Açık inguinal herni onarımı cerrahisi geçiren hastalarda inguinadynia gelişmesini önlemede ilioinguinal/iliohipogastrik sinir bloğunun etkinliğinin retrospektif olarak araştırılması
Retrospective evaluation of the effectiveness of ilioinguinal/ iliohypogastric nerve block in preventing inguinodynia in patients undergoing open inguinal hernia repair
- Tez No: 1014302
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: İnguinal herni, ilioinguinal sinir bloğu, iliohipogastrik sinir bloğu, postoperatif ağrı, inguinodini, rejyonal anestezi, Anestezi ve analjezi, Herni-inguinal, Nöroaksiyel blok, Sinir blokajı, Inguinal hernia, ilioinguinal nerve block, iliohypogastric nerve block, postoperative pain, inguinodynia, regional anesthesia, Anesthesia and analgesia, Hernia-inguinal, Neuraxial block, Nerve block
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Açık inguinal herni onarımı cerrahisi geçiren hastalarda ilioinguinal/iliohipogastrik sinir bloğunun inguinodini gelişimini önlemedeki etkinliğinin retrospektif olarak değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı, açık inguinal herni onarımı yapılan hastalarda uygulanan ilioinguinal/iliohipogastrik sinir bloğunun (II-İHSB) postoperatif ağrı düzeyleri ve inguinodynia gelişimi üzerindeki etkisini geriye dönük olarak incelemektir. Analjezik etkinlik değerlendirilirken erken (0–12 saat), orta (12–24 saat) ve geç (24 saat sonrası) dönemlerde ölçülen ağrı skorları, ilk analjezik gereksinimine kadar geçen süre ve ek analjezik kullanım durumu dikkate alınmıştır. Bunun yanında, kronik ağrı oluşumu hasta geri bildirimleri ve DN4 ölçeği gibi nöropatik ağrı değerlendirme araçlarıyla analiz edilmiştir. Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, 01.04.2024 ile 01.10.2024 tarihleri arasında açık inguinal herni cerrahisi uygulanan hastaların kayıtları incelenmiştir. Belirlenen dahil edilme ve dışlanma kriterlerinin uygulanmasının ardından hastalar, ilioinguinal/iliohipogastrik sinir bloğu yapılanlar ve yapılmayanlar şeklinde iki gruba ayrılmıştır. Hastalara ait yaş, VKI, eşlik eden hastalıklar, ASA sınıfı ve eğitim durumu gibi demografik veriler ile intraoperatif ve postoperatif hemodinamik bulgular kaydedilmiştir. Postoperatif dönemde VAS0, VAS2, VAS4, VAS8, VAS12 ve VAS24 zaman noktalarında ağrı skorları değerlendirilmiş; ayrıca ilk analjezik gereksinimi, ek analjezik kullanımı ve kronik ağrı varlığı incelenmiştir. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics programı kullanılarak gerçekleştirilmiş, normal dağılım göstermeyen veriler Mann–Whitney U testi ile karşılaştırılmış ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: II-İHSB uygulanan hastalarda erken postoperatif dönemde daha düşük ağrı skorları elde edilmiş ve ilk analjezik gereksinim süresinin daha uzun olduğu görülmüştür. Ayrıca 24. saat değerlendirmelerinde de gruplar arasında anlamlı fark bulunması, erken dönemde sağlanan etkili analjezinin daha sonraki ağrı deneyimini de etkileyebileceğini düşündürmektedir. Çalışmada ek analjezik ihtiyacının blok uygulanan grupta daha az olduğu belirlenmiştir. Kronik dönemde inguinodini görülme sıklığı blok grubunda daha düşük görülmüştür. Hemodinamik parametreler bakımından iki grup arasında belirgin bir farklılık saptanmamıştır. Sonuç: İlioinguinal/iliohipogastrik sinir bloğu, açık inguinal herni cerrahisi sonrasında erken dönemde etkili analjezi sağlayan ve analjezik tüketimini azaltan güvenilir bir yöntemdir. Erken dönemde sağlanan yeterli analjezinin, santral sensitizasyon süreçlerini baskılayarak ilerleyen dönemlerde ağrı algısını olumlu yönde etkileyebileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte, kronik ağrı gelişimi üzerindeki etkisinin daha net ortaya konabilmesi için ileriye dönük ve daha geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır. Bu bulgular, multimodal analjezi yaklaşımı içinde rejyonel blokların önemli bir yer tuttuğunu desteklemektedir. .
Özet (Çeviri)
Retrospective Evaluation of the Effectiveness of Ilioinguinal/Iliohypogastric Nerve Block in Preventing Inguinodynia in Patients Undergoing Open Inguinal Hernia Repair Objective: This study aimed to retrospectively evaluate the effects of the ilioinguinal/iliohypogastric nerve block (II/IHNB) on postoperative pain control and the development of inguinodynia in patients undergoing open inguinal hernia repair. Analgesic efficacy was assessed based on pain scores measured during the early (0–12 hours), intermediate (12–24 hours), and late (after 24 hours) postoperative periods, as well as the time to first analgesic requirement and additional analgesic consumption. Chronic pain development was evaluated using patient-reported outcomes and neuropathic pain assessment tools such as the DN4 questionnaire. Materials and Methods: In this retrospective study, medical records of patients who underwent open inguinal hernia repair between April 1, 2024, and October 1, 2024, were reviewed. After applying inclusion and exclusion criteria, patients were divided into two groups: those who received II/IHNB and those who did not. Demographic data (age, VKI, comorbidities, ASA classification, and educational status) as well as intraoperative and postoperative hemodynamic parameters were recorded. Postoperative pain scores were evaluated at predetermined time points (VAS0, VAS2, VAS4, VAS8, VAS12, VAS24). Time to first analgesic requirement, additional analgesic use, and the presence of chronic pain were also analyzed. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics, with the Mann–Whitney U test applied for non-parametric data. A p-value <0.05 was considered statistically significant. Results: Patients who received II/IHNB had significantly lower pain scores in the early postoperative period and a longer time to first analgesic requirement. A significant difference between groups was also observed at the 24th postoperative hour, suggesting that effective early analgesia may influence subsequent pain perception. Additional analgesic consumption was lower in the block group. Although the incidence of inguinodynia was lower in the II/IHNB group in the long term, this difference did not reach statistical significance. No significant differences were observed between groups in terms of hemodynamic parameters. Conclusion: The ilioinguinal/iliohypogastric nerve block is a safe and effective technique for reducing postoperative pain and analgesic consumption following open inguinal hernia repair. Effective early analgesia may contribute to reduced central sensitization and improved pain outcomes in later periods. However, further prospective, randomized, and large-scale studies are needed to better define its role in preventing chronic pain. These findings support the integration of regional nerve blocks into multimodal analgesia protocols.