and may be a guide in the choice of surgical technique.