Gebelikte intra-abdominal basınç ve abdominal çevrenin sezaryenoperasyonlarında spinal anestezi blok seviyesine etkisi
The effect of intra-abdominal pressure and abdominal circumference onsensory block level after spinal anesthesia in pregnant women undergoing cesarean section
- Tez No: 1014303
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN TELLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Spinal anestezi, spinal blok, obstetrik anestezi, duyusal blok seviyesi, intra-abdominal basınç, abdominal çevre, Anestezi-obstetrik, Anestezi-spinal, Bel çevresi, İntraabdominal basınç, Spinal anesthesia, spinal block, obstetric anesthesia, sensory block level, intra-abdominal pressure, abdominal circumference, Anesthesia-obstetrical, Anesthesia-spinal, Waist circumference, Intraabdominal pressure
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Gebelikte intra-abdominal basınç ve abdominal çevrenin sezaryen operasyonlarında spinal anestezi blok seviyesine etkisi Amaç: Bu çalışmada elektif sezaryen operasyonu geçiren gebelerde intraabdominal basınç (İAB) ve abdominal çevrenin (AC), spinal anestezi altında oluşan maksimum duyusal blok seviyesi ile ilişkisini değerlendirmek amaçlandı. Ayrıca bu parametrelerin blok oluşum süresi, hemodinamik değişiklikler, hipotansiyon ve analjezi gereksinimi üzerindeki etkileri incelendi. Yöntem: Prospektif gözlemsel çalışmaya 18–40 yaş aralığında, ASA II–III grubunda 107 gebe dahil edildi. Preoperatif ve postoperatif İAB intravezikal yöntemle, AC umbilikus seviyesinden ölçüldü. Tüm hastalara L4–L5 aralığından, boy ve kiloya göre standardize dozda %0.5 hiperbarik bupivakain ile spinal anestezi uygulandı. Maksimum duyusal blok seviyesi, blok oluşum süresi, hemodinamik parametreler, hipotansiyon (OAB<65 mmHg), efedrin ve sıvı gereksinimi ile ilk analjezik ihtiyacı kaydedildi. Veriler uygun istatistiksel testlerle analiz edildi. Bulgular: Ortalama yaş 29±4.57 yıl, VKİ 30.5±4.78 kg/m² idi. Preoperatif AC ve İAB değerleri postoperatif dönemde anlamlı olarak azaldı (p<0.001). Maksimum blok seviyesi en sık T4 (%37.4) olup, blok oluşum süresi medyan 6 dakika olarak bulundu. VKİ ile AC arasında güçlü, İAB ile ise zayıf-orta düzeyde anlamlı korelasyon saptandı. AC ile İAB arasında orta düzeyde pozitif ilişki izlendi. Buna karşın maksimum blok seviyesi ve blok oluşum süresi ile İAB ve AC arasında anlamlı ilişki bulunmadı (p>0.05). Hipotansiyon gelişen hastalarda VKİ ve AC daha düşük, spinal doz ve sıvı gereksinimi daha yüksek bulundu (p<0.05). Maksimum blok seviyesi ile hipotansiyon arasında pozitif ilişki saptanırken (p=0.001), İAB ile hipotansiyon ve efedrin ihtiyacı arasında anlamlı ilişki bulunmadı. İlk analjezik ihtiyacı ile İAB ve AC arasında korelasyon izlenmedi. x Sonuç: İAB ve abdominal çevrenin spinal blok seviyesi ve blok oluşum süresi üzerinde belirleyici olmadığı gösterildi. Spinal anestezi yayılımının multifaktöriyel olduğu, buna karşın lokal anestezik dozunun hemodinamik etkiler ve blok yayılımında temel belirleyici olduğu düşünüldü. Klinik uygulamada tek parametre yerine çok faktörlü yaklaşım ve dozun bireyselleştirilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Intra-abdominal Pressure and Abdominal Circumference on Sensory Block Level After Spinal Anesthesia in Pregnant Women Undergoing Cesarean Section Objective: This study aimed to evaluate the relationship between intra- abdominal pressure (IAP) and abdominal circumference (AC) with the maximum sensory block level achieved under spinal anesthesia in pregnant women undergoing elective cesarean section. Additionally, the effects of these parameters on block onset time, hemodynamic changes, hypotension, and analgesic requirements were investigated. Methods: A total of 107 pregnant women aged 18–40 years, classified as ASA II–III, were included in this prospective observational study. Preoperative and postoperative IAP was measured using the intravesical method, and AC was measured at the level of the umbilicus. Spinal anesthesia was administered at the L4–L5 interspace using a standardized dose of 0.5% hyperbaric bupivacaine adjusted according to height and weight. Maximum sensory block level, block onset time, hemodynamic parameters, hypotension (MAP <65 mmHg), ephedrine and fluid requirements, and time to first analgesic request were recorded. Data were analyzed using appropriate statistical tests. Results: The mean age was 29±4.57 years and the mean BMI was 30.5±4.78 kg/m². Both preoperative AC and IAP values significantly decreased in the postoperative period (p<0.001). The most frequently observed maximum block level was T4 (37.4%), and the median block onset time was 6 minutes. A strong correlation was found between BMI and AC, while a weak-to- moderate correlation was observed between BMI and IAP. A moderate positive correlation was identified between AC and IAP. However, no significant relationship was found between maximum block level or block onset time and IAP or AC (p>0.05). xii Patients who developed hypotension had lower BMI and AC but higher spinal dose and fluid requirements (p<0.05). A positive association was found between maximum block level and hypotension (p=0.001), whereas no significant relationship was observed between IAP and hypotension or ephedrine requirement. No correlation was found between time to first analgesic requirement and IAP or AC. Conclusion: IAP and abdominal circumference were not found to be determinants of spinal block level or block onset time. Spinal anesthesia spread appears to be multifactorial, with local anesthetic dose being a primary determinant of both block spread and hemodynamic effects. A multifactorial approach rather than reliance on a single parameter, along with individualized dosing, is recommended in clinical practice.